Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ОСНОВНІ ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОБОВ’ЯЗКИ МОЛОДШОГО ПЕРСОНАЛУ У ПОЛІКЛІНІЧНИХ ТА СТАЦІОНАРНИХ ВІДДІЛЕННЯХ ПЕДІАТРИЧНОГО ПРОФІЛЮ

Читайте также:
  1. Автобіографія (від грец. autos – сам, bios – життя, grafo – пишу) – це документ, у якому особа повідомляє основні факти своєї біографії.
  2. Алгоритм формування комплексу маркетингових комунікацій, його основні етапи.
  3. Буддизм. Основні положення вчення. Культ. Історичний розвиток буддизму. Основні напрямки буддизму: хінаяна і махаяна. Регіональний буддизм
  4. Буддійське віровчення та культ. Поширення буддизму. Основні напрями в буддизмі
  5. Види банків та основні банківські операції. НБУ та його стратегічні завдання
  6. Види і основні вимоги до виробничого освітлення
  7. Визначення профілю та обсягу діяльності підприємства за статутом, характером і змістом його роботи
  8. ВИМОГИ ДО МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ ПРИ РОБОТІ З НОВОНАРОДЖЕНИМИ.
  9. Виникнення і розвитокеконом.теорії. основнісучасні напрямки економ.думки
  10. Вступ. Основні визначення в галузі охорони праці.

В лікарнях існує двоступенева (лікар, медична сестра) і триступенева (лікар, медична сестра, молодша медична сестра) система обслуговування хворих. З 1968 р. в дитячих лікарнях замість санітарки введена посада молодшої медичної сестри (медична сестра по догляду). При двоступеневій системі медична сестра не тільки виконує призначення лікаря і проводить процедури, але і забезпечує догляд за хворими. При триступеневій системі молодша медична сестра проводить прибирання приміщень, стежить за своєчасною зміною білизни, чистотою предметів догляду, допомагає хворим і доглядає за ними.

Молодша медична сестра виконує наступні обов'язки:

· вологе прибирання палат, кабінетів, операційних, коридорів, місць загального користування;

· зміна натільної і постільної білизни;

· санітарна обробка хворих;

· щоденний туалет, догляд за шкірою, волоссям, вушними раковинами, очима, порожниною рота хворих та ін.;

· подача судна, його дезінфекція;

· профілактика пролежнів;

· сповивання і підмивання дітей;

· контроль за санітарним станом тумбочок біля ліжка.

Підготовка молодших медичних сестер здійснюється безпосередньо в лікарнях.

Медична сестра —представник середньої медичної ланки. Це помічник лікаря в лікувально-профілактичних, дитячих дошкільних і шкільних установах.

Обов'язки медичної сестри різноманітні і вимагають серйозних професійних навичок. Медична сестра ретельно і неухильно, за розпорядженням лікуючого лікаря, виконує всі призначення, а в екстрених випадках — призначення чергового лікаря. Вона зобов'язана слідкувати, щоб дитина прийняла призначені йому лікарські засоби, а при необхідності — допомогти.

Одночасно медична сестра здійснює догляд за хворими. Вона стежить за санітарним станом закріплених за нею палат, робить необхідні записи в медичних картах стаціонарних хворих про виконання лікувальних і гігієнічних призначень.

Медична сестра присутня на лікарському обході хворих, повідомляє лікарю відомості про стан здоров'я дітей, отримує подальші вказівки по догляду за хворим та виконує їх.

В обов'язки медичної сестри входять вимірювання температури тіла хворого і її реєстрація в температурному листі медичної карти стаціонарного хворого, підрахунок пульсу, частоти дихання, визначення артеріального тиску, маси тіла та ін. За призначенням лікаря медична сестра (за допомогою молодшої медичної сестри) вимірює добову кількість сечі і харкотиння.

Медична сестра спостерігає за чистотою, тишею і порядком в палатах; навчає дітей та їх батьків правилам особистої гігієни; проводить гігієнічні ванни, стежить за зміною натільної і постільної білизни, бере участь в санітарно-освітній роботі.

За призначенням лікаря медична сестра збирає матеріали для аналізів (сеча, кал, харкотиння і ін.), доставляє їх в лабораторію, отримує результати досліджень і підклеює бланки відповідей в медичні карти стаціонарних хворих.

Стежить за точним виконанням хворими, а також молодшим медичним персоналом і відвідувачами встановлених правил внутрішнього розпорядку лікарні, здійснює транспортування хворих (на дослідження і т.д.).

В обов'язки медичної сестри входить контроль за лікувальним харчуванням, а при необхідності і особиста участь в роздачі їжі, годуванні тяжкохворих і дітей молодшого віку; контроль за передачами хворих і їх правильним зберіганням.

Медична сестра відповідає за зразкове утримання сестринського поста, справний стан медичного і господарського інвентаря; дотримання правил зберігання лікарських засобів; складає вимоги на лікарські засоби, перев'язувальні матеріали і предмети догляду за дітьми; складає порційні вимоги на харчування хворих відповідно до призначень і передає їх на харчоблок.

Медична сестра супроводжує дітей (за призначенням лікаря) на рентгенологічні, ендоскопічні, радіологічні і інші дослідження; стежить за своєчасним поверненням медичних карт стаціонарних хворих від спеціалістів, вносить в них результати досліджень.

За призначенням завідуючого відділенням або лікуючого лікаря медична сестра викликає для консультації фахівців з інших відділень, замовляє машину для перевезення дитини до іншої лікувально-профілактичної установи.

Медична сестра приймає у відділення дітей, що тільки поступили, проводить огляд шкіри і волосистої частини голови дитини для виключення інфекційних захворювань і педікульозу, розміщує хворих дітей у відповідні палати, доповідає про хворих, що поступили, лікарю. В її обов'язки входить ознайомлення дітей, що поступили у лікарню, з правилами внутрішнього розпорядку, режимом дня і правилами особистої гігієни.

Медична сестра в педіатричному відділенні лікарні повинна уміти виконувати наступні маніпуляції: 1) годувати дитину через зонд, зондувати і промивати шлунок; 2) ставити клізми всіх видів (очисні, сифонні і ін.); 3) вводити газовідвідну трубку; 4) проводити катетеризацію сечового міхура м'яким катетером (у дітей старше 1 року); 5) ставити гірчичники, банки, компреси; 6) втирати лікарські засоби; 7) давати лікарські засоби через рот; 8) закапувати лікарські розчини в очі, ніс, вуха; 9) накладати пластир; 10) проводити внутрішньошкірні, підшкірні, внутрішньом'язові і внутрішньовенні (останні — за дозволом лікаря) вливання;

11) вимірювати артеріальний тиск; 12) проводити непрямий масаж серця; 13) брати мазки із зіву; 14) збирати матеріал для лабораторних досліджень (сеча, кал, піт, блювотні маси та ін.); 15) проводити фізіотерапевтичні процедури (за призначенням лікаря); 16) проводити моніторинг за хворим і помічати відхилення на дисплеї; 17) проводити дуоденальне і шлункове зондування.

Виключно важлива роль старшої медичної сестри в правильній організації догляду за дітьми, харчуванні і суворому виконанні всіх лікарських призначень. Старша медична сестра організовує роботу середнього і молодшого медичного персоналу, крім того, в її обов'язки входить контроль за дотриманням санітарно-епідемічного режиму і навчання нових працівників, що поступають у відділення. У відділенні для новонароджених старша медична сестра щодня до початку роботи проводить огляд персоналу і матерів (вимірювання температури тіла, огляд зіву і шкіри).

Прийом і здача чергувань — найвідповідальніший момент роботи медичної сестри в здійсненні спадкоємності в лікуванні хворих. Медична сестра не має права самостійно покинути пост навіть в тому випадку, якщо не з'явилася її зміна.

Прийом і передача чергування медичними сестрами повинен проводитися поліжково. Медична сестра, що здає пост знайомить приймаючу пост медичну сестру з хворими дітьми, передає необхідні відомості про індивідуальні особливості лікування і догляду.

При заступанні на чергування медичні сестри (та, що здає і та, що приймає пост) спільно проводять обхід хворих, при цьому особливу увагу звертають на тяжкохворих, санітарний стан палат, дотримання правил особистої гігієни.

В журнал здачі чергувань заноситься об'єм невиконаної за попередню зміну роботи у того або іншого хворого, а також лікарські призначення чергового лікаря, дані про роздачу сильнодіючих лікарських засобів, підготовку дітей до лабораторних і інструментальних досліджень і т.д.

Заступаючи на чергування, медична сестра приймає термометри, шприци, медикаменти, предмети догляду (поїльники, грілки, підкладні судна і ін.), інвентар, ключі від шаф з лікарськими засобами загального списку. Вона отримує складений наперед список призначень на дослідження і направлення в різні лабораторії і кабінети. Необхідно перевірити наявність достатньої кількості чистої білизни на всю зміну.

В кінці зміни медична сестра складає зведення руху хворих:

кількість хворих у відділенні на початок доби, кількість, що поступили, вибули (окремо: виписані, переведені в інші відділення або лікувально-профілактичні установи, померлі). Ці відомості щодня передаються в приймальне відділення лікарні.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав