Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Пульс та артеріальний тиск

Читайте также:
  1. а)бледность, потливость, акроцианоз, понижение артериальное давление, пульс слабый, нитевидный
  2. АМПЛИПУЛЬСТЕРАПИЯ
  3. Большая частота импульсов и приближение их к синусоидальной форме оказывают более слабое действие на окончания чувствительных нервов и на нервно-мышечный аппарат.
  4. Вероятности результатов измерения координаты и импульса. Пространство волновых функций.
  5. Вопрос. Импульс тела. Закон сохранения импульса.
  6. Вывод основного уравнения динамики вращательного движения абсолютно твердого тела. Момент импульса материальной точки и твердого тела. Закон сохранения момента импульса.
  7. Д. Исследование пульса.
  8. Если нет сознания и пульса на сонной артерии – НЕМЕДЛЕННАЯ РЕАНИМАЦИЯ!
  9. З якого параметру ви починаєте вивчати властивості пульсу?
  10. Закон изменения импульса системы МТ.

Загальновизнано, що достовірним показником тренованості є частота серцевих скорочень (пульс), яка в спокої у дорослих чоловіків дорівнює 70-75, у жінок - 75-80 уд/хв. У стані спокою частота серцевих скорочень залежить від віку, статі, положення тіла (вертикальне чи горизонтальне положення). З віком ЧСС зменшується.

Пульс у спокої у здорової людини ритмічний, без перебоїв. Пульс вважається ритмічним, якщо кількість ударів за 10 с не буде відрізнятися більш ніж на один удар від попереднього підрахунку за такий же період часу. Виражені коливання числа серцевих скорочень за 10 с (наприклад, пульс за перші 10 с був 12, а за другі - 10, за треті - 8) вказують на аритмічність.

Пульс можна підрахувати на променевій, скроневій або сонній артеріях в області серцевого поштовху. Для цього необхідний секундомір або звичайний годинник з секундною стрілкою.

Спостереження показують, що між пульсом і фізичним навантаженням існує пряма залежність.

При однаковій частоті серцевих скорочень споживання кисню у чоловіків вище, ніж у жінок; у фізично підготовлених людей також вище, ніж в осіб з малою фізичною підготовленістю.

Пульс після фізичних навантажень частішає: чим ЧСС більше, тим частіше скорочується серце. Цим забезпечується кровопостачання працюючих м'язів. Однак допустимим кордоном підвищення пульсу для літніх людей є 130-150 уд / хв. Після фізичних навантажень у здорової людини пульс приходить у вихідний стан через 5-10 хв., уповільнене відновлення ЧСС вказує на надмірність навантаження.

Оцінку реакції пульсу на фізичне навантаження можна провести методом зіставлення даних частоти серцевих скорочень у спокої і після навантаження, тобто визначити відсоток його почастішання. Частоту серцевих скорочень у спокої приймають за 100%, різницю в частоті до і після навантаження за X. Наприклад: пульс до навантаження за 10 с дорівнював 12 ударам, а після виконання навантаження за 10 с на 1-й хв відновлення - 20 ударів. Складається пропорція і розраховується відсоток підвищення пульсу за формулою:

12 - 100%

(20 - 12) - X

Х = (8 х 100) / 12 = 67%

Відповідно пульс після навантаження зріс на 67%.

Проба на дозоване навантаження (ПДН) (20 присідань за 30 секунд – дозоване навантаження) слугує для оцінки реакції серцево-судинної системи на фізичне навантаження.

Методика визначення:

1. Стоячи нерухомо, без напруження; тричі, з інтервалом в 1 хв., підрахувати кількість ударів сердця за 30 секунд (ЧССв спокої). Для отримання розрахунку проби на дозоване навантаження (ЧСС пдн) використовують найменше за своїм абсолютним значенням ЧСС з трьох отриманих (ЧССв спокої*2)

Виконати 20 присідань за 30 секунд: В.П. – стійка, ноги нарізно, руки опущені вздовж тулуба;

Під час присідань - руки вперед

Студенти, одночасно за командою викладача, який за допомогою секундоміра задає темп голосним підрахунком кількості присідань, виконують 20 присідань за 30 с та реєструють пульс:

А) - після 20-ти присідань за 30 с.;

Б) - перші 30 с другої хвилини відновлення, тобто через одну хвилину відпочинку.

А)- Отриманий результатЧССв спокої помножити на 2. Це ЧСС початкова.

Отриманий результат ЧСС після 20-ти присідань за 30 с. помножити на 2. Це - ЧСС після навантаження за 1 хвилину.

Здійснити розрахунок показника ПДН:

ЧСС пдн = (ЧССпісля навантаження–ЧССпочаткова) х100%

ЧСС початкова

 

Наприклад: ЧСС пдн = [ ЧСС нагр. (84) – ЧСС початк. (60) ] х 100% = 40%

ЧСС початк. (60)

 

Тобто після дозованого навантаження ЧСС збільшилась на 40%-порівняно з початковим

Таблиця оцінки проби на дозоване навантаження

                   
до 10% 11-20% 21-30% 31-40% 41-50% 51-60% 61-68% 69-75% 76-80% 80% і більше

Б) Пульс, реєстрований у перші 30 с другої хвилини відновлення, тобто через одну хвилину відпочинку, додають до ЧССв спокої.

За таблицею визначаємо рівень функціонального стану серцево-судинної системи і відповідні бали.

Приклад: пульс у спокої дорівнює 37 ударів за 30 с. Пульс відновлення дорівнює 41 ударів за 30 с, додаємоємо: 37 + 41 = 78, що відповідає 3 балам і рівню функціонального стану серцево-судинної системи – “середній”.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав