Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Порівняйте форми розмноження організмів. В чому їх принципові відміни і біологічне значення.

Читайте также:
  1. ADD / SUB пам’ять-безпосереднє значення.
  2. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  3. I. Предпосылки формирования философии НВ.
  4. I. Сопровождение перехода на новый образовательный уровень (обучение в школе) Уровень сформированности познавательной деятельности и отдельных её компонентов
  5. II. Компетенции, формируемые в результате освоения учебной дисциплины
  6. II. Механизм формирования общественного мнения.
  7. II. Профориентационное направление работы: обеспечение формирования и развития профессионального и жизненного самоопределения Изучение образовательных запросов
  8. II. Формирование групп и социальная динамика
  9. III. Организация информирования поступающих
  10. III. Психологическое сопровождение учебно-воспитательного процесса (участие в формировании «умения учиться») Определение мотивации учебной деятельности

Існують два основних типи розмноження - нестатеве і статеве.Нестатеве розмноження відбувається без утворення гамет,і в ньому бере участь лише один організм,зазвичай утворюються ідентичні нащадки,а єдиним джерелом генетичної мінливості служать випадкові мутаціі.Нестатеве розмноження підсилює роль стабілізуючої функції ПД, який забезпечує існування орг. в незмінних умовах.Клони-ідентичне потомство,що походить від однієї батьківської особини.Типи безстатевого розмноження:1) Поділ: кожна особина ділиться на дві або більше число дочірніх клітин,ідентичних батьківській клітині.Поділу клітини передує реплікація ДНК,а у еукаріот-також поділ ядра.Утворюються дві ідентичні дочірні клітини.(Бактерії,багато найпростіших,такі як амеба або парамеція,одноклітинні водорості,наприклад евглена.)Множинний поділ - услід за рядом повторних поділів клітинного ядра відбувається поділ самої клітини на безліч дочірніх клітин (групи найпростіших,до якої належить,збудник малярії Plasmodium).2) Утворення спор (споруляція).Спора-це одноклітинна репродуктивна одиниця зазвичай мікроскопічних розмірів,складається з невеликої кількості цитоплазми і ядра.(Бактерії,найпростіших,у представників усіх груп зелених рослин і всіх груп грибів.)Спори можуть бути різними за своїм типом і функції і часто утворюються в спеціальних структурах.(Rhizopus і Dryopteris спори утворюються в спорангіях;мікроспорія і мегаспори насіннєвих рослин утв. відповідно у пилкових мішках і семязачатков).3) Брунькування. Нова особина утворюється у вигляді виросту (бруньки)на тілі батьківської особини,а потім відділяється від неї,перетворюючись на самостійний організм,абсолютно ідентичний батьківському.(Гідра,дріжджі.)

4) Розмноження фрагментами (фрагментація)Поділ особини на дві або декілька частин,кожна з яких росте і утворює нову особину.(Нитчасті водорості-спірогіра,тіло немертин (група примітивних черв'яків,головним чином морських)5) Вегетативне розмноження. Від рослини відокремлюється відносно велика,зазвичай диференційо-вана,частина і розвивається в самостійну рослину.По суті вегетативне розмноження подібно з брунькуванням.5)Партеногенез—утворення і розвиток ембріону або насіння без запліднення самцем.Партеногенез природно відбувається в деяких видів, зокрема в нижчих рослин,безхребетних(наприклад,у водних блох,тлі, деяких бджіл і паразитичних ос)і хребетних (наприклад,у деяких плазунів,риб,зокрема в акул,та, дуже рідко,у птахів)тварин.Цей же термін іноді також використовується для опису розмноження в гермафродитних видах,здатних до самозапліднення.

Статеве розмноження. Потомство виходить в результаті злиття генетичного матеріалу гаплоїдних ядер.Зазвичай ці ядра містяться в спеціалізованих статевих клітинах-гаметах;при заплідненні гамети зливаються,утворюючи зиготу(2n),з якої виходить зрілий організм.Гамети(n)містять один набір хромосом,отриманий в результаті мейозу;вони служать сполучною ланкою між даним поколінням і наступним(при статевому розмноженні квіткових рослин зливаються не клітина,а ядра,але зазвичай ці ядра теж називають гаметами.)Мейоз-веде до зменшення к-сті генетичного матеріалу удвічі.Завдяки цьому в ряду поколінь,що розмножуються статевим шляхом,ця к-сть залишається постійною,хоча при заплідненні воно щоразу подвоюється.Під час мейозу в результаті випадкового розбіжності хромосом (незалежне розподіл)та обміну генетичним матеріалом між гомологічними хромосомами(кросинговер)виникають нові комбінації генів,які потрапили в одну гамету,і таке перетасовування підвищує генетичну різноманітність.Злиття в гаметах гаплоїдних ядер називають заплідненням або сингамією;воно призводить до утв. диплоїдної зиготи.Гамети зазвичай бувають двох типів-чоловічі і жіночі,але деякі примітивні організми виробляють гамети тільки одного типу.У організмів,що утворюють гамети двох типів,їх можуть виробляти відповідно чоловічі і жіночі батьківські особини,а може бути і так,що у однієї і тієї ж.

Гаметоутворення:ізогамія-гамети однакового розміру і будови,з джгутиками; анізогамія-гамети різного розміру,але схожої будови,з джгутиками;оогамія-остаточне розділення гамет за статтю організму-продуцента:жіноча гамета(яйцеклітина)-значно перевищує чоловічу за розмірами,нерухлива,чоловіча (сперматозоїд)-мала, рухлива.

Види,у яких одна і та ж особина здатна виробляти і чоловічі,і жіночі гамети, називають гермафродитними або двостатеві.(Кишковопорожнинні,як Obelia,плоскі черви-солітер,ракоподібні-морський жолудь).Гермафродитизм-найпримітивніша форма статевого розмноження і властивий багатьом примітивним організмам.Це пристосування до сидячого,малорухливого або паразитичного способу життя.

Партеногенез-жіноча гамета розвивається в нову особину без запліднення чоловічою гаметою. Порівняння двох типів розмноження. Організми,які розмножуються безстатево витрачають на розмноження значно менше ресурсів і мають можливість швидкого збільшення розміру популяції.Проте статеве розмноження має більше можливостей для адаптації до умов навколишнього середовища.Багато організмів можуть розмножуватися як статевим шляхом,так і безстатевим.Попелиці,слизисті гриби,актинії,деякі види морських зірок та більшість рослин мають можливість розмножуватися брунькуванням або фрагментацією.Коли зовнішні фактори сприятливі,зазвичай використовується безстатеве розмноження,максимально експлуатуючи ресурси навколишнього середовища.Популяція у такому випадку зростає,а безстатеве розмноження надає перевагу швидшого росту.Коли джерела їжі виснажуються,клімат погіршується або виникає інша несприятлива зміна,ці організми перемикаються на статеву форму розмноження.Статеве розмноження гарантує змішування генофонду виду.Зміни,отримані нащадками в результаті статевого розмноження,дозволяють деяким індивідуумам краще пристосуватися до виживання у нових умовах і забезпечують механізм добірної адаптації.Крім того,статеве розмноження часто приводить до утворення більш стійкої життєвої стадії,яка може витримати умови,що загрожують нащадкам,отриманим безстатевим шляхом. Тому насіння,спори,яйця,лялечки та інші«зимуючі»стадії гарантують виживання протягом несприятливого часу і дають можливість організму «чекати» покращення зовнішніх умов.Безстатеве розмноження виникло набагато раніше за статеве у процесі еволюції.Вважається,що це був перший тип розмноження,що виник у момент отримання організмами індивідуальності.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 290 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав