Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

За часів неоліту відбувається неолітична революція.

Читайте также:
  1. Духовна культура епохи неоліту
  2. Зародження освіти та наукових знань на українських землях за часів Київської Русі.
  3. Матеріальна культура кам’яного віку в Україні. Неолітична революція.
  4. Матеріальна культура стародавнього населення України (палеоліт, мезоліт, неоліт) Культура первісного суспільства-доба палеоліту, мезоліту, неоліту.
  5. Міжнародні економічні відносини за часів аграрної цивілізації
  6. Наступ російського самодержавства на автономію України у XVIII ст. та її ліквідація за часів Катерини II.
  7. Особливості економічного розвитку країни за часів президентства Л.Кучми
  8. Портретне малярство часів козаччини.
  9. Розкажіть про особливості соціальної політики в Україні за часів перебування при владі Микити Хрущова.

Неолітична революція – перехід від привласнюючого господарства до відтворюючого. Відтворююче господарство – землеробство, скотарство.Риси неолітичної революції:Винайдення і поширення якісно нових способів виготовлення знарядь праці (шліфування, пиляння, свердління).Виникнення нових видів виробництва та виготовлення штучних продуктів (гончарство, керамічний посуд, прядіння, ткацтво, винайдення першого маленького колеса для прядіння).Перехід до осілого способу життя.Активне формування стад свійських тварин, використання їх як тяглової сили (бики, свині, кози, вівці).Зрушення у демографічній сфері (збільшення кількості населення).

ІV. Енеоліт (мідно-кам’яний вік) тривав від IV доIII тис. р. до н.е.

Енеоліт – це перехідний період від кам’яного віку до епохи металів. Серед знарядь праці з’являються вироби з міді, золота. У період енеоліту в Україні проживали племена Трипільської культури. Назва трипільської культури походить від с. Трипілля на Київщині, поряд з яким археолог В.Хвойко у 1896 р. виявив перші пам’ятки цієї культури. Трипільці проживали у IV-IIIтисячоліття до н.е. на території сучасної Правобережної України, Румунії, Молдови. Трипільці – землеробські (хліборобські) племена. Займалися екстенсивним зерновим землеробством та осілим скотарством. Робили керамічні вироби з кольоровим орнаментом. Використовували мідні знаряддя праці. Будували великі глиняні одно-двоповерхові будинки барачного типу. Жили великими поселеннями. У трипільців починається перехід від матріархату до патріархату. Патріархат – це період родового ладу, для якого характерна панівна роль чоловіка в господарстві, суспільстві та родині. Були язичниками, поклонялися богині родючості. Трипільці впритул наблизилися до перших світових цивілізацій Єгипту та Малої Азії. Трипільці зникають унаслідок зміни клімату (клімат стає більш посушливим) та тиску степових скотарських племен. Найвідоміші стоянки трипільців: Майданецьке, Тальянки.

БРОНЗОВИЙ ВІК
тривав з кінця ІІІ тис. до початку І тис. до н.е. Бронзовий вік – історичний період, який характеризується поширенням виробів із бронзи. Бронза – це штучний метал, сплав міді та олова. Бронзовий вік на території України був представлений такими археологічними культурами: Ямна культура (перехід від енеоліту до бронзового віку кін. 3 – поч. 2 тис. до н.е.), Зрубна культура (друга пол. 2 – поч. 1 тис. до н.е.), Чорноліська культура (9-7 ст. до н.е.) Основні заняття племен бронзового віку: переважно скотарство, землеробство, керамічні вироби, вироби із бронзи. У ІІ тис. до н. е. відбувається перший суспільний поділ праці – скотарство відокремлюється від землеробства. Другий суспільний поділ праці – відокремлення ремесла в окрему сферу діяльності. Третій суспільний поділ праці – поява торгівлі.

ЗАЛІЗНИЙ ВІК
починається з І тис. до н.е.

Залізний вік – історичний період, який характеризується поширенням виробів із заліза. Останній період давньої історії. За часів залізного віку з’являються перші народи на території України, про які залишилися писемні згадки.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 58 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав