Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Заходи з пожежної безпеки в приміщені

Читайте также:
  1. II. Вимога до безпеки перед початком занять
  2. III. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
  3. III. Вимоги безпеки під час роботи.
  4. Quot;Заходи безпеки під час експлуатації електроприладів.
  5. quot;Правила санітарно-протиепідемічного режиму та техніки безпеки
  6. V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.
  7. V. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНІЙ СИТУАЦІЇ
  8. Аналіз небезпеки підприємства
  9. Аналіз умов та безпеки праці
  10. Визначення можливих факторів небезпеки і шкідливості в готелі.

Для будинків і приміщень, у яких експлуатуються ВДТ і ЕОМ, спеціальні протипожежні заходи визначені Правилами пожежної безпеки України, ДНАОП 0.00-1.31-99 і іншими нормативними документами.

Будинки й ті їхні частини, у яких розташовуються ЕОМ, повинні бути нижче другого ступеня вогнестійкості.

Для всіх будинків і приміщень, у яких експлуатуються ВДТ і ЕОМ, повинна бути визначена категорія по вибухопожежної і пожежної небезпеки відповідно до ОНТП 24-86 «Визначення категорій приміщень і будинків по вибухопожежної і пожежної небезпеки» і клас відповідно до Правил устрою електроустановок.

1. Електроустановки повинні відповідати вимогам чинних Правил устрою електроустановок (ПУЭ), Правил технічної експлуатації електроустановок споживачів, Правил техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів і інших нормативних документів.

2. Електроустаткування, електропроводи й кабелі по виконанню й ступеню захисту повинні відповідати класу зони (по ПУЭ), мати апаратуру захисту від струмів короткого замикання й інших аварійних режимів.

3. Не дозволяється прокладка проводів і кабелів безпосередньо по металевих панелях і плитам з полімерними утеплювачами, а також установка електричних апаратів, щитів і т.п. ближче 1м від зазначених конструкцій. Все електроустаткування підлягає зануленню або заземленню відповідно до вимог розділів ПУЭ.

Крім того, необхідно розробити рішення по пожежному водопостачанню, устаткуванню приміщень ОЦ автоматичними системами пожежогасіння, пожежною сигналізацією.

Основні вимоги, пропоновані до водопроводів протипожежного призначення, викладаються в "Будівельних нормах і правилах" (СНиП II-Г.1-70) і в інших нормах стосовно до різних галузей народного господарства й промислового виробництва.

Норми визначають умови, при яких устрій внутрішніх протипожежних водопроводів у будинках є обов'язковим. Розрахункові видатки води на роботу внутрішніх пожежних кранів приймають із умов подачі води на одну або два струмені. Продуктивність кожного струменя повинна бути не менш 2.5 л/с.

Внутрішні пожежні крани розміщають у доступних і помітних місцях (у входів, у сходових клітках, коридорах). Довжина пожежних рукавів приймаються рівний 10 або 20 м.

На промислових підприємствах розрахункові видатки води приймають залежно від ступеня вогнестійкості будинків, їхнього обсягу й категорії пожежної небезпеки.

Приміщення ОЦ обов'язково повинні бути обладнані автоматичними системами пожежогасіння. Вони бувають наступних видів:

- водні;

- вуглекислотні;

- порошкові;

- пінні;

- парогасячі;

- і інші.

Існують наступні автоматичні установки пожежогасіння:

- спринклерні;

- дренчерні.

Спринклерні установки використовуються для запобігання й гасіння пожеж твердих і волокнистих матеріалів за допомогою води, що розпорошується спеціальними насадками - спринклерами.

Дренчерні установки клапанного типу можуть приводитися в дію внаслідок автоматичного спрацьовування клапанів і вручну (відкриттям засува).

Пожежна сигналізація й зв'язок призначені для швидкої й точної передачі повідомлення про пожежу й місце його виникнення, приведення в дію коштів вогнегасіння, централізованого керування пожежними підрозділами й оперативним керівництвом гасінням пожежі [6]. Для цього використовують телефон і радіозв'язок, електричну пожежну сигналізацію (ЕПС), автоматичну провідну сигналізацію (АПС), звуковий зв'язок (гудки, сирени, електричні дзвінки).

Автоматичні оповіщувачі можуть бути тепловими, світловими й такими, які реагують на дим. На багатьох підприємствах використовують комплексні установки пожежної сигналізації (СКПУ), у яких використовуються оповіщувачі трьох вищезгаданих типів. Для включення теплових оповіщувачів призначається прийомна станція ТОЛ 10/100, для димових радіаційних оповіщувачів - РУОП (радіаційна установка охоронно - пожежна).




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав