Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Етап 1. Складання попереднього уявлення про клієнта і його проблему.

Читайте также:
  1. Загальні уявлення про кріозбереження.
  2. Задача на складання виробничої програми
  3. Мета: сформувати загальне уявлення про екстраверсію як якість особистості, познайомитись з характерними ознаками людей екстравертів і інтровертів
  4. Методика навчання дітей складання загадок.
  5. Методика складання звітів
  6. Определив тему, можно попытаться сформулировать проблему.
  7. Основні вимоги до складання резюме як стислої версії
  8. Особливості складання розпорядчих та організаційних документів
  9. ПИТАННЯ, ЩО ВИНЕСЕНІ ДЛЯ СКЛАДАННЯ ЕКЗАМЕНУ

Дані відомості консультантові необхідні для того, щоб реалізувати наступні етапи підготовки до консультації. Отримати їх він може з таких джерел, як:

f. реєстраційний журнал;

g. враження про клієнта співробітника, що проводив попередній запис на прийом (зовнішній вигляд, голосові характеристики);

h. відомості про клієнта (якщо це його не перший візит) з облікової картки.

Таблиця 1

Зразок структури реєстраційного журналу

 

 

На розсуд консультанта в реєстраційний журнал можуть бути внесені такі пункти як «Порядковий номер запису», що згодом полегшить складання звітної документації в організації, і «Регулярність звернення за психологічною допомогою». Останній з названих пунктів матиме подвійне значення: 1) допоможе знайти облікову картку клієнта, якщо він повторно звертається за консультацією; 2) зрозуміти, здатний і чи бажає даний клієнт яких-небудь реальних змін в своєму житті (якщо він регулярно відвідує різноманітні психологічні служби, щирість його наміру виглядає маловірогідною).

Особливу увагу рекомендується звернути на останній пункт «Додаткові відомості». Даний пункт призначений для запису реальних характеристик клієнта, а не інтерпретацій або оціночних думок особи, що здійснює попередній запис. Наприклад: «одяг брудний, волосся скошлане» — це об'єктний опис. «Неохайний вигляд» - і інтерпретація, і оціночна думка, оскільки, з однієї сторони, не зрозуміло, в чому конкретно виявляється неохайність, з іншою, що саме мається на увазі під даним поняттям, а з третьої – несе емоційно-суб'єктивне відношення особи, що дала подібну характеристику.

У індивідуальній картці клієнта варто передбачити наступні пункти:

1) «Прізвище, ім'я, по батькові клієнта»;

2) «Рік народження», а не «Вік», оскільки у деяких жінок дане питання викликає збентеження і ніяковість;

3) «Стать» (деякі прізвища не відміняються, а імена можуть належати як чоловікові, так і жінці);

4) «Освіта»;

5) «Хто і коли проводив останню консультацію» (це дозволить або направити клієнта до того ж консультанта, або отримати у колишнього консультанта додаткову інформацію);

6) «Проблема в інтерпретації клієнта»;

7) «Висновок консультанта»;

8) «Алгоритм вирішення проблеми»;

9) «Додаткові рекомендації»;

10) «Примітки».

У пункті «Примітки» записується важлива з погляду консультанта інформація. Це може бути характеристика психологічного стану клієнта «до і після» проведення сесії, ступінь ухвалення виробленого алгоритму вирішення проблеми, виконання даних рекомендацій.

Оформляти облікову картку клієнта можна і у вигляді таблиці, і у вигляді звичайних відрядкових записів.

 

Приклад.

«Сидоров Петро Ігнатович, чоловік, 1956 року народження. Перше звернення в консультацію 13.03.2003. Освіта вища технічна. В даний час працює заступником директора будівельного підприємства. Проблема в інтерпретації клієнта: «Дружина з жиру скаженіє» вимагає розлучення, треба було б її заспокоїти, та не знаю як», Висновок консультанта: «Порушення структури взаємодії, що виражається в «битві» за ієрархію. Рекомендовано: подружнє консультування. Призначена дата консультування. Клієнти на консультацію не з'явилися».

 

Етап 2. Після того, як психолог зібрав необхідну попередню інформацію, він може перейти до другого етапу підготовки – систематизації знань з наявної проблеми. На даному етапі консультант може: 1) проглянути літературу з даної проблеми; 2) проконсультуватися з колегами; 3) ознайомитися з новими дослідженнями.

Етап 3. Розробка плану проведення консультації. До даного пункту необхідно відноситись обережно, оскільки наявність плану може мати і позитивну і негативну сторони. Маючи чіткий план, можна подібно до капітана корабля, обійшовши небезпечні зони, досягти спокійного берега, але, дуже старанно слідуючи виробленому курсу, можна не відмітити рифи, не нанесені на карту. Ймовірно, найбільш корисною буде, як завжди, золота середина маючи попередній план, уважно стежите за тим, що відбувається навколо, міняючи його, залежно від змінних умов.

Етап 4. Підбір психодіагностичних засобів, які можуть знадобитися в ході консультування. Якщо розглядати в процентному співвідношенні, то при підготовці до консультації, також як і при її проведенні, основна частина часу фахівця повинна бути присвячена збору інформації.

Висновки до 2-го питання

Таким чином, впорядковано можливо представити не тільки сам консультативний процес, але і попередню підготовку фахівця до зустрічі з клієнтом. Знання даних алгоритмів дозволить, особливо початкуючим консультантам, відчувати себе впевненіше в процесі роботи, відстежуючи послідовне проходження по етапах у міру вирішення завдань.

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав