Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Дослідження з виявленням схильності до девіантної поведінки дітей, що відвідують фонд.

Читайте также:
  1. CIVICS – міжнародне дослідження громадянської освіти
  2. SITES – друге міжнародне дослідження інформаційних і комунікаційних технологій в освіті
  3. Аналіз основних наукових підходів до дослідження гендерних характеристик особистості
  4. Аналіз психолого-педагогічних підходів до визначення понятійного апарату дослідження
  5. Аналіз та інтерпретація результатів дослідженнях
  6. Аналіз- це метод дослідження, який полягає в уявному розчленуванні цілого на складові і виділенні окремих сторін, властивостей, зв'язків.
  7. Безпека у населеному пункті .Правила поведінки дітей надворі
  8. Біологічні дослідження
  9. Види делінквентної поведінки
  10. Дослідження виконавства на духових інструментах в Україні на сучасному етапі.

Зовнішні форми прояву девіантної поведінки відомі всім: безвідповідальне ставлення до навчання, конфлікти з однолітками і дорослими, невиконання вимог дорослих, пропуски уроків, втечі з дому, бродяжництво, вживання наркотичних речовин, крадіжки, здирництво, бійки тощо. Поведінка девіантів часто дуже схожа і відрізняється лише мірою відхилення від соціальної норми. Тому більшість педагогічних працівників вважають, що достатньо розробити один алгоритм роботи із зазначеною категорією учнів. Проте, психолого-педагогічний супровід девіанта має здійснюватися із урахуванням індивідуальних, вікових особливостей учня, його здібностей, уподобань, оточення та ситуації розвитку.

Розпочинаючи роботу з девіантами, практичний психолог і соціальний педагог мають пам'ятати, що головне в стосунках з учнем - взаємоповага та довіра. Те, що каже дитина, повинно залишатися таємницею. Його проблеми можна обговорювати з батьками та педагогами тільки на прохання і за згоди учня. Утрата довіри, розголошення таємниці є великою психологічною травмою та може призвести до непередбачених наслідків. Виявляючи психологічні особливості девіанта, слід звернути увагу на наявність акцентуацій характеру, систему самооцінювання й оцінювання інших, мотиваційну структуру особистості. Обов'язково проводити дослідження процесів мислення. У випадку виявлення викривлень процесів мислення психологічна корекція буде малоефективною - необхідна консультація психіатра.

Психологічна допомога особистості з девіантною поведінкою передбачає, насамперед, її психологічну діагностику, що має на меті встановити рівень та форму девіантної поведінки і чинники, що зумовили появу девіацій. Діагностика особистості девіанта має проводитися на основі гуманного ставлення до нього, співпраці з ним і будуватися на принципах цілеспрямованості, об'єктивності, комплексності, прогностичності.

Для визначення особливостей девіантної поведінки учнів використовуються різні методи, серед яких слід відзначити, насамперед, спостереження. Під спостереженням розуміють цілеспрямоване та спеціальним чином організоване сприймання, яке здійснюється з певною метою за розробленим планом і фіксацією результатів. Н. Максимова пропонує під час спостереження фіксувати такі особливості поведінки і зовнішнього вигляду досліджуваного з девіантною поведінкою [13]:

Слід зауважити, що спостереження здійснюється за певною схемою, в якій виділяють такі етапи:

1. Визначення предмета, об'єкта та ситуації спостереження;

2. Обирання способу спостереження та реєстрації даних;

3. Планування ситуацій спостереження;

4. Розроблення плану спостереження;

5. Проведення обробки й інтерпретація отриманої інформації [4].

Крім того, вважається доцільним проведення спостереження декількома спостерігачами протягом тривалого часу в різноманітних умовах життєдіяльності. Відомою методикою є карта спостережень Д. Стотта, яка дозволяє не тільки фіксувати характер поведінки девіантів, але й виявити характер дезадаптації поведінки дитини. Карта спостереження містить 198 фрагментів фіксованих форм поведінки, що згруповані в 16 синдромів. Наявність чи відсутність цих форм фіксується у спеціальному реєстраційному бланку. Цю карту може заповнювати як практичний психолог, так і педагоги або, за окремими симптомами, батьки, що дасть можливість знайти спільний погляд при постановці психологічного діагнозу, а також при складанні корекційно-розвивальних програм. Проте методика має й недоліки, а саме: результати фіксують лише дезадаптивні форми поведінки, а не всі сторони розвитку та соціалізації дитини.

Важливим методом дослідження особливостей девіантної поведінки особистості є інтерв'ю або бесіда, які мають на меті під час безпосереднього спілкування визначити ставлення респондента до певних проблем, його ціннісні орієнтації, з'ясувати факти з його біографії, плани на майбутнє тощо. Передбачає реєстрацію й аналіз відповідей на запитання, а також вивчення особливостей невербальної поведінки опитуваних. Як правило, у бесіді виявляються можливі чинники, що спричинили девіантну поведінку особистості (характер стосунків з батьками, однолітками, іншими людьми, ставлення до людей, до навчання, праці, успішність у навчанні, праці тощо).

У бесіді практичний психолог має можливість самостійно змінювати спрямованість, порядок і структуру запитань через використання гнучкої тактики побудови діалогу в межах заданої теми, максимальне врахування індивідуальних особливостей респондентів.

Існує ряд вимог до бесіди як методу:

1. Невимушеність – не можна перетворювати бесіду на допит. Найбільший результат приносить бесіда у випадку встановлення особистого контакту з досліджуваною людиною;

2. Планування бесіди (чіткий план, завдання, визначення проблем, що підлягають з'ясуванню);

3. Професійна підготовка фахівця (чіткість і лаконічність вербалізації думок, підтримка інтересу у співрозмовника, тактовність, толерантність, емпатійне та рефлексивне слухання, уникнення комунікативних бар'єрів тощо).

Широко використовуються проективні методики, в яких слід намалювати певні зображення – «Неіснуюча тварина», «Будинок-Дерево-Людина», «Намалюй людину», «Кінетичний малюнок сім'ї», «Тест руки», «Малюнковий тест Вартегга», які дозволяють діагностувати не тільки ставлення людини до себе, але й психологічні особливості особистості.

З метою виявлення мотиваційно-особистісних особливостей девіантів, системи їхніх відносин у сім’ї, референтних групах проводять адитивні проективні методики, що передбачають завершення речень (методика «Завершення речення») або історії (методика «Завершення історії»). Так, виконуючи методику «Завершення речення», досліджуваний має закінчити певну кількість незакінчених речень, сформульованих таким чином, щоб виявити його особистісні риси, мотиви, потреби, ставлення тощо (наприклад, «Я завжди хотів…»). На принципі вербального закінчення ґрунтується і техніка «Завершення історій»: досліджуваному пропонують закінчити невеликі за обсягом історії, оповідання, казки.

Перевагою проективних методик є можливість дослідити неусвідомлювану сферу особистості. Разом з тим, тлумачення результатів є досить суб'єктивним, до того ж існує ймовірність, що практичний психолог може зосередитися насамперед на даних, що мають особливу значущість не для досліджуваного, а для нього особисто (через існування власних неусвідомлюваних проблем) [4].

Відповідно до нормативних документів при проведення психодіагностики працівники психологічної служби мають інформувати батьків про мету, зміст, форми цієї роботи та отримувати їхній дозвіл. Дитина після досягнення 12 років має право відмовитись від психологічних обстежень, навіть якщо є згода батьків.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав