Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ФОРМУВАННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРОДУКТІВ, ЯКІ МІСТЯТЬ ТРОПІЧНІ ОЛІЇ

Читайте также:
  1. VІІ етап - аналіз достатності формування доходів.
  2. Банківські правочини пов’язані з формуванням грошових ресурсів: загальна характеристика
  3. Блок формування команд
  4. ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ШКІР
  5. Властивостей.
  6. ВПЛИВ РОСЛИННИХ БАРВНИКІВ НА ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ
  7. Глобальний економічний простір як середовище формування міжнародних організацій
  8. Досвід формування та вдосконалення основних механізмів консюмеризму в країнах ринкової економіки та можливість його застосування у вітчизняній практиці
  9. Дослідження споживних властивостей лакофарбових товарів
  10. Дослідження хімічної природи і деяких споживчих властивостей клею

Т.А. Кунділовська, к.т.н., доцент

Одеський національний економічний університет, м. Одеса

 

Тропічні олії широко використовуються в сучасних технологіях, пов’язаних з виробництвом комбінованих жирових продуктів, кондитерських, хлібобулочних виробів, косметичних засобів тощо. Асортимент продукції на основі тропічних олій та продуктів їхнього фракціонування постійно розширюється. Заміна традиційної сировини тропічними оліями дає можливість отримати продукти з покращеними споживчими властивостями, які задовольняють різноманітні потреби споживачів. При цьому властивості тропічних олій є найважливішим чинником формування споживчих властивостей продуктів.

Біологічна цінність тропічних олій характеризується вмістом жиророзчинних вітамінів (А, D, Е, К), насичених та ненасичених жирних кислот. Фізіологічна цінність – визначається ступенем засвоювання жирних кислот організмом. Як і інші харчові жири та олії, тропічні олії легко перетравлюються, абсорбуються і утилізуються організмом.

Пальмова, пальмоядрова, кокосова олії мають різний жирнокислотний склад, різне співвідношення насичених і ненасичених жирних кислот, різні фізико-хімічні й органолептичні властивості, і відповідно, різні сфери застосування.

Пальмова олія при кімнатній температурі має напівтверду консистенцію. Сира пальмова олія має насичений оранжево-червоний колір, в основному за рахунок великого вмісту каротину – 500 – 700 мг/кг, який складається на 90% з α - та β – каротину. Сира пальмова олія має характерний «горіховий» або «фруктовий» смак, який легко видаляється при обробці парою. При окисненні обробленої пальмової олії утворюється своєрідний фіалковий аромат. На окиснювальну стійкість пальмової олії впливає наявність в великій кількості β – каротину, який прискорює даний процес, тому при зберіганні кращі показники спостерігаються у повністю рафінованої та вибіленої пальмової олії, а не у сирої.

Пальмова олія містить майже однакові частини насичених та ненасичених жирних кислот. Високий вміст у її складі гліцериду дозволяє досягти необхідної щільності без гідрогенізації. Продукт стійкий до окислення і має великий термін зберігання, в тому числі й у жаркому кліматі, що обумовлює ергономічні властивості олії.

В пальмовій олії високий вміст мононенасичених жирних кислот у вигляді олеїнової кислоти. Включені в раціон харчування мононенасичені жирні кислоти, також як і поліненасичені жирні кислоти, допомагають знизити концентрацію ліпопротеїнового холестерину. Пальмова олія не містить холестерину.

Пальмоядрова олія схожа на кокосову своїм світлим кольором, швидким плавленням та високим вмістом лауринової та миристинової кислот, а також гарною окисною стабільністю, обумовленою низьким вмістом ненасичених жирних кислот. Сфери застосування у в якості інгредієнтів харчових продуктів кокосової та пальмоядрової олії ідентичні, наприклад, у виробництві морозива або замінників масла какао.

Проте невеликі відмінності у властивостях кокосової і пальмоядрової олій мають певне значення. У пальмоядровій олії міститься менше жирних кислот з середньою довжиною ланцюга і трохи більше олеїнової кислоти.

Пальмоядрова олія містить гліцериди з короткою та середньою довжиною ланцюга, схожі на гліцериди, присутні в вершковому маслі, що створюють ідентичний смак і забезпечують ту ж температуру плавлення. Цей ефект яскраво проявляється при використанні пальмоядрової олії в поєднанні з пальмовою олією при виробництві вершкового масла, що приводить до зниження температури плавлення.

При виробництві морозива пальмоядрову олію використовують як наповнювач, проте кокосову – для глазурі. Глазур на основі кокосової олії при покритті морозива утворює тонкий легкоплавкий шар, тане у роті одночасно з морозивом. Це особливо цінується споживачем.

Морозиво з пальмоядровою олією, на відміну від кокосової:

- зберігає властивий нейтральний смак протягом всього терміну зберігання (12 місяців) при температурі не вище мінус 18 °С;

- має більш «повний» смак, ніж морозиво з кокосовою олією, що більш характерно для морозива на основі молочного жиру.

Сучасні технології кондитерських виробів передбачають використання широкого спектру інгредієнтів – замінників масла какао. При виробництві лауринових замінників використовують тропічні олії лауринового типу, такі як пальмоядрову, кокосову олію та їх фракції, що мають тверду консистенцію при кімнатній температурі за високого вмісту насичених тригліцеридів. При виробництві нелауринових замінників необхідна твердість досягається гідрогенізацією рідких нелауринових олій, таких як соняшникова, рапсова, соєва, бавовняна. Процес гідрогенізації рідких олій супроводжується утворенням трансізомерів ненасичених жирних кислот. Рівень їх вмісту в нелауринових замінниках може досягати 50%, в той час як замінники лауринового типу не містять трансізомерів жирних кислот. Шкідливий вплив трансізомерів жирних кислот на здоров'я людини є доведеним фактом. Тому в усьому світі останньою тенденцією є розробка жирових продуктів, що не містять або містять незначні кількості трансізомерів жирних кислот. У зв'язку з цим замінники масла какао лауринового типу заслужено користуються все більшим попитом серед виробників кондитерських виробів.

Проте, широке використання тропічних олій обумовлює нагальну необхідність розробки заходів щодо ідентифікації та здійснення кваліфікованої товарознавчої експертизи товарів, які містять такі інгредієнти, захисту та убезпечення споживачів від недоброякісної продукції.

 

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ТЕНДЕНЦИИ РАЗВИТИЯ АССОРТИМЕНТА ТУАЛЕТНОГО МЫЛА | СОСТОЯНИЕ РЫНКА КРУПНОЙ БЫТОВОЙ ТЕХНИКИ В УКРАИНЕ | ГІДРОФОБНОЮ ОБРОБКОЮ | ФОРМУВАННЯ ЗАХИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ У ПАЛЬТОВИХ ВОВНЯНИХ ТКАНИН З РІЗНИМИ СПЕЦІАЛЬНИМИ ОБРОБКАМИ | ТОВАРОЗНАВСТВО ТА РИНОК ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ | О.В. Доманова | ПРОБЛЕМИ НАУКОВОГО ОБГРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ РОБОТИ НЮХОВОЇ СЕНСОРНОЇ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ | ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ НОВИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ЗБАГАЧЕНИХ ГЕМОВИМ ЗАЛІЗОМ | МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ БІЛКА В КОВБАСНИХ ВИРОБАХ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ | Д.Р.Залялиева |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав