Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Державна фінансова політика та форми її проведення.

Читайте также:
  1. B. Метформин
  2. E)& формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  3. E. рестриктивна кредитно-грошова політика; Верно
  4. II Всероссийский съезд советов. Формирование советских органов государственной власти и управления. Учредительное собрание.
  5. II Съезд Советов. Формирование органов советской власти. Судьба учредительного собрания.
  6. II. Гигиенические требования к структуре, содержанию и нормам формирования тренировочных нагрузок
  7. III. Исторические этапы формирования современной науки
  8. IV. Порядок формирования и работы оргкомитета и жюри конкурса
  9. V этап. Формирование операций лексико-семантического анализа.
  10. V. Налоги, формирующие целевые бюджетные и социальные внебюджетные фонды.

Фінансова політика.

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Громадянське суспільство не може успішно функціонувати та розвиватись без держави. Держава, в свою чергу, як організація публічної влади, неминучою умовою реалізації притаманних їй завдань і функцій передбачає наявність державних фінансів. Державні фінанси – це цілісна система суспільних відносин, пов’язаних з формуванням, розподілом і використанням централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів з метою виконання завдань і функцій держави, а також забезпечення умов розширеного відтворення. Тобто фінансова діяльність держави зумовлена об’єктивною необхідністю і є процесом збирання, розподілу, перерозподілу та використання централізованих та децентралізованих фондів грошових коштів, що забезпечують практичне виконання функцій державою. Отже, фінансова діяльність держави – одна з найважливіших сфер її діяльності, передбачених законодавством України. Вона спричинена необхідністю держави здійснювати розподіл та перерозподіл національного доходу.

Функціонування фінансової системи спрямоване на вирішення певних завдань, що стоять перед суспільством. Цим завданням підпорядковуються й організація фінансових відносин у суспільстві, і процеси руху і розміщення фінансових ресурсів та ціноутворення на них, і пропорції їх централізацією і децентралізацією, і порядок формування, розподілу та перерозподілу доходів, і спрямованість витрат окремих суб’єктів підприємницької діяльності, громадян та держави, і структурне співвідношення між окремими сферами та ланками фінансової системи держави, і характер взаємовідносин між ними, і пропорції між індивідуальним та суспільним споживанням. При цьому можлива практично безмежна чисельність варіантів організації фінансових відносин і фінансової діяльності, з яких необхідно вибрати саме той, що найбільше підходить даній країні у даний час. Вибір цих варіантів і становить основу фінансової політики, яку здійснює держава.Отже, актуальність даної теми полягає у необхідності дослідження та визначення фінансової політики держави, зокрема України, на сучасному етапі розвитку.

Державна фінансова політика та форми її проведення.

Важлива роль в фінансовому розвитку належить фінансовій політиці. В загальному визначенні фінансова політика зводиться до мобілізації і використанні фінансів з метою вирішення поставлених задач. Фінансова політика проводиться на різних рівнях: держави, підприємств і установ, об’єднань, домогосподарств, міжнародних утворень та ін.Фінансова політика має самостійне значення і водночас є важливим засобом реалізації політики держави в будь-якій сфері суспільної діяльності – економіці, соціальній сфері суспільної діяльності, в міжнародних відносинах.

Особлива роль в розвитку економіки належить державній фінансовій політиці. Це – цілеспрямована діяльність державних органів управління, направлена на забезпечення розвитку фінансово-кредитної системи країни. Вона передбачає мобілізацію фінансових ресурсів в розпорядження держави, розподіл їх та використання з метою забезпечення проведення державних програм. Зокрема, грошові кошти, що залучаються державою використовуються для фінансування соціальних програм, забезпечення розвитку соціального сектора економіки, регулювання економічного розвитку, міжнародної діяльності.Державна фінансова політика проводиться на різних рівнях: загальнодержавному, республіканському, місцевому, на рівні державних підприємств, об’єднань та ін. Задачі фінансової політики залежать від того, на якому рівні вона проводиться. Особливості її реалізації і організації визначаються також тим, які суб’єкти її виконують. Основною метою проведення державної фінансової політики є забезпечення стабільного розвитку фінансової системи країни. Її реалізація досягається шляхом вирішення конкретних задач, що виникають в процесі розвитку фінансової системи. Проведення державної фінансової політики передбачає використання певних форм. Кожна форма – це особливий напрямок державної фінансової політики, у ході якого вирішуються певні задачі і використовуються визначені інструменти. Всі форми державної фінансової політики пов’язані між собою і в сукупності повинні забезпечити реалізацію основних цілей фінансово-кредитного розвитку країни. Разом з тим кожна форма має відносну самостійність. До форм державної фінансової політики відносяться:

Насамперед, фінансова політика повинна сприяти формуванню максимально можливого обсягу фінансових ресурсів, оскільки вони – матеріальна база будь-яких перебудов. Не менш важливим є забезпечення раціонального розподілу коштів між галузями і сферами економіки, концентрація фінансових ресурсів на найважливіших напрямках економічного і соціального розвитку.

Бюджетна політика – це заходи з мобілізації, розподілу та використання грошових ресурсів державного бюджету. Мобілізація грошових коштів до складу державного бюджету здійснюється шляхом стягнення податків, зборів та обов’язкових відрахувань, а також залучення неподаткових надходжень. Розподіл ресурсів державного бюджету здійснюється в процесі формування державних видатків. До задач бюджетної політики входе також забезпечення раціонального і ефективного використання коштів державного бюджету. Організація і ефективність її проведення впливають на інфляційні процеси, валютний курс, обсяги і напрями використання кредитних ресурсів та ін.

Податкова політика включає заходи з залучення фінансових ресурсів до державного бюджету і державних цільових фондів. Що передбачають здійснення обов’язкових платежів та відрахувань. Основною метою податкової політики є забезпечення достатніх доходів до державного бюджету за рахунок податків, обов’язкових відрахувань та платежів. В процесі проведення податкової політики здійснюється перерозподіл доходів між галузями, територіями та групами населення. До інструментів податкової політики відносяться: податки, збори, обов’язкові відрахування, платежі за ресурси, податкові пільги, податкові ставки, податкові санкції та ін. оподаткування виконує декілька функцій: фіскальну, стимулюючу, обмежуючу.

До основних напрямків вдосконалення податкової політики в Україні відносять:

Кредитна політика охоплюю сукупність заходів з залучення та надання кредитних ресурсів. Її суб’єктами є органи державного управління, які залучають кредити з метою фінансування дефіциту державного бюджету або платіжного балансу. Кредиторами виступають фізичні та юридичні особи (резиденти та нерезиденти), міжнародні фінансові організації, іноземні держави. До інструментів відносяться: процентні ставки за кредит, строки надання кредитів, пільги. Інвестиційна державна політика – це заходи державних органів управління з метою залучення, розподілу та використання інвестиційних ресурсів. Проведення інвестиційної політики передбачає забезпечення фінансовими ресурсами розвиток народного господарства, соціальної сфери, впровадження інноваційних програм. До валютної та грошово-кредитної політики держави відносяться заходи державних органів управління з регулювання валютних і грошово-кредитних відносин. Основною метою таких заходів є стабілізація розвитку грошво - кредитної системи країни. Отже, фінансова політика – це сукупність заходів держави з організації та використання фінансів для забезпечення економічного і соціального її розвитку. Вона знаходить свій вияв у формах і методах мобілізації фінансових ресурсів та використанні їх на різні потреби держави, розвиток економіки і соціальний захист населення, у фінансовому законодавстві, практичних діях у галузі фінансів різних державних структур.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 57 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав