Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Цінова політика

Читайте также:
  1. Зовнішньоекономічна політика.
  2. Маркетингова політика продажу
  3. Маркетингова політика просування
  4. Маркетингова товарна політика
  5. Маркетингова цінова політика
  6. Мораль і політика
  7. Нецінова конкуренція
  8. Основні тенденції соціально-економічного розвитку і фінансова політика ФРН.
  9. Політика підвищення ефективності контролю якості як функції управління гірничо-металургійним підприємством
  10. Політика розподілу

Маркетингова цінова політика - комплекс заходів фірми, до яких належить формування ціни, знижок, умов оплати за товар, реалізація якого покликана забезпечити задоволення потреб споживачів і отримання фірмою прибутку, а також вирішення стратегічних завдань фірми.

Ціна - це сума тих цінностей, які споживач віддає за право володіння певними товарами чи послугами.

Значення і роль маркетингової цінової політики в діяльності фірми суттєво залежать від типу ринку. Найзначнішою є ЇЇ роль на ринку монополістичної конкуренції. Тут існує широкий діапазон цін, отже, і багатоваріантність рішень щодо їх величини.

Мета цінової політики фірми Adidas максимізація поточного прибутку, виживаність, лідерство на ринку.

Фактори, що формують ціну на продукцію компанії Adids:

· Витрати виробництва — один з найбільш важливих чинників. Конкретна залежність цін від витрат виробництва буде різною в умовах різних типів ринку: в умовах монопольного ринку високий рівень витрат обумовлює високу (монопольну) ціну; в умовах конкурентного середовища вплив витрат виробництва на ціну знижується, але зростає значення зниження витрат для здобуття прибутку.

· Якість продукції. Підвищення якості товарів і виробництво нового їх вигляду дозволяють підприємству утримувати старі або завойовувати нові ринки збуту, залишати на колишньому рівні або підвищувати ціни, збільшувати прибуток. Як правило, підвищення якості товару супроводиться додатковими витратами, пов'язаними з удосконаленням виробництва, використанням нових матеріалів, поліпшенням якості упаковки і ін.

· Зміна попиту і пропозиції. Якщо попит по яких-небудь причинах знижується, це призводить до зниження ціни у зв'язку із зменшенням кількості що бажають купити даний товар. Отже, у в'язці попит — ціна залежність цих величин пряма: підвищення попиту стимулює підвищення ціни, і навпаки.

· Монополізація. Міра монополізації ринку знаходиться в зворотній залежності від кількості продавців: чим їх менше, тим більше міра монополізації, і навпаки. Монополізм продавців дозволяє призначати високі ціни. Чим вище міра монополізації продавців, тим вище за ціну. Монополізм покупців обумовлює низькі ціни. Чим вище міра монополізації покупців, тим більше тенденція до зниження цін.

· Державне регулювання цін. У періоди економічних неладів, депресій і спадів інфляція перетворюється на руйнівну силу, що наводить до зменшення об'єму продажів, в деяких випадках — до погіршення якості товарів, появи дефіциту, що кінець кінцем обумовлює підвищення цін.

· Канали збуту товарів: чим більше ланок руху товару, тим вище за ціну. Кількість ланок руху товару у меншій мірі впливає на ціну виробника і в більшій — на кінцеву ціну товару.

При встановленні ціни на продукцію підприємства необхідно аналізувати ціни на продукцію конкурентів, порівняльні характеристики новизни і якості продукції, додаткові послуги, гарантії, що надаються підприємством-виробником, а також враховувати можливість зниження її собівартості.

Проаналізуємо чи є попит на наш досліджуваний товар, взуття фірми Adidas, еластичним за ціною. Для цього візьмемо дані за два попередніх місяця, за березень та квітень, і порівняємо між собою.

Еластичність попиту за ціною становить собою відсоткову зміну величини попиту на товар, зумовлену одновідсотковою зміною його ціни, за незмінності всіх інших факторів, що впливають на обсяг попиту.

Ступінь цінової еластичності чи нееластичності попиту економісти вимірюють за допомогою коефіцієнта обчисленого за формулою:

= (5.4)

Маємо такі дані: величина попиту на взуття у березні місяці становила 34 340 000 штук, а в квітні збільшилась до 44 470 000 штук, тобто величина попиту збільшилась на 22,78% [13].

Відсоток зміни попиту розраховується за формулою:

 

= = 0,2 (5.5)

 

Щодо ціни, то вона зросла з 1090 грн до 1350 грн. Відсоток зміни ціни товару розраховуємо за формулою:

 

= = 0,18 (5.6)

 

Визначення відсоткових змін дозволяє нам записати повну формулу для обчислення коефіцієнта еластичності попиту. Нехай Р1 i Q1 позначають ціну і величину попиту до зміни ситуації на ринку певного товару, а P2 i Q2 - відповідні параметри після змін, що відбулися на цьому ринку. Тоді формула для обчислення коефіцієнта еластичності попиту:

 

(5.7)

 

/ = 1,11

 

Отже, ми можемо сказати, що на заданому інтервалі змін еластичність попиту для взуття, приблизно дорівнює 1,11. Це означає, що попит є еластичним, оскільки коефіцієнт еластичності більший від одиниці, тобто Еd > 1.

Цінова стратегія - це конкретний напрям дій компанії відносно ціноутворення з метою досягнення певної мети в конкретній ринковій ситуації впродовж конкретного періоду. Приступаючи до питання визначення ціни, насамперед треба визначитися з базовою стратегією цінової поведінки, адже підприємство завжди повинне якимсь чином задати початковий рівень ціни. Потім, враховуючи особливості ринкового середовища, підприємство може застосовувати стратегії кращої адаптації ціни.

Для взуття фірми Adіdas більш підходить стратегія цінового прориву, так як компанія втратила першість на ринку, їй потрібно терміново змінювати звичний план дій. Речі фірми Adіdas брендові, та відомі у всьому світі. Щоб повернути лояльність клієнтів та привернути увагу нових, зниження ціни є дуже вдалим варіантом.

Стратегія цінового прориву (знижених цін) - встановлення цін нижче за рівень, який сприймається більшістю покупців як такий, що відповідає економічній цінності товару. Це дає змогу охопити велику частку ринку і досягати значного масштабу продажів, а відтак і вагомого обсягу прибутку при низькій його частці в ціні одиниці товару. Ціна, котра встановлюється в рамках такої стратегії, не обов'язково повинна бути низькою за абсолютною величиною: вона є низькою лише по відношенню до відчутної покупцем економічної цінності товару.

Реалізація стратегії цінового прориву може бути успішною за наявності низки умов:

• присутність значної кількості покупців, готових відразу переключитися на покупку товару у нового продавця, щойно він запропонує нижчу ціну;

• товар не повинен належати до групи продуктів престижного попиту, що їх купують найзаможніші покупці, адже для них цінною є саме рідкість товару і його дорожнеча;

• товар не повинен належати до групи дешевих товарів повсякденного попиту, оскільки зниження ціни на такі товари виявиться настільки несуттєвим, що покупці швидше за все його не помітять;

• товар може продаватися фірмою з мінімальним прибутком чи навіть зі збитком заради заохочення покупців до купівлі й інших її товарів.

• у ціні товарів прирістні витрати повинні посідати невелику частку, а питомий прибуток - велику.

• зниження цін повинне дати змогу більшою мірою використовувати ефект масштабу, чим це доступно конкурентам.

Отже, при встановленні ціни на продукцію фірми Аdidas необхідно аналізувати ціни на продукцію конкурентів, порівнювати характеристики новизни і якості продукції, технологій виготовлення продукції, додаткові послуги, гарантії, що надаються, а також враховувати можливість зниження її собівартості.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Взаимообусловленность внутренних и внешнеторговых цен. | Виды цен мирового рынка. | Методология обоснования цены внешнеторгового контракта. | Обоснование условий поставки во внешнеторговых ценах (система Инкотермс). | Преамбула | Аналіз поточної маркетингової ситуації на ринку та перспектив її розвитку | Загальна характеристика ринку на якому діє підприємство | Проблеми та перспективи розвитку світової спортивної галузі | Аналіз ринкових можливостей і загроз, а також сильних і слабких сторін діяльності підприємства | Стратегія маркетингу |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав