Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Жорсткість та твердість деталей машин. Поняття про теплостійкість і вібростійкість деталей. Стандартизація та взаємозамінність.

Читайте также:
  1. Quot;Поняття особистості визначає людського індивіда як члена суспільства, узагальнює інтегровані в ньому соціально значимі риси" (І. С.Кон).
  2. Аудиторський ризик: поняття, оцінка та залежність від аудиторських доказів.
  3. Б) пролеживание деталей
  4. Банківське право України: поняття , предмет регулювання, джерела і система
  5. В поняття норми і «якості виробів» входять і модна новизна їх, і сучасність матеріалів, і рівень промислового виготовлення.
  6. В статті 55 Господарського кодексу України визначено поняття суб’єкта господарювання та їх класифікація
  7. Визначення поняття «логістична система» і її основні підсистеми
  8. Відношення між поняттями
  9. Влияние качества поверхности на эксплуатационные свойства деталей машин (зависимости износа от времени, шероховатости поверхности, микротвердости, остаточных напряжений).
  10. Вступ. Загальне поняття про темперамент

 

Жорсткість — здатність тіла або конструкції пручатися утворенню деформації. Розрізняють власну жорсткість деталі, обумовлену деформаціями всього матеріалу деталі, і контактну жорсткість, яка пов'язана з деформаціями тільки поверхневих шарів матеріалу деталі в зоні контакту з іншою деталлю.

Правильний вибір співвідношення жорсткості з масою виробу обумовлює динамічну характеристику деталі й машини в цілому. Кількісно жорсткість ураховується коефіцієнтом жорсткості, що визначається відношенням силового фактора до деформації, викликаної цим силовим фактором.

Для механізму в цілому жорсткість залежить від способу з'єднання деталей, так

при паралельному з'єднанні С = С1 + С2,

при послідовному

Жорсткість оцінюють співставленням розрахункових деформацій деталей (прогинів, кутів повороту перерізів, кутів закручування та ін.) при дії максимальних експлуатаційних навантажень з припустимими деформаціями.

У техніці існують наступні методи підвищення жорсткості:

1. Зменшення плеча згинаючого й крутного моменту.

2. Застосування профілів з підвищеним опором певному виду деформації.

Крім безпосередньо жорсткості до характеристики певних виробів та особливо матеріалів використовується поняття твердість.

Твердість – здатність матеріалу пручатися прониканню стороннього

предмета. На сьогодні існують такі види твердості по способі виміру:

1) НВ - твердість по Бринелю (область застосування обмежена);

2) НRC - по Роквелу (застосовується частіше інших, цим методом вимірюють всі сталі);

3) HV - твердість по Викерсу;

 

Теплостійкість — здатність виробу працювати (зберігати жорсткість) в заданому температурному режимі протягом заданого терміну служби. Втрата жорсткості викликається плавленням кристалічних структур, або переходом аморфних тіл у високо еластичний стан.

Для забезпечення теплостійкості необхідно щоб при роботі машини виділювана кількість тепла не перевищувало кількість тепла, що відводиться.

Наслідками порушення теплостійкості можуть бути:

1. Зниження міцності матеріалу й поява повзучості. Це спостерігається головним чином в енергетичних машинах з дуже напруженим тепловим режимом (у газових турбінах);

2. Зниження захищаючої здатності масляних плівок, а отже, збільшення зношування деталей;

3. Зміна зазорів у сполучених деталях (заклинювання, задиры та ін.);

4. У деяких випадках зниження точності роботи машини.

Звичайно, розрахунки на теплостійкість зводяться до визначення теплового балансу виробу. Якщо тепловий баланс не виконується, то приймають наступні технічні рішення:

1. Застосовують примусове повітряне охолодження (крильчатка).

2. Застосовують примусове рідинне охолодження, для чого в корпусі машини передбачають порожнини для циркуляції рідини.

3. Збільшують площу тепловіддачі, для чого корпуса виконують ребристим.

 

Під вібростстійкістю розуміють здатність конструкцій працювати в потрібному діапазоні режимів коливань без появи неприпустимих частот коливань. У зв'язку з підвищенням швидкостей машин явища коливань стають усе більше небезпечними й тому розрахунок на вібростстійкість усе більше актуальним.

Оскільки вібростстійкість це здатність виробу виконувати свої функції й зберігати свої параметри в межах значень, пропонованих до цього виробу, в умовах впливу вібрації, то вона є одним з видів стійкості виробів до впливу механічних зовнішніх факторів. Вимоги стійкості виробів до впливу механічних зовнішніх факторів, установлюються в нормативних документах (стандартах, технічних умовах і ін.).

 

Стандартизація – система забезпечення випуску однорідної продукції шляхом введення обов’язкових норм – стандартів. Вона дозволяє зменшити трудомісткість конструювання складальних одиниць і деталей, їх вартість, полегшити і спростити ремонт та експлуатацію машин.

Стандарти з машинобудування охоплюють основні параметри машин і механізмів, матеріали, параметри передач, конструктивно-технологічні елементи деталей, типові деталі та частини машин загального машинобудування, норми забезпечення точності й взаємозамінності, умовні позначення та системи оформлення креслень.

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 46 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> | 7 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав