Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Образи мистецтва являють собою не копію життєвої події: це нові факти, створені фантазією художника.

Читайте также:
  1. Бесконечное разнообразие текстов
  2. Билет. Художественное своеобразие сентиментальных повестей Карамзина «Бедна Лиза» и «Остров Борнгольм».
  3. В чому проявляється етична функція мистецтва? Яку роль відіграє мистецтво в Вашому житті?
  4. В якому понятті давньоіндійська філософія відобразила ілюзорність і видимість світу
  5. В. Изобразительное искусство
  6. Викладання образотворчого мистецтва в початкових класах
  7. Вимоги, які пред'являються до стволів артилерійських знарядь.
  8. Вопрос 25. ПСИХОЛОГИЧЕСКОЕ СВОЕОБРАЗИЕ МЕЖЛИЧНОСТНЫХ ОТНОШЕНИЙ ДЕТЕЙ В УСЛОВИЯХ ЗРИТЕЛЬНОЙ НЕДОСТАТОЧНОСТИ
  9. Вопрос 45. СВОЕОБРАЗИЕ МНЕМИЧЕСКОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ У ДЕТЕЙ С НАРУШЕНИЯМИ СЛУХА
  10. Вопрос Периодизация курса. Своеобразие литературы и культуры средних веков

Художній образ може бути реалістичним, як при збереженні в ньому зовнішньої правдоподібності, так і при відмові від нього.

Яскравістю й неповторною індивідуальністю художнього образа – значною мірою визначаються сила й ступінь впливу твору мистецтва на людину.

І навпроти, ніяка абстрактна схема, ніякий ходячий принцип не схвилює по-справжньому душі людської, не захопить людське серце.

Індивідуалізація - могутній засіб подолання схематизму, риторики й ілюстративності в мистецтві.

Обмеженість художнього дарування неминуче веде до схематизму в зображенні персонажів, до нечіткості в їхній характеристиці. Всі особи в таких творах виявляються схожими один на одного й навіть без особливого збитку можуть перекочовувати в інші твори. Обдарований художник завжди індивідуалізує свої створення, і чим талановитіше він, тим більш індивідуальні його образи. Але створення художньої конкретності - не самоціль творчості. В індивідуальній формі образ несе в собі узагальнення життєвих явищ. Він виражає риси, властиві цілим суспільним групам, класам, народам. Художній образ не просто зображує події, а розкриває природу явищ. У кожному з них б'ється своє власне життя, але в них загальні коріння із аналогічними проявами іншого життя, хоча й вираженими в інших індивідуальних формах.

Справа художника - оголити ці коріння.

Художній образ – не фотографія, а узагальнення. Образ – результат глибокого проникнення художника в зміст зображуваних явищ, результат збагнення їхньої таємної сутності.

Способом узагальнення в мистецтві є типізація. Мова йде не про життєві типи, а про шляхи розкриття мистецтвом вкладеного в них змісту, виявлення їхньої природи. Суть типізації в тім, що вона перетворює персонаж твору в представника безлічі осіб і народу.

Індивідуальне відрізняється від факту самого життя тим, що в ньому створено життя, що пройшло через душу й серце художника. Індивідуальне - це факт життя, як би переплавлений художником таким чином, щоб непотрібні й випадкові деталі не заслоняли розуміння основного й головного. В індивідуальному перекривається загальне. Сам по собі взятий факт має мало значення. Він здобуває значення лише тоді, коли виступає саме, як результат узагальнення. Цієї мети індивідуалізація й служить. Загальні й типове - не антиподи, хоча ці поняття й не тотожні.

Індивідуальне в плакаті - це художнє відтворення типового в житті. Без глибокої індивідуалізації неможливе узагальнення, типізація.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Вопрос: А гнев? | Вопрос: Как избавиться от идентификации с телом и разумом? | Вопрос: Как можно связать науку и духовность? | Вопрос: Как можно выйти за рамки противоположно­стей? | Вопрос: Куда идет наука? | Вопрос: Как появилась жизнь, какой мы ее знаем? | Вопрос: Почему так важна эволюция сознания? | Вопрос: Что истинно в Книге Бытия? | Вопрос: Карл Юнг описывает концепцию совпадений. Теперь эта концепция становится понятнее? | Основна таємниця мистецтва - це, звичайно, художній образ, що є складною формою духовної діяльності людини. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав