Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Забезпечення нормальних умов праці

Читайте также:
  1. VІІ. МАТЕРІАЛИ МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  2. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  3. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  4. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  5. Адміністративно-правове забезпечення управління у сфері транспорту і зв’язку
  6. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  7. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  8. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  9. Аналіз розумів праці на обраному робочому місці
  10. Аналіз стану охорони праці в господарстві

Для забезпечення нормальних умов праці дільниця повинна мати прави-льну форму. Оскільки я розміщаю верстати по одній стороні, то найбільш раціональним буде, щоб дільниця мала прямокутну форму, така форма найбільш підходить по санітарно-гігієнічних нормах для вентиляції і освітленості. Згідно СНиП-ІІ-92-78 «Строительные нормы и правила строительства промышленных придприятей». Для вільного руху робітників по дільниці я передбачив входи і виходи, в’їзди і виїзди. Всі двері в приміщені спроектовані так,що вони відкриваються на зовні. У випадку пожежі чи з іншої причини, людям при виході не будуть заважати двері. Моя деталь виготовляється в цеху. Завод «Пресмаш» складається з семи цехів. Для кращого очищення повітря на території заводу насаджені дерева. Також знаходяться побутові приміщення. Виробничі та побутові приміщення оснащені засобами пожежогасіння, які розміщені на пожежних щитах при вході у кожне приміщення заводу.

 

Рисунок 6.1 – Схема заводу «Промприлад»

 

Таблиця 6.3 – Зведена таблиця норм побутових приміщень.

Назва приміщення Норма площі на одного робітника Кількість робітників Всього площа Фактична площа
         
Гардеробні блоки, шафи. 0,9   40,5  
Душові. 0,2      
Туалети. 0,07   3,15  
Приміщення для особистої гігієни жінок. 0,7   31,5  
Установки з газованою водою.
Приміщення для відпочинку працівників 0,7
Приміщення для куріння 0,09   4,05  
Їдальня 0,6      

 

Приміщення для відпочинку відсутнє, оскільки його непотрібно. Їдальня знаходиться в окремій будівлі. Місце для куріння знаходиться в кінці цеху.

Витрати енергії в цеху відносять до середнього роду робіт навантаження (190–200Вт). Для цеху згідно ГОСТ 12.1.005 – 88 ССБТ «Воздух рабочей зони. л-[24] Общин санитарно-гигиенические требования» вибираємо наступний мікроклімат. Оптимальні значення мікрокліматичних умов в робочих зонах виробничих приміщень вказані в таблиці 6.4.

 

Таблиця 6.4 – Оптимальні значення метеорологічних умов в робочих зонах виробничих приміщень.

Характери­стика приміщень Категорія робіт Період року Темпе­­ра­­-тура, 0 С Відносна вологість, % Швидкість руху повітря, м/с
Закрите ІІа Холодний 18-20 40-60
Теплий Не більше 28 40-60

 

На дільниці механічної обробки застосовується штучна вентиляція, яка забезпечує чисте повітря і задані метеорологічні умови у виробничих приміщеннях. Вентиляція забезпечує подачу чистого повітря в приміщення. Характеристика штучної вентиляції наведена в таблиці 6.5.

Таблиця 6.5 – Характеристика штучної вентиляції

Приміщення Тип вентиляції Вентиляційне обладнання Кратність повітрообміну
Дільниця механічного цеху Місцева вентиляція з захисно­забезпечу­ючим кожухом 1) Кожухи 2) Металорукава 3) Вентилятор низького тиску ЦН–70N6.3 4) Очищення повітря здій-снюється гідрофільтром і рукавним фільтром ФТН  

 

 

Беручи до уваги, що освітлення на дільниці відіграє основну роль, тоді дільниця повинна максимально освітлюватись. Тому на дільниці повинні бути вікна для природної освітленості, а оскільки природної освітленості буде недостатньо,то також проектується і штучне, яке складається з підвісних ламп на стелі. До штучного освітлення входить також і місцеве освітлення, яке розміщене на кожному верстаті, біля кожного робочого місця.

Згідно СНиП – ІІ – 4 – 79 «Естественное и искусственное освещение» вибираємо характеристику штучного освітлення робочого місця на дільниці. Результати характеристик зводимо у таблицю 6.6.

Таблиця 6.6 – Характеристика штучної освітленості робочих місць

Назва приміщення Освітлення, Лк Тип Світильника
Загальне Комбіноване Аварійне Евакуаційне
Механічний цех №1       0,5 Світильники УПМ – 15 закриті

 

На дільниці є багато шкідливих факторів (шум, вібрація, пониження (підвищення) температури, напруги), які постійно на протязі зміни діють на робітника. З метою зменшення цих шкідливих факторів на заводах ставлять різні пристрої. Для шуму на дільниці встановлені шумопонижувачі з захисних екранів. Вібрація зменшується віброзменшувачами. Щоб зменшити ураження електричним струмом використовують захисне заземлення, в кожному обладнанні використовується напруга. Але все рівно, як не зменшувати шум та вібрацію вони все рівно будуть, тому для цього передбачені індивідуальні засоби захисту працюючих(таблиця 6.7).

 

Таблиця 6.7 – Засоби індивідуального захисту працюючих

Шкідливий виробничий фактор Призначення Назва характеристик Професія робітника
       
Загальні виробничі забруднення і механічні пошкодження. Захист тіла людини Чоловічі костюми ГОСТ 12.4.109 – 82 Жіночі костюми ГОСТ 12.4.108 – 82 Для всіх робітників
Вібрація Захист організму від вібрацій Взуття віброзахисне ГОСТ 12.4.010 – 85 Верстатники
Механічні пошкодження рук Захист рук від пошкоджень Рукавиці захисні тип МР ГОСТ 12.4.010 –85 Всі робітників
Можливі травми голови Захист черепа від удару Каски ГОСТ 12.4.087-80 Стропальники
Стружка, відлітаючі частини інструменту Захист очей Окуляри захисні ГОСТ 12.4.013 –86 Верстатники
Підвищений шуму Захист органів Навушники ВУНПОТ – 4А ТУ 400 – 28 – 127 – 85 Рівень звуку до 105 Дб. Для приміщень з підвищеним рівнем звуку
МОР Захисні дерматологічні засоби шкіри рук Захисні засоби рук від МОР Верстатники

 

 

Вода на підприємстві підводиться з міського водопроводу. Вода використовується на виробничі потреби так і на господарські. Після очищення воду зливають у міську каналізацію. На заводі використовують систему водяного опалення з нагрівом води 1000C для руху нагрітої води по системі використовують водяні насоси і елеватори. Опалення ведеться з власної котельні.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав