Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Охарактеризуйте філософську систему та метод Гегеля.

Читайте также:
  1. D Метод getHelpMenu: public Menu getHelpMenu () .В данной реализации
  2. D Метод isSelectionEmpty: public boolean isSelectionEmpty().Возвра­щает True,если на момент вызова метода ни один элемент дерева не вы­делен пользователем или программно.
  3. I. Организационно - методический раздел
  4. I.Организационно-методический раздел
  5. II. Рыночные методы установления цены на товар
  6. III. Учебно-методическое обеспечение дисциплины
  7. IV. ФОРМЫ И МЕТОДЫ КОНТРОЛЯ, СИСТЕМА ОЦЕНОК
  8. IV. Эконометрические методы определения цен
  9. IX. Учебно-методическое обеспечение курса.
  10. Mix-методики маркетинговых исследований

Вершиною розвитку німецької філософії є вчення Гегеля (1770-1831р.р.). Воно характеризується глибиною змісту та важливістю поставлених проблем. Гегель створив теорію розвитку суперечності та її подальшого вирішення в синтезі. Представник об’єктивного ідеалізму. Основу всього сущого складає світовий дух, який втілює себе в системі категорій – система природи – суспільство – всесвітня історія.Вихідним пунктом філософської концепції Гегеля є тотожність буття та мислення. При цьому Гегель розглядає мислення (абсолютну ідею) не як нерухому, незмінну першосутність, а як процес неперервного розвитку пізнання, як процес сходження від нижчого до вищого. Абсолютна ідея є активною і діяльною, вона мислить і пізнає себе: вчення про буття, вчення про сутність, вчення про поняття.Ці три етапи сформувались у Гегеля в самостійні складові частини його філософської системи: логіка-філософія природи-філософія духу. Логіка є найважливішою частиною гегелівської системи, оскільки тотожність буття та мислення означає, що закони мислення, які й досліджує логіка, є дійсним законами буття. Логіка, на думку Гегеля, є вченням про сутність усіх речей. Перш ніж говорити про систему логіки Гегеля, слід зупинитись на характеристиці ним діалектичного методу. Гегель виділяє три сходинки діалектичного методу, які діють у розвитку як загальнолюдського, так і індивідуального мислення і проявляються у кожному конкретному пізнавальному аналізі, утворюючи при цьому потрійну єдність. Першою сходинкою «логічного» діалектичного методу, на думку Гегеля, є розсудок. Він вважає, що розум і розсудок мають складати єдину висхідну послідовність, як провідний та підлеглий чинники.Значним досягненням Гегеля було дослідження і виклад логіки, як цілісної системи принципів та категорій. Ця система є відображенням процесу, що відбувається за певною схемою: теза, антитеза, синтез. Поняття, на думку Гегеля, перебувають у безперервному русі, переходять одне в одне, змінюються, розвиваються, передять у свою протилежність, виявляючи внутрішньо притаманні їм суперечності, які складають рушійну силу їхнього саморозвитку.

Гегель сформулював також основні принципи діалектики:1)принцип переходу кількісних змін у якісні і, навпаки, принцип тотожності протилежностей,принцип заперечення заперечення.Вищою сходинкою у розвитку абсолютної ідеї є абсолютний дух – людство та людська історія. Філософія духу включає в себе вчення про суб’єктивний дух, вчення про об’єктивний дух, вчення про абсолютний дух.ю У філософії Гегеля слід чітко розрізняти діалектичний метод та систему, що суперечать одне одному, перебувають у суперечності, яка виявляються в таких моментах.1.Метод виходить з визнання все загальності розвитку. Система вимагає обмеження розвитку.2.Метод заснований на визнанні все загальності суперечності.3.Метод вимагає відповідності руху думки стану, характерному для реальних процесів.4.Метод вимагає постійного перетворення дійсності, а система-незмінності існуючого стану речей.Система і метод Гегеля знаходиться у протиріччях, оскільки діалектичний метод, вимагає розглядати усе суще у постійному розвитку. Усе суще варте на загибель, тобто потребує постійного самовдосконалення.Філософська теорія Гегеля справила значний вплив на всю наступну філософську думку.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Визначте специфіку філософського освоєння дійсності | Визначте головне коло філософ. проблем та основні напрямки їх осмислення | Охарактеризуйте основні філософські системи Стародавньої Індії | Охарактеризуйте основні філософські системи Стародавнього Китаю | Проаналізуйте основні ідеї античної натурфілософії | Розкрийте головні ідеї філософії Аристотеля | Розкрити головні ідеї філософії Відродження | Розкрийте сутність раціоналізму Нового часу. | Розкрийте сутність емпіризму Нового часу | Головні положення філософії доби Просвітництва |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав