Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 2. Психологические закономерности аномального развития ребенка

Читайте также:
  1. A. Изучение психики ребенка в развитии
  2. A. Обеспечить активность каждого ребенка
  3. E. закономерности психического развития, протекающего в неблагоприятных условиях, патогенная сила которых превышает компенсаторные возможности индивида
  4. I период развития менеджмента - древний период. Наиболее длительным был первый период развития управления - начиная с 9-7 тыс. лет до н.э. примерно до XVIII в.
  5. I этап развития логопедии (античность – 18 век).
  6. I. Задержка полового развития и неполное половое развитие
  7. I. Из истории развития методики развития речи
  8. I. Этапы развития западной социологической мысли.
  9. I.) История возникновения и развития компьютерных вирусов.
  10. I.) История возникновения и развития компьютерных вирусов.

З метою попередження втоми і відповідно підвищення розумової працездатності важливе значення має дотримання гігієнічних вимог щодо робочого місця, його освітлення, зручної пози при роботі.

Робоче місце повинно бути обладнане так, щоб створювати сприятливі умови для продуктивної праці. Це досягається, перш за все, раціональною конструкцією робочого столу й стільця, що забезпечує правильну робочу позу, попередження порушення постави, викривлення хребта (особливо в дітей). Під раціональною конструкцією розуміються правильні розміри меблів: висота сидіння стільця над рівнем підлоги не повинна бути на 1-2 см більшою довжини гомілки зі ступнею (ураховується висота каблука), висота стола — на рівні висоти передпліччя, зігнутого під прямим кутом у ліктьовому суглобі в сидячому положенні. Край сидіння стільця повинен заходити за край кришки столу на 3-5см. (так звана негативна дистанція стільця). Це змушує сидячого прийняти правильну робочу позу. Тобто спиратися на спинку стільця і не нахилятися надмірно вперед. Дуже важливо, щоб розміри й конфігурація письмового столу відповідали антропометричним даним школяра.

Під час роботи за письмовим столом необхідно дотримуватися таких правил: сидіти потрібно так, щоб нахил тулуба був 20-25 градусів, лікті розміщувалися симетрично; не потрібно спиратися грудьми об край столу. Відстань від очей до робочої поверхні (книги, зошита) повинна складати не менш як 30-40 см. Нахил книги до площини столу повинен бути під кутом 45 градусів (для цього використовують підставки).

Вимоги до штучного освітлення робочого місця такі: у приміщенні повинно застосовуватися як загальне, так і місцеве освітлення; рівень освітлення при читанні, письмі не повинен бути меншим 75-100 люкс, джерело світла письмі. Освітлюваність робочого місця повинна бути рівномірною.

Багаточисельні дослідження показали, що працездатність при напруженій роботі зору зростає на 10-20% при заміні ламп розжарювання люмінесцентними. Якщо в процесі роботи потрібно добре кольорове розрізнення, краще всього застосовувати лампи денного світла.

Світлі стіни класних кімнат сприяють життєрадісним відчуттям дітей. На сьогодні встановлено, що червоний колір викликає короткочасну позитивну емоцію, яка змінюється пригніченням. Взагалі кольори короткохвильового спектру діють заспокійливо, а довгохвильового — збуджують. Білий колір значно підвищує освітленість, але не має емоційного впливу, що позитивно впливає на працездатність. Правильний кольоровий режим суттєво впливає на успішність та поведінку дітей.

Важливе значення для підвищення розумової працездатності має відпочинок. Усе життя людини проходить у певному ритмі. Біоритмологічна структура життєдіяльності людини визначає фізіолого-гігієнічну необхідність суворого дотримання режиму дня, розумного чергування активної діяльності й відпочинку, неспання і сну. Видатний фізіолог І.П. Павлов підкреслював, що будь-яка працююча система, як і її окремі елементи, повинна відпочивати, відновлюватися, відпочинок клітин кори головного мозку повинен оберігатись особливо ретельно.

Основними видами відпочинку є щорічний, щотижневий, щоденний, а також короткочасний протягом дня. Для здоров'я і працездатності учнів небезпечно нехтувати щоденним і особливо щотижневим відпочинком від навчальної діяльності, адже такий відпочинок є фізіологічною потребою організму. Кращими його формами є перебування на свіжому повітрі, прогулянки, заняття фізкультурою і спортом.

Важливим фактором збереження працездатності є періодична зміна видів діяльності, що перешкоджає формуванню „вогнищ" збудження і перезбудження в корі головного мозку.

Більшу частину часу, що відводиться на відпочинок, багато дітей проводять перед телевізійним екраном і за комп'ютерами. Таке положення посилює і без того малу рухливість, збільшує навантаження на органи зору. Для того щоб попередити або хоча б послабити негативні наслідки захоплення телевізійними передачами і роботою за комп'ютером, необхідно дотримуватися таких гігієнічних вимог:

- час перегляду телепередач обмежувати (у середньому не більше 2 годин щоденно);

- від екрана телевізора знаходитися на відстані 2,5-5 м (при діагоналі телеекрана 60 см); чорно-білі і кольорові передачі дивитися при освітленні приміщення напругою 7-9 Вт/кв. м;

- кут розміщення зони перегляду телепередач повинен бути в межах 60 градусів відносно до центра екрану. У протилежному випадку порушується фізіологічне співвідношення площини зображення і так званого прямого зору, виникає ефект бічного зору, який негативно впливає на функцію зорового аналізатора.

Обов'язковою умовою збереження здоров'я і високої розумової працездатності є повноцінний сон. Для повноцінного сну потрібно дотримуватися чіткої організації режиму дня. Сприяє хорошому сну 30-40-хвилинна прогулянка перед ним, прийом їжі не пізніше, ніж за 1,5-2 години до сну, тиша в приміщенні, чисте і свіже повітря в ньому (спати краще при відкритому вікні, взимку — при відкритій кватирці). Безпосередньо перед сном неприпустимі заняття напруженою розумовою працею.

Одним із важливих елементів гігієни розумової праці повинні бути фізична культура і спорт, раціональний режим дня.Система фізичних вправ школяра обов'язково повинна передбачати ранкову гімнастику, ходьбу, фізкультпаузи різної тривалості. Залежно від віку і стану здоров'я в цей комплекс включають і заняття яким-небудь видом спорту.

Регулярне включення в режим дня фізкультпауз (5 хв.), фізкультхвилинок (1 -2 хв.) і мікропауз (30-40 с.) сприяє активізації кровообігу, дихання, обмінних процесів, запобіганню застійних явищ, підвищенню працездатності. Щоб послабити втому, що виникає при тривалій роботі за столом, різні автори рекомендують, окрім 5-10-хвилинних перерв через кожну годину робити фізкультпаузи, сидячи за столом, по 1-2 хв., включаючи в них такі вправи:

Вправа 1. Напруження м'язів ніг. Ноги витягнути під столом, носки під себе. Повторити 2-3 рази по 3-10 сек.

Вправа 2. Напруження сідничних м'язів. Повторити 2-3 рази по 3-4 сек.

Вправа 3. Напруження м'язів спини зі зведенням лопаток. Повторити 2-3 рази по 3-4 сек.

Вправа 4.Лікті на рівні плечей, натискування долоні в долоню. Повторити 2-3 рази по 4-5 сек.

Вправа 5.Натискування руками на сидіння стільця. Повторити 2-3 рази по 4-5 сек.

Вправа 6.При випинанні м'язів живота - вдих, при втягуванні -видих. Повторити 10-15 разів.

Для профілактики зорової втоми рекомендується такий комплекс вправ:

Вправа 1.Міцно зімкнути повіки, потім відкрити очі на 3-5 сек. Повторити 6-8 раз. Вправа сприяє зміцненню м'язів повік і очей.

Вправа 2. Швидко покліпати очима протягом 1-2 хв. Вправа покращує кровообіг очей.

Вправа 3. Подивитися прямо перед собою, вибрати точку на відстані 20-30 см від очей, перевести з неї погляд на 3-6 сек. Повторити вправу 10-12 раз. Вправа сприяє зняттю втоми і полегшує зір на близькій відстані.

Вправа 4.Витягнути руку вперед і дивитися на вказівний палець. Повільно наближати палець до очей до появи подвійного зображення і знову витягнути руку вперед. Повторити вправу 6-8 раз. Вправа полегшує зір на близькій відстані.

Вправа 5.Закрити очі і протягом 1 хв. злегка масажувати повіки пальцями. Вправа сприяє розслабленню м'язів і покращенню кровообігу.

Вправа 6.Подивитися прямо, потім - перевести погляд направо, наліво (до межі). Повторити вправу 5-6 раз.

Як бачимо важливого значення для збереження психічного здоров’я підростаючого покоління набуває сьогодні дотримання психогігієнічних вимог до навчально-виховного процесу. Важливо вміло поєднувати робочий час та відпочинок, що забезпечить ефективне функціонування у корі головного мозку процесів збудження і гальмування.

Рекомендуємо більш детально познайомитися з думками Н.І. Коцур та Л.С. Гармаш щодо основних форм і методів психогігієни з підвищення розумової працездатності.

Контрольні запитання:

1. Назвіть основні завдання психогігієни навчальних занять.

2. У чому полягає роль практичного психолога щодо реалізації у навчальному закладі завдань психогігієни навчальних занять?

3. На чому базується навчальна діяльність учнів?

4. Дайте визначення поняттю "розумова праця". Розкрийте психологічну сутність даного феномену.

5. Вкажіть психогігієнічні вимоги, які становлять фізіологічну основу продуктивної розумової праці.

6. Що таке працездатність? Опишіть фази працездатності. Чим відрізняється працездатність дорослого і дитини?

7. Охарактеризуйте психогігієнічні заходи щодо попередження втоми і, відповідно, підвищення розумової працездатності.

Тема 2. Психологические закономерности аномального развития ребенка

 

1. Определение аномального развития. Виды аномального развития.

2. Процесс компенсации. Процесс коррекции.

3. Общие и специфические закономерности аномального развития.

4. Понятие о психологической структуре дефекта.

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав