Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Краю груднини

Верхня Верхній край III ребра III міжребер’я по лівій

(по лівій пригруднинній пригруднинній лінії

лінії)

Ліва В 5-му міжребер’ї на 2 см Співпадає з межею

назовні від лівої сере- відносної серцевої тупості

динноключичної лінії

 

При вислуховуванні серця В горизонтальному положенні: на верхівці — ритм серця правильний, вислуховуються два тони, пер­ший тон за гучністю незначно переважає другий, перший тон приглушений, супроводиться коротким, м’якого тембру систоліч­ним шумом, що не проводиться в ліву пахвову ділянку.

При вислуховуванні біля основи мечоподібного відростка мело­дія не відрізняється від такої при аускультації на верхівці.

При аускультації на основі серця — в 2 міжребер’ї праворуч (на аорті) та ліворуч (на легеневій артерії): ритм серця пра­вильний, вислуховується два тони, другий тон гучніший за пер­ший, визначається акцент другого тону па аорті; в 2 міжребер’ї справа (на аорті) вислуховується наростаючого тембру виразний систолічний шум, який проводиться у праву підключичну ділянку та яремну ямку. На легеневій артерії II топ розщеплений. Шуми не прослуховуються. В п’ятій точці Боткіна мелодія не відрізняє­ться від такої на верхівці серця.

 

 

Аускультація серця у додаткових точках:

точка 1 (Науніна) — систолічний шум не вислуховується;

точка 2 — систолічний шум не вислуховується;

точка 3 — систолічний шум не вислуховується;

точка 4 — систолічний шум не вислуховується;

точка 5 — систолічний шум не вислуховується.

При аускультації серця у вертикальному положенні визнача- ється посилення систолічного шуму над аортою, виявлені пози­тивні симптоми Сиротиніна — Куковерова та Удінцева. Екстракардіальні шуми не вислуховуються.

Пульс на променевих артеріях: однаковий на обох руках, арит­мічний, 96 ударів за одну хвилину, зниженого наповнення та напруження. Дефіцит пульту — 10 ударів за одну хвилину. Стінка променевих артерій резистентна, в окремих ділянках звивиста, горбиста. При дослідженні пульсу на інших периферійних арте­ріях: виявлено симптом «черв’ячка» на правій скроневій артерії, а також помірне зниження наповнення пульсу на артеріях тилу правої стопи.

При аускультації судин шиї та стегон патологічних звукових феноменів не виявлено. Артеріальний тиск на правій та лівій плечових артеріях за Коротковим становить 105/65 мм рт. ст.

Дані ЕКГ: ритм неправильний, частота серцевих скорочень 92 за І хвилину, лівограма, кут α—17°, високі зубці R5_6.

 

V. Дослідження живота і органів черевної порожнини

 

Поскільки провідний об’єм у дослідженні живота і органів че­ревної порожнини займає система травлення, цей розділ початкують з огляду ротової порожнини, а потім описують результати дослідження живота.

 




Дата добавления: 2015-01-07; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав