Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Охорона праці та навколишнього середовища

Читайте также:
  1. C. вплив на поведінку суб'єктів економіки через формування загальноекономічного середовища; Верно
  2. Абсолютний розмір середовища, яке продукує явище
  3. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  4. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  5. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  6. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  7. Аналіз внутрішнього середовища підприємства
  8. Аналіз зовнішнього середовища підприємства
  9. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  10. Аналіз і оцінка стану охорони праці

6.1 Аналіз потенційно небезпечних та шкідливих факторів виробничого середовища.

Деталь плунжер КБ 5530.26.404 масою mд=24,7кг виготовляється литвом під тиском. Маса заготовки mш=1,59кг з подальшою механічною обробкою. На склад дільниці заготовка подається мостовим краном вантажопідйомністю Q=20т, в спеціальній тарі (ящики) з складу цеху. В склад цеху заготовку підвозять карами.

В розробленому технологічному процесі використовують обладнання, що створює шум, вібрації, а також електронебезпеку, яке шкідливо впливає на людину і може привести до професійного захворювання. При обробці деталі утворюється стружка, яку необхідно відводити з зони різання, а також від верстату, що створює небезпеку поранення стружкою.

Шум і вібрація на підприємстві виникає в результаті не раціональної конструкції машин, їх зношеності і несправності. Під впливом шуму появляються різні професійні захворювання: пошкоджується артеріальний тиск і ритм серця, притуплюється слух, а при довготривалому контакті з шумом виникає стійке ураження слухових органів. Шум являється падіння працездатності, погіршується пам'ять і уважність, що приводить до того що людина починає погано вловлювати попереджувальні сигнали. В наслідок чого можливий травматизм на виробництві. Шум має згубний вплив на психічний стан людини. Під дією шуму спостерігається виснажування головного мозку, сповільнена реакція і функціональні порушення нервової системи, які проявляються в її поступках, що не відповідає нормальній діяльності людини. Чим більший шум і довша його дія на організм людини тим більше значення функціональних порушень він викликає центральній нервовій системі і в інших органах.

Вібрація крім того, що приводить нищівну дію на машини, обладнання і конструкцію будівля також шкідливо впливає на здоров’я людини. Під дією вібрації мозок приводить до змін в нервовій і кістковій системі. Людина починає більше витрачати енергії, що приводить до зменшення сили і ваги; підвищується артеріальний тиск; погіршується зір; світосприйняття; послаблюється пам'ять і починається спазми серця.

Проходячи через організм, електричний струм виробляє термічні, електролітичні і біологічні дії. Термічна дія виражається: в опіках окремих частин тіла, нагріві кров’яних судин, нервів і т.д. Електролітична дія виражається в розкладанні крові та інших органічних рідин, викликає значні порушення їх фізико-хімічних складів. Біологічна дія являється особливим специфічним процесом притаманним тільки живій тканині. Вони виражаються в подразненні і збудженні живої тканини організму, що супроводжується до не вимушених спазмів м’язів в тому числі серця та легень. В результаті можуть виникнути різні порушення в організмі людини подразнююча дія на тканини людини може бути прямим, коли струм проходить безпосередньо по цих тканинах. Через центральну нервову систему, коли шлях струму лежить не в цих тканинах.

Все це приводить до двох випадків пошкодження електричних травм та електричних ударів. Проектована мною дільниця має наступні верстати:

– Горизонтально-розточний моделі 2611МФ2;

– Токарний верстат з ЧПК 16К20Ф3С5.

– Свердлильно-фрезерно-розточний верстат ГДВ-400ПМ1Ф4

– Кругло-шліфувальний верстат 3М151У

Згідно: ГОСТ 12.1.012 – 90 ССБТ «Вібрація общие требования безопасности»; ГОСТ 12.2.107 – 85 ССБТ «Шум станки металорежучие. Допустимие шумовие характеристики»; ГОСТ 12.1.003 – 87 ССБТ «Шум. Общие требования безопасности», складаємо таблицю потенційно шкідливих виробничих факторів.

 

 

Таблиця 6.1 – Аналіз потенційних небезпек виробничих факторів

Джерело небезпек Характеристика потенційно небезпечних факторів та їх допустимі значення
   
Фрезерно-свердлильно-розточний верстат ГДВ-400ПМ1Ф4 N = 7,4 кВт 1. Напруга в електромережі та струм: U = 380В, І = 10А, f = 50Гц. 2. Наявність рухомих частин: обертання фрези, свердла та затискачі на приспосіблені. 3. Можливість попадання стружки від різального інструменту на тіло робітника. 4. Шум від обертових вузлів та процесу різання металу різальним інструментом. Рівень звукової потужності: а) нормативний рівень Lа (ГДР)= 95 дБ при f=63 Гц; б) фактично рівень 90 дБ. ГОСТ-12.2.107-85. 5. Вібрація від рухомих частин обладнання. Рівень віброшвидкості: а) нормативна Lv (ГДР)= 92 дБА при f=63 Гц; б) фактично 88 дБА. ГОСТ- 12.1.012-90.
Токарний верстат з ЧПК 16К20Ф3С5 N = 11 кВт 1. Напруга в електромережі та струм: U = 380В, І = 10А, f = 50Гц. 2. Наявність рухомих частин: обертання свердла та рух стола та затискачів на приспо­сібленні. 3. Можливість попадання стружки від різального інструменту на тіло робітника. 4. Шум від обертових вузлів та процесу різання металу різальним інструментом. Рівень звуку: а) нормативний рівень Lа (ГДР)= 82 дБ при f=63 Гц

Продовження таблиці 6.1

   
  б) фактично рівень 76 дБ.ГОСТ-12.2.107-85.   5. Вібрація від рухомих частин обладнання. Рівень віброшвидкості: а) нормативна Lv (ГДР)= 92 дБА при f=63 Гц; б) фактично 79 дБА. ГОСТ- 12.1.012-90.
Горизонтально-розточний моделі 2611МФ2 1. Напруга в електромережі та струм: U = 380В, І = 10А, f = 50Гц. 2. Наявність рухомих частин: обертання фрези, свердла та затискачі на приспосіблені. 3. Можливість попадання стружки від різального інструменту на тіло робітника. 4. Шум від обертових вузлів та процесу різання металу різальним інструментом. Рівень звукової потужності: а) нормативний рівень Lа (ГДР)= 95 дБ при f=63 Гц; б) фактично рівень 90 дБ. ГОСТ-12.2.107-85. 5. Вібрація від рухомих частин обладнання. Рівень віброшвидкості: а) нормативна Lv (ГДР)= 92 дБА при f=63 Гц; б) фактично 88 дБА. ГОСТ- 12.1.012-90.
  Кругло-шліфувальний верстат 3М151У   1. Напруга в електромережі та струм: U = 380В, І = 10А, f = 50Гц. 2. Наявність рухомих частин: обертання шліфувальногокруга,та приспосіблення. 3. Можливість попадання металічного пилу від шліфувального інструменту на тіло робітника. 4. Шум від обертових вузлів та процесу шліфування металу інструментом. Рівень звукової потужності: а) нормативний рівень Lа (ГДР)= 95 дБ при f=63 Гц; б) фактично рівень 90 дБ. ГОСТ-12.2.107-85. 5. Вібрація від рухомих частин обладнання. Рівень віброшвидкості: а) нормативна Lv (ГДР)= 92 дБА при f=63 Гц; б) фактично 88 дБА. ГОСТ- 12.1.012-90.
     
Мостовий кран Q = 5 т Падіння вантажу внаслідок обриву канату, можливість перевантаження, переміщення гака на невеликій висоті.  
Пневмопристрої з пневмозатиском Р =0,4 МПа Можливість падіння (збільшення тиску) стисненого повітря в мережі. Пошкодження оброблюваної деталі, інструменту, обладнання. При неправильній установці деталі в пристрій можливий недостатній затиск деталі, в результаті чого може робітник одержати травму.  

 

 

На дільниці механічної обробки деталі плунжер КБ 5530.26.404. мають місце шкідливі виробничі фактори, характеристики яких наведено в таблиці 6.2.

Таблиця 6.2 – Характеристика шкідливих речовин, що використовуються у виробничому приміщенні.

Джерело викидів Назва речовини чи матеріалу ГДК даної речовини, мг/м3 Перша допомога при отруєнні
В робочій зоні В атмосфері населеного пункту
Дільниця цеху Металічний пил   Чисте повітря, тонізуючий напій (кава, чай), вжи­вання молока.
МОР   Штучне дихання, свіже повітря, промивання чис­тою водою відкритих час­тин тіла

 

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав