Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Що таке відповідальність і які її види виділяє філософія права?

Читайте также:
  1. Антична філософія
  2. Антична філософія класичного періоду
  3. Антична філософія.
  4. Арабська, середньоазіатська й єврейська філософія.
  5. Буття—> можливість—> свобода—>вибір—>відповідальність
  6. В якому понятті давньоіндійська філософія відобразила ілюзорність і видимість світу
  7. Відповідальність
  8. Відповідальність
  9. Давньогрецька філософія та її проблематика. Досократичні філософські школи.
  10. Давньоіндійська філософія

Крім прав, які отримує вільна людина, свобода вимагає від нього і відповідальності (виконання обов'язків) перед суспільством. Тут відповідальність виступає органічною властивістю свободи. Свавілля саме тому не є свободою, що не припускає відповідальності. У суспільстві склалася певна класифікація видів відповідальності.

· Цивільна відповідальність – покладання провини за неправомірну поведінку.

· Кримінальна відповідальність – покладання провини за злочини.

· Матеріальна відповідальність – обов'язок відшкодовувати завданого матеріального збитку і ін.

Як вже наголошувалося, свобода це можливість жити по-своєму в межах, що допускаються нормами суспільства. А жити по-своєму означає вибирати між добром і злом, справедливістю і несправедливістю, етичним і аморальним, бути творцем, реалізувати себе як особа і відповідати за свій вибір перед суспільством і самим собою.

Будь-яка діяльність, так або інакше, пов'язана з відповідальністю. Відповідальність буває реальною і потенційною.

Реальна відповідальність пов'язана з реальними діями, які здійснює людина, а потенційна відповідальність – з потенційними діями, тобто з готовністю суб'єкта відповідати за будь-які наслідки своєї діяльності. Залежно від суспільного буття існують наступні форми відповідальності:

· політична відповідальність;

· правова відповідальність;

· етична відповідальність;

· психологічна відповідальність.

Будь-яка відповідальність тісно пов'язана зі свідомістю і рівнем культури соціального суб'єкта. Так, на правову відповідальність вельми серйозно впливають такі чинники, як вік людини, його психічний стан. У етичній відповідальності лідирують чинники совісті і обов’язку, в психологічній – чинники сорому, переживання з приводу невиконаного обов’язку, зобов'язання.

З відповідальністю тісно пов'язана провина. Провина – це усвідомлення людиною своїх безвідповідальних рішень і дій. Взаємозв'язок відповідальності і провини полягають в тому, що відповідальність є невід'ємна властивість свободи, а провина є один з виразів відповідальності.

З юридичної точки зору вина є психічне відношення індивіда до своєї протиправної поведінки (дії або бездіяльності) і його наслідків.

Поняття провини доволі часто зустрічається в юриспруденції. Слова і словосполучення з цим поняттям ми бачимо, починаючи від процесу звинувачення, обвинувального висновку, звинувачувального вироку до особи, відносно якої винесено звинувачення, тобто обвинуваченого.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Філософія права П. Юркевича | Неокантіанська філософія права Б.Кістяківського. | Апологія релігійно-філософського лібералізму Миколою Бердяєвим | Онтологічна природа права | Правова свідомість. | Природно-правовий і позитивістський підходи до розуміння права. | Співвідношення права і закону | Що таке ідея права? | Людина як правова істота | Філософський сенс і філософсько-правове обґрунтування прав людини |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав