Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Соціально - філософський світогляд Нового часу Натуралізм і історизм у розумінні суспільства

Читайте также:
  1. II. Изучение нового материала
  2. IV. Вимоги соціальної відповідальності
  3. V. Усвоение нового материала. Биография автора (сообщение ученика).
  4. VI. Основные направления поисков этики Нового времени
  5. Альтернатива рационализма и эмпиризма в философии Нового времени
  6. Английские философы Нового времени Ф.Бэкон и Т.Гоббс о роли философии в познании природы, общества и человека.
  7. Английский эмпиризм Нового времени (Бэккон, Гоббс, Локк)
  8. Археология нового времени в Арктике
  9. АРХЕОЛОГИЯ НОВОГО СВЕТА
  10. Б) если ВНП мало, следовательно, мало производство, оборудование простаивает, нет стимула для закупки нового оборудования.

 

Філософія Нового часу прагнула охопити всі сфери людської

життєдіяльності, демонструючи впевненість у можливостях людського

пізнання. Уявлення про людину як розумну, мислячу істоту призвели до

перегляду всієї сукупності поглядів щодо ролі особистості, держави, релігії, суспільства. Особливу увагу соціально-політичним та правовим питанням приділяли англійські філософи Т. Гоббс і Дж. Локк. Томас Гоббс (1588-1679). Основні твори – «Левіафан», «Прогромадянина». Суспільні явища Гоббс розумів у дусі механістичного природознавства. Суспільство, державу мислитель розглядав як механізм, який можна розкласти на елементи і пояснити їх взаємодію законами природи. Найвідомішою з соціально-політичних ідей Томаса Гоббса є т. зв. теорія суспільного договору. Держава є продуктом суспільної угоди і створюється вона для того, щоб утвердити громадський мир. Природне право людини – прагнути блага, і в цьому інтереси держави й інтереси кожного члена суспільства мають співпадати. Чому Гоббс називає державу Левіафаном? Джон Локк (1632-1704). Основні твори «Два трактати про державне управління», «Думки про виховання», «Розумність християнства».

Крім викладення свого бачення теорії суспільного договору, Д. Локк створив концепцію прав людини. Основними, невід’ємними правами кожної людини мислитель вважав право на життя, на свободу та на власність. Головне призначення держави – гарантувати людині дотримання цих прав. З цим завданням пов’язана необхідність розподілу влади в державі. Три гілки влади (законодавча, виконавча, федеральна) нерівнозначні. Пріоритет Д. Локк віддавав парламенту. Всі ці ідеї Д. Локка сприяли побудові демократичних держав.Оскільки зростає інтерес до науки і розширяються її обрії, остільки у філософії на перший план виступають проблеми пізнання, тобто гносеологія. І в цій площині зіткнулися два різних підходи – емпіризм і раціоналізм.Емпіризм – філософський напрям, який основою пізнання вважає чуттєвий досвід.Родоначальником емпіризму був англійський філософ Френсіс Бекон. Переосмислюючи предмет і завдання науки, він вважав, що мета наукового пізнання – принесення користі людям, а завдання всіх наук – розширення влади людини над природою. Наука – не мета, а засіб і завдання її полягає у пізнані природних явищ для того, щоб їх використати на благо людини.Раціоналізм – філософський напрям, який визнає центральну роль в аналізі розуму, мислення.Засновником раціоналізму в філософії пізнання був француз Рене Декарт. На пмісце тут він ставить розум, зводячи роль досвіду до простої практичної перевірки даних інтелекту. Але в своєму раціоналізмі Декарт сягав крайнощів, визначаючи наявність у людському розумі природжених ідей. До таких, наприклад, він відносить ідею Бога як абсолютно досконалої істоти.

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 50 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав