Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Природно-правовий і позитивістський підходи до розуміння права.

Читайте также:
  1. Алексеев Н.Н. Введение в изучение права. М., 1917.
  2. Б. Вчення про розуміння
  3. В. Поняття герменевтичного досвіду як горизонту розуміння
  4. ВОПРОС 1 - Предмет, метод и принципы предпринимательского права.
  5. ВОПРОС 10 - ПОНЯТИЕ И ПРИЗНАКИ СУБЪЕКТОВ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСКОГО ПРАВА.
  6. Вопрос 2. Сущность права. Принципы права.
  7. ВОПРОС 20. . ОСНОВАНИЯ И ПОРЯДОК РЕОРГАНИЗАЦИИ СУБЪЕКТОВ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСКОГО ПРАВА.
  8. ВОПРОС 21. ОСНОВАНИЯ И ПОРЯДОК ЛИКВИДАЦИИ СУБЪЕКТОВ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСКОГО ПРАВА.
  9. ВОПРОС 5. ИСТОРИЯ СТАНОВЛЕНИЯ ШКОЛЫ ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСКОГО ПРАВА.
  10. Глава I. Концепция частного права.

Право – суто людський феномен. Воно виникає в людському суспільстві на певному ступені його розвитку. Філософське осмислення правової реальності почалося з розділення права на природне (jus naturale) і позитивне (jus civil). Саме їх суперечлива єдність і складає структуру правової реальності.

Сумісне життя людей вимагало узгодження і регуляції. Вже самі різні норми робили це, спираючись на природний хід речей. Таким чином, соціально-нормативна регуляція всього життя первісної общини і природне право виявилися взаємозв'язаними. У їх основі лежить еволюційна взаємодія надобщинних структур, що перетворюють хаотичну людську життєдіяльність на життєдіяльність, регульовану певними цінностями і нормами. З появою держави почався перехід людства від варварства до цивілізації і до позитивного права, яке існує як нормативне право, санкціоноване державою.

З розвитком суспільства змінювалося і право. Воно перетворилося на складне, багатогранне суспільне утворення, що охоплює і регулюе практично всі сфери життєдіяльності людини. Сьогодні загальне право ділиться на трудове, сімейне, цивільне, кримінальне, екологічне, військове, конституційне, міжнародне та ін. Його багатогранність підтверджується нерозривним зв'язком зі свободою, рівністю, справедливістю, загальним благом, мораллю, політикою, економікою.

Історія філософсько-правової думки показує, що склалися два основні підходи до розуміння права.

· Природно-правовий підхід заснований на тому, що природне право є базисною основою права. Природне право – це сума вимог, народжених безпосередньо, без якої-небудь людської участі, самим життям суспільства, об'єктивними умовами життєдіяльності людини, тобто природним ходом речей. Норми природного права покликані захищати права людини, які обумовлені особливостями його природи. Це право на життя, продовження роду, спілкування, самоствердження, власність, особисту гідність, вільне волевиявлення, свободу совісті, думки, слова та ін. Природно-правові доктрини припускають, що всі ці права є безумовним і невід'ємним надбанням людини і надані їй вже самим фактом свого народження і існування як людини.

· Позитивістський підхід заснований на тому, що позитивне право – це право, створене людьми і виражене в законах (позитивне право). Це штучне створення цивілізації, прояв владної волі конкретних соціальних суб'єктів і, в першу чергу, держави.

Суперечлива єдність природного і позитивного права припускає основні відмінності між ними.

· Природне право вважається похідним від всесвіту і природи людини, що є невід'ємною частиною світопорядку. Позитивне ж право – штучне утворення, створене людьми, відданим інтересам такого штучного формоутворення, як держава.

· Природне право виникає разом з людською цивілізацією, а позитивне право значно пізніше, одночасно з формуванням державності.

· Природно-правові норми виражені, крім юридичних документів, у вигляді неписаних звичаїв і традицій. Позитивно-правові ж норми завжди припускають письмову фіксацію у вигляді формалізованих нормативних актів юридичного характеру.

· Відповідно до природно-правових доктрин права людини на життя, свободу, власність, особисту гідність вважаються такими, що належать їй спочатку і безумовно, тобто з її народження. Згідно ж позитивно-правовій логіки, свободи і права людина отримує з рук держави, яка відміряє їх в тій мірі, в якій вважає потрібним, і яка може не тільки дати права, але і відняти їх, якщо визнає це необхідним.

· Норми і принципи природного права мають релігійні і етичні обґрунтування. Позитивне ж право демонстративно відмовляється від них. Воно спирається на волю держави і переконане в необхідності і достатньому характері такого обґрунтування.

· Природне право не тотожне чинному законодавству. Його юридичний зміст пов'язаний з багатьма цінностями світової культури. Позитивне право ототожнює себе з чинним законодавством і тому може вважатися атрибутом цивілізації, але не культури.

· Нормативно-ціннісною межею устремлінь для природного права слугує вища справедливість, що розуміється як універсальний ідеал, відповідний корінним засадам світопорядку. Для позитивного права такою межею є інтереси держави тощо. Бачинин В.А. Философия права и преступления. Харьков: Фолио, 1999. С. 122.

У людському суспільстві право, насамперед, виявляється в закріпленні відносин власності, воно виступає регулятором форм, методів і міри розподілу праці і її результатів (продуктів праці) між людьми, між людиною і суспільством. Воно визначає заходи боротьби з посяганням на суспільні відносини, що склалися, гармонізує міжособові відносини, регламентує відносини між державами тощо.

В історії філософсько-правової думки існували і існують два основні підходи до розуміння права.

· Заборонний підхід, в якому право ґрунтується на принципі «заборонене все, що не дозволене», і розглядається як породження держави (бо саме держава дарувала «особливі права», «вільності», титули і володіння).

· Дозвільний підхід. Початок цьому підходу поклала епоха Просвітництва XVIII ст., що проголосила принцип «дозволено все, що не заборонене». Просвітителі переконливо показали безперспективність заборонних методів, неминуче ведучих до деспотії, довели, що строгість і нещадність покарання, посилення репресивних заходів зовсім не сприяють ліквідації злочинності.

У дозвільному підході право і закон почали розглядатися як взаємозв'язані, але нетотожні правові феномени.

Важливим елементом правової реальності є закон. Це конкретно загальні, формально-позитивні правові норми, всі встановлені державою загальнообов'язкові правила. Закон є актуалізацією і конкретизацією правових ідей і принципів.

Це сходинка, що веде до права. Це право на певному етапі його становлення. Закон – це загальна норма для безлічі можливих випадків. І існує він як судження про належне.

Правовий закон має різні форми свого буття: правові норми, відносини, свідомість, правосуб'єктність, правові процедури, процесуальні форми, правовий статус, правовий режим і так далі. Відмінності між ними чисто функціональні, а не сутнісні.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Філософія права епохи Середньовіччя | Філософсько-правові концепції французького Просвітництва | Семінар 3. Філософсько-правові вчення у Західній Європі кінця XVIII — середини XIX століття. | Філософія права Г. Гегеля. | Позитивізм. | Неогегельянство | Філософія права П. Юркевича | Неокантіанська філософія права Б.Кістяківського. | Апологія релігійно-філософського лібералізму Миколою Бердяєвим | Онтологічна природа права |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав