Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ

Читайте также:
  1. В останні роки активізувалося міжнародне співробітництво Ук­раїни у кримінально-виконавчій сфері, про що йшла мова в першому питанні лекції.
  2. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  3. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  4. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  5. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  6. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  7. Вступ до лекції
  8. ЗАВДАННЯ І МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  9. Загальні вказівки

Предмет ВГ контролю – наявність, стан та/або дія ланки системи управління організацією. З точки зору філософії, предмет пізнання – це певний аспект, властивість і відношення об’єкта, що вивчаються з певною метою за даних умов і обставин. Предмет визначає межі, в яких вивчається об’єкт дослідження.

Автор монографії Є.В. Калюга зазначає, що предмет – це ціле, об’єкт – це окремі, най істотніші елементи предмета господарського контролю.

Предмет ВГ контролю – це стан і поведінка об’єктів контролю в поєднанні з суб’єктами і контрольними діями, система управління, процеси і явища, що пов’язані з фінансово-господарською діяльністю підприємства та оцінюються з позиції її економічної ефективності, законності, імовірності та доцільності

ВГ контроль підприємства являє собою організовану власниками підприємства та уповноваженими ними особами систему стеження, нагляду і перевірки ефективності формування й використання ресурсів підприємства, законності та доцільності господарських операцій, збереження матеріальних цінностей і грошей, виявлення резервів, запобігання безгосподарності, втратам і крадіжкам.

Основними завданнями ВГ контролю, що розкривають зміст його головних цілей і створюють основи для їх досягнення є забезпечення належного функціонування підприємства; захист активів; попередження помилок; забезпечення точності бухгалтерських проведень і своєчасності подання фінансової звітності. Обсяги та цілі ВГ контролю змінюються і залежать від розміру, структури та видів діяльності підприємства, від вимог його управлінського персоналу.

Головні складові ВГ контролю – це об’єкти контролю, суб’єкти контролю та контрольні дії. Об’єктами ВГ контролю є:

господарські процеси, що відбуваються на підприємстві або у зовнішньому середовищі;

ресурси, якими розпоряджається та які використовує підприємство;

управлінські рішення;

результати діяльності управління;

аспекти часу;

особи, на діяльність яких спрямовано контрольні дії суб’єкта контролю та до яких застосовуються заходи щодо встановлення відповідності визначеним параметрам.

Суб’єкти ВГ контролю – особи, групи осіб або організації, що проводять контрольні дії у відношенні до об’єктів управління. До суб’єктів контролю належать власник (учасник), керівник вищої та середньої ланок управління, менеджери первинного рівня, працівники, службовці, створені на підприємстві контрольні органи (підрозділи контролю), особи, залучені для проведення контролю.

Контрольні дії ВГ контролю – специфічні заходи з боку суб’єктів контролю щодо стеження вивчення і застосування впливу на об’єкти контролю для досягнення встановленої мети. Залежно від методики проведення контрольних дій розрізняють документальний, фактичний і комбінований контроль.

Документальний контроль полягає в тому, що встановлюється суть і достовірність господарської операції за даними первинної документації, облікових регістрів і звітності, в яких вона дістала відображення в бухгалтерському, внутрішньогосподарському і статистичному обліку.

Фактичний контроль означає встановлення дійсного, реального стану об’єкта контролю лічбою, зважуванням, вимірюванням, лабораторним аналізом тощо.

При комбінованому контролі використовуються методичні підходи як документального, так і фактичного контролю.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 58 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав