Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вибір приміщення та розміщення робочих місць користувачів ПК.

Читайте также:
  1. VI. Очищення місць рубок
  2. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  3. АТЕСТАЦIЯ РОБОЧИХ МIСЦЬ
  4. Атестація робочих місць
  5. Атестація робочих місць за умовами праці
  6. Атестація робочих місць та оцінювання умов праці.
  7. Атестація робочих місць щодо умов праці, паспортизація об'єктів
  8. Вибір приміщення і організація робочого місця. Враховуючи характер роботи та фізіологічні характеристики людини, вибирається робоче приміщення та конструкція робочого місця.
  9. Вибір робочого місця спеціаліста

Розділ охорони праці

Оскільки технічне обслуговування проводиться у Новороздільській загальноосвітній середній школі І-ІІІ ступенів, де навчається та працює велика кількість людей, то слід передбачити необхідні заходи, які б зробили максимально безпечною для здоров’я роботу користувачів та обслуговуючого персоналу комп’ютерної техніки. Для цього слід виконати певні критерії, а саме:

ü забезпечити вентиляцію приміщення для виведення надлишків тепла та зменшення концентрації шкідливих речовин.

ü забезпечити належний захист користувачів та персоналу від дії шуму та дії електромагнітних полів

ü приміщення повинно відповідати діючим нормам щодо природного та штучного освітлення, а також пожежної та електробезпеки.

ü провести розрахунки евакуації із приміщень будівель

Вибір приміщення та розміщення робочих місць користувачів ПК.

При проектуванні робочого місця необхідно враховувати, що при виконанні роботи з фізичним навантаженням бажана поза "стоячи", а при малих зусиллях — "сидячи"

При проектуванні робочого місця необхідно брати до уваги: якщо при прямій позі "сидячи" роботу м'язів умовно взяти за 1,0, то при прямій позі "стоячи" м'язова робота підвищується у 1,6 раза, а при похилій позі "сидячи" — у 4 рази, при похилій позі "стоячи" — у 10 разів.

Робота в позі "стоячи" призводить до більшого стомлення. Бажано передбачати можливість зміни пози під час роботи. Це попереджує виникнення таких профзахворювань, як варикозне розширення вен при роботі стоячи або геморою при роботі сидячи. Крісло має відповідати вимогам ГОСТ 12.2.032-78 "Робоче місце при виконанні робіт сидячи. Загальні ергономічні вимоги" а робочі місця "стоячи" мають відповідати ГОСТ 12.2.033-78 "Робоче місце при виконанні робіт стоячи. Загальні ергономічні вимоги".

Якщо висота робочої поверхні регулюється,то висоту сидіння і простір для ніг залежно від видів робіт вибирають по спеціальній номограмі (ГОСТ 12.2.032-78),а якщо не регулюється,то її встановлюють для працівника ростом 1800мм.

Оптимальна робоча поза для працівників ростом не менше 1800мм досягається збільшенням висоти сидіння і підставки для ніг,на відповідну висоту.

При необхідності на робочу поверхню встановлюють підлокітники.

Підставки для ніг регулюються по висоті. Вона повинна мати ширину не менше 300мм,довжину – не менше 400мм. Поверхня її повинна мати невеликі рифи і на передньому краю – бортик висотою 10мм.

Органи керування розміщують відповідно до ГОСТ 22269-76.

Аварійні органи керування необхідно розміщувати в зоні досягнення моторного поля (робочого поля),передбачаючи засоби розпізнавання і запобігання їх довільному вмиканню відповідно до ГОСТ 12.2.003-74.

Конструкцією робочого місця повинно бути забезпечено виконання трудових операцій в межах зони досягнення моторного поля.

Приміщення на підприємстві має розмір: 11*7,0м (11 шт ПК), висоту 3м і площу 77м2.

Об’єм приміщення 231м (кубічних). У приміщенні встановлено: 11 ПК.

Відповідно до Державних санітарних правил; норм роботи з візуальними дисплейними терміналами площа приміщення на 1 робоче місце повинно складати не менше, ніж 6 м(квадратних), а об’єм – не менше, ніж 20 м(кубічних).

Отже, площа на одне робоче місце в приміщені з 11 шт. ПК: 77/11=7 м.кв, а обєм 231/11=21 м.куб,отже площа і обєм приміщення відповідає санітарним нормам. Розміщення робочих місць оператора (користувача) повинно відповідати ГОСТ 22269-76 “Робоче місце оператора. Взаїмноє розположення елементів робочого місця.”.

Розрахунок параметрів робочого місця,схема зони для виконання ручних операцій і органів управлінням,тобто ергономіки робочого місця (ГОСТ 12.2.032-78).




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 57 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав