Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вивчення історії хвороби: серцево-судинні захворювання

Читайте также:
  1. Актуальні проблеми шкільного підручника з історії
  2. Аналіз наукових підходів до вивчення проблеми тривожності
  3. Ангел Історії
  4. Аудіо- та відеозасоби навчання історії
  5. Базові вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисципліна інтеграція).
  6. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція).
  7. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  8. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  9. ВИВЧЕННЯ

Хоча лікування серцево-судинних захворювань призвело до нещодавнього незначного зниження на глобальному рівні кількості серцевих нападів та смертей взагалі (127), кількість діагнозів серцевих хвороб не вщухає і за деякими регіональними дослідженням перебуває в стані підйому (128) та набирає темпи істотного посилення (129).

За даними всесвітньої організації охорони здоров'я ішемічна хвороба серця займає провідні позиції в структурі причин смертності на глобальному рівні (130). Було виявлено, що в той час як тут існують генетичні фактори, які грають свою роль, 90% цих смертей заподіяні «факторами ризику, спричиненими способом життя (131)», а серцево-судинні захворювання в загальному широко розглядаються як такі, яких можна уникнути при умові урегулювання способу життя. Якщо коротко, то встановлено тісні зв’язки цих хвороб з харчуванням, яке включає високий вміст жирів, курінням, алкоголем, ожирінням, високим рівнем холестерину, діабетом та іншими факторами ризику, які дозволяють нам розширити діапазон причин серцево-судинних хвороб і якщо ми будемо вивчати їхній вплив глибше, то побачимо, що виявляється найбільш глибокий вплив часто пов'язаний не лише з абсолютним доходом, а й з відносним соціально-економічним статусом.

Всесвітня організація охорони здоров'я в загальному дає зрозуміти, що на глобальному рівні, низький соціально-економічний статус спричиняє найбільше захворювань і зазвичай є найбільш значним фактором ризику, який до цих хвороб призводить (132).

 

124 Посилання: As obesity rates rise, chief heart surgeon sees more high-risk patients in operating room, Caitlin Heaney, 2012 р. (http://thetimes-tribune.com/lifestyles-people/as-obesity-rates-rise-chief-heart-surgeon-sees-more-high-risk-patients-in-operating-room-1.1379223)

125 «Психосоціальний» у даному випадку визначається як такий, який включає в себе аспекти як соціальної так і психологічної поведінки; їх взаємозв’язок (http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/psychosocial).

126 Десять найбільш поширених причин смертності, ВООЗ, 2013 р.

(http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs310/en/index.html)

127 «Тенденції серцево-судинних захворювань, раку та інсультів», Бюро інформації з питань народонаселення США (http://www.prb.org/Articles/2002/USTrendsinHeartDiseaseCancerandStroke.aspx)

128 «Кількість серцево-судинних захворювань збільшиться на 25% до 2020», Belfast Telegraph, 2012 р.

(http://www.belfasttelegraph.co.uk/news/local-national/northern-ireland/heart-disease-to-rise-25-by-2020-16177410.html)

129 «Нові статистичні дані по серцево-судинним захворюванням та інсультам в Європі», Science Daily, 2012 р

(http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120929140236.htm)

130 Атлас серцево-судинних захворювань та інсультів (англ. «The Atlas of Heart Disease and Stroke»), ВООЗ та Центр по контролю і профілактиці захворювань в США, Частина 3, Всесвітній тягар ішемічних серцевих захворювань

131 Там же.

132 Там же, Розділ 11:«Соціально-економічний статус»

Це, з однієї сторони, відображає прямий економічний зв'язок з виникненням захворювань. Немає ніяких доказів, які б доводили, що генетичні відмінності між регіональними групами можуть бути відповідальними за ці відхилення. Очевидним же є те, як брак купівельної спроможності приводить людей до способу життя, який включає багато таких факторів ризику.

Дослідження опубліковане в Американському журналі епідеміології (англ. «American Journal of Epidemiology») в 2009 році під назвою «Соціально-економічне становище та ішемічна хвороба серця» (англ. «Life-Course Socioeconomic Position and Incidence of Coronary Heart Disease») засвідчує, що чим довше особа перебуває в бідності, тим більша ймовірність, що у неї будуть розвиватися серцево-судинні захворювання (133).

У людей, які були економічно неблагополучними протягом усього життя є більша ймовірність того, що вони будуть курити, страждатимуть від ожиріння, будуть погано харчуватися і тому подібне. Ранні дослідженнях епідеміолога др. Ральфа Р. Фрерікса, які особливо зосереджувалися на соціально-економічному поділі в місті Лос-Анджелес (Каліфорнія) показали, що рівень смертності від серцево-судинних хвороб у бідних людей був на 40% вищим ніж у багатих (134).

Враховуючи наш початковий тезис, для того, щоб простежити зв'язок соціальної системи з поширенням хвороб і пов’язаними з нею факторами ризику, нам потрібно розглянути прямий зв'язок між стресом та купівельною спроможністю. Почнемо з останнього, що є більш простим. Очевидним є те, що шкідливі для здоров’я звички з’являються в середовищі з низьким рівнем доходів, через відсутність коштів для кращого харчування (135), медичної допомоги (136) і освіти (137). Наприклад, в магазинах найдешевшою є їжа різних видів з високим вмістом жирів та солей, що є факторами ризику для здоров’я та яка призводить до серцево-судинних захворювань.

Варто зазначити, що наша соціально-економічна модель виробляє товари основані на купівельній спроможності певних демографічних груп. Рішення про виробництво продуктів харчування низької якості приймається в інтересах прибутку, а оскільки широка більшість населення планети є відносно бідною, немає нічого дивного в тому, що для того щоб зайняти цей сегмент ринку, якість повинна бути зменшена задля досягнення конкурентних переваг. Іншими словами, для кожного соціального класу існує свій ринок і природним є те, що чим нижчий соціальний клас тим нижча якість товарів. Ця реалія є прикладом прямого зв’язку соціальної системи з причинністю серцево-судинних захворювань. В той час як поінформованість щодо відмінностей між різною якістю продуктів харчування може допомогти людям з низьким рівнем доходів в процесі прийняття рішень харчуватися краще, фінансові обмеження властиві їх становищу можуть просто зробити таке рішення складним, якщо не неможливим оскільки, знову ж таки, такі продукти в середньому є більш дорогими.

В епоху, де виробництво їжі і харчування людини є добре зрозумілим науковим явищем, так само як і те, що в цьому питанні працює, а що ні – що в цілому є корисним, а що ні – ми повинні задатися питанням чому існує величезна кількість методів навмисного

 

133 Life-Course Socioeconomic Position and Incidence of Coronary Heart Disease, American Journal of Epidemiology, April 1, 2009 р. (http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2009/01/29/aje.kwn403)

134 Heart Disease Tied to Poverty, New York Times, 1985 р. (http://www.nytimes.com/1985/02/24/us/heart-disease-tied-to-poverty.html)

135 Цитата з дослідження «Чи можуть американці з низьким рівнем доходів дозволити собі здорове харчування?» (англ. «Can Low-Income Americans Afford a Healthy Diet?»):

«Багато спеціалістів з харчування вірять, що американці, незалежно від рівня доходів, мають в цілому доступ до поживної їжі, що складається з різних видів круп, пісного м’яса, а також свіжих овочів та фруктів. В дійсності ж, ціни на продукти харчування встановлюють значний бар’єр для багатьох споживачів, які намагаються дотримуватися хорошого збалансованого харчування за доступною ціною» (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2847733/)

136 Посилання: Medical costs push millions of people into poverty across the globe, WHO

(http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2005/pr65/en/index.html)

137 Посилання: Education Gap Grows Between Rich and Poor, Studies Say, NewYork Times, 2012 р.

(http://www.nytimes.com/2012/02/10/education/education-gap-grows-between-rich-and-poor-studies-show.html?pagewanted=all)

виробництва нездорової їжі і шкідливих індустріальних методів взагалі. Причиною цього є те, що людське здоров’я не є метою харчового виробництва і ніколи ним не було через ізольований інтерес до отримання прибутку. Ми поговоримо про цей розлад стимулювання властивий ринковій економіці в пізніших есе.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Першочергове призначення та першопричини | Наші технічні реалії | Розумовий замок | Штучний поділ | Витоки та вплив | Єдиний аргумент, що залишається | Все є технічним | Нелогічний зв'язок? | Зміна умов | ЧАСТИНА II: СОЦІАЛЬНА ПАТОЛОГІЯ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав