Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Місцеві органи влади

Читайте также:
  1. A. периоды наибольшей чувствительности организма к воздействию факторов среды
  2. I Неорганическая химия 1 курс
  3. I ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЕ УКАЗАНИЯ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КУРСОВОЙ РАБОТЫ
  4. I ст. - проникновение вируса в организм
  5. I. Нормативные документы, регламентирующие деятельность преподавателя – организатора ОБЖ
  6. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  7. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  8. I. Организационный момент
  9. I. Организационный момент
  10. I. Организационный момент.

До прийняття Конституції УРСР 1978 р. це були обласні, районні, міські, районні у містах, селищні, сільські Ради депутатів трудящих. Основною формою діяльності Рад були сесії. Сільські, селищні, міські та районні Ради скликалися не менше 6 разів на рік, а обласні та міські (у містах з районним поділом) – не менше 4 разів.

За Конституцією УРСР 1978 р. це були Ради народних депутатів, що обиралися на 5 років. Місцеві Ради керували на своїй території державним, господарським, соціально-культурним будівництвом; затверджували плани економічного і соціального розвитку, місцевий бюджет і звіти про їх виконання; здійснювали керівництво підпорядкованими їм державними органами, підприємствами, установами; забезпечували додержання законів, охорону державного і громадського порядку, прав громадян; сприяли зміцненню обороноздатності країни.

У структурі Рад працювали постійні комісії. Виконавчими і розпорядчими органами Рад були виконкоми Рад. У структурі виконкомів існували відділи й управління. Виконкоми приймали рішення і видавали розпорядження, могли скасовувати рішення і розпорядження виконкомів нижчестоящих Рад.

Реформування державних установ СРСР і УРСР у період перебудови (1986-1991 рр.)

З приходом до влади молодої генерації комуністів на чолі з М.Горбачовим в країні розпочалася перебудова, що означала реформування економіки, державного апарату, демократизацію суспільства (гласність, політичний плюралізм). Завершився період перебудови розпадом Радянського Союзу й утворенням самостійних незалежних держав.

Значні зміни у державному апараті відбулися спочатку в центрі – на союзному рівні:

· 15 березня 1990 р. ІІІ З’їзд народних депутатів СРСР запровадив інститут президентства. Президентом СРСР обрали М.Горбачова. Ця подія поклала початок функціонуванню 3-х самостійних гілок влади – законодавчої, виконавчої і судової.

· У грудні 1990 р. відбулася реорганізація уряду. Рада Міністрів СРСР була перейменована у Кабінет Міністрів СРСР, що був виконавчо-розпорядчим органом, підпорядкованим Президенту СРСР.

· Розпочато судову реформу.

· Запроваджено реформування системи місцевих органів влади.

Ці зміни призвели до реформування республіканської системи влади.

У 1989 р. був прийнятий Закон УРСР “Про зміни та доповнення Конституції УРСР” (27 жовтня), за яким більш чітко визначалися компетенція Верховної Ради УРСР (у цей період її очолювали В.Шевченко, Л.Кравчук, В.Івашко), предмети виключного відання ВР, розширювалися повноваження Голови ВР як представника УРСР в країні та на міжнародній арені. Склад ВР – 450 депутатів, які обиралися на 5 років. Вперше в Українському парламенті з’явилася опозиція – Народна Рада (125 депутатів) і більшість – “Група 239” (комуністи) (з 1990 р. 12-е скликання парламенту стало називатися першим скликанням Верховної Ради України).

У 1991 р. в Україні було запроваджено інститут президентства. 5 липня були прийняті закони “Про заснування поста Президента Української РСР і внесення змін і доповнень до Конституції УРСР”, “Про Президента УРСР”, “Про вибори Президента УРСР”. Вибори Президента України були призначені на 1 грудня 1991 р. Президент України був главою держави і главою виконавчої влади. Кабінет Міністрів підпорядковувався Президенту України.

Відбулися зміни у структурі вищих виконавчих органів влади, про що у травні 1991 р. були внесено зміни до Конституції УРСР. Рада Міністрів перетворювалася на Кабінет Міністрів. Голова Ради Міністрів ставав Прем’єр-міністром. Спеціальним законом від 13 травня 1991 р. визначався перелік міністерств та інших центральних органів державного управління УРСР. Кабінет Міністрів видавав постанови і розпорядження та контролював їх виконання. Він об’єднував і направляв роботу міністерств та відповідних відомств.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав