Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Видавнича діяльність Адольфа Маркса.

Читайте также:
  1. Видавнича діяльність Бенджаміна Франкліна.
  2. Видавнича діяльність Маврикія Вольфа.
  3. Видавнича діяльність університетів Великобританії.
  4. Видавнича діяльність університетів США.
  5. Видавнича діяльність університетів Франції.
  6. Видавнича справа Білорусі ХІХ ст.
  7. Видавнича справа Білорусі ХХ ст.
  8. Видавнича справа Великобританії ХІХ ст.
  9. Видавнича справа Китаю: стан та тенденції

Адольф Федорович Маркс по праву вважається одним з найвидатніших видавців Росії. Виходець з Німеччини, він починав свою справу, як кажуть, не маючи копійки в кишені, а помер, залишивши мільйонні статки. Багато чого в його кар'єрі пояснювалося вдалим збігом обставин – тогочасна Росія переживала роки промислового підйому, не було галузі соціально-економічного життя країни, якої в тій чи іншій мірі не торкнулися перетворення. Особливо помітні зрушення відбулися в розвитку культури і освіти. Підвищувався попит на такі види видань, як: підручники, практичні керівництва, та художню літературу. Зростаюча потреба в книжковій продукції вимагала не тільки створення нових видавництв, але і зростання числа поліграфічних підприємств, особливо друкарень.

Ще в юні роки Маркс перепробував з десяток різних спеціальностей, але обрав найбільш привабливу для нього - він вирішив зайнятися книжкової торгівлею. Адольф з молодості пристрастився до книг.

По закінченні гімназії потрапив до одної з книготоргівельних фірм у Вісмарі, два роки працював в Берліні, потім повернувся в Шеттін.

Восени 1859 року прибув до Росії на запрошення відомого петербурзького книгопродавця і комісіонера лейпцігських фірм Ф.А. Бітепажа У вересні 1859 р. переїжджає до Петербурга. Там за короткий час організовує іноземний відділ книжкової торгівлі Бітепажа і Кулагіна і бере на себе ведення справ з Німеччиною.

Пропрацювавши п'ять років у Бітепажа і Кулагіна, Маркс через ліквідацію іноземного відділу втратив роботу. Несподівано в 1864 р. відкрилася вакансія у німецькому відділенні в книжковому магазині М.О. Вольфа. Але між Вольфом і Марксом траплялися розбіжності. Остаточний розрив відбувся в 1685 році.

В кінці 1869 р. Маркс не без ускладнень отримав право на видання щотижневого ілюстрованого журналу для сімейного читання (в той час такі журнали були популярними в Німеччини), названого їм «Нива». Журнал був призначений для освіченої публіки - міської інтелігенції, чиновників, вчителів, лікарів, спроможних купців, провінційних поміщиків.

Маркс не випадково звернув увагу на ілюстровані журнали. Більшість з них в силу легкості сприйняття і образності матеріалу, оперативності випуску були більш доступні широкому колу читачів. Але, перш ніж приступити до видання журналу, він вирішив спробувати випустити одну-дві книги, які могли б стати його «візитівкою» у видавничому світі.

У «Ниві» друкувалася белетристика, нариси - історичні та особливо багато географічних. У розділі белетристики публікувалося багато модних перекладних журналів, повістей та оповідань.

До середини 1880-х років тираж В«НивиВ» перевищив 100 тисяч примірників.

На першій Всеросійській виставці друкарської справи в 1895 році Маркс був удостоєний вищої нагороди - однієї з шести золотих медалей Російського технічного товариства.

Під видавничої маркою Маркса виходили книги з природознавства,мистецтва, географічні атласи. Широкого поширення набули також ілюстровані і ряд книг природничо наукового характеру.

У 1881 році на аукціоні Маркс купив першу власну друкарню і обладнав її за останнім словом тодішньої друкарської техніки.

А пізніше, в 1898-му, приступив до будівництва нової друкарні, яка була відкрита в 1901 році і являла собою одне з найпотужніших поліграфічних підприємств Росії того часу. Керуючим друкарні був брат видавця, Рудольф Маркс.

У 1917 р. «Товариство А.Ф. Маркс» припинило своє існування, але деякий час книги з цією маркою стереотипно продовжували видавати радянські видавництва - Літературно-видавничий відділ Наркомосу та Госиздат.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тенденції світової видавничої справи ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Росії ХХ ст. | Видавнича діяльність Бенджаміна Франкліна. | Тенденції світової видавничої справи ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Росії ХІХ ст. | Видавнича діяльність Маврикія Вольфа. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХІХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХХ ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав