Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ

Читайте также:
  1. В останні роки активізувалося міжнародне співробітництво Ук­раїни у кримінально-виконавчій сфері, про що йшла мова в першому питанні лекції.
  2. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  3. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  4. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  5. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  6. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  7. Вступ до лекції
  8. ЗАВДАННЯ І МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  9. Загальні вказівки

ВГК дає можливість своєчасно виявляти недоліки при здійсненні операцій, вживати заходів щодо їх усунення. У зв’язку з цим внутрішньогосподарський контроль є постійно діючою функцією управління на підприємствах, дієвим засобом сприяння збереженню цінностей і коштів. Він сприяє їх збереженню та економному використанню. ВГК здійснюється суб’єктами контролю

Суб’єктами внутрішнього контролю є окремі посадові особи і працівники структурних та функціональних підрозділів підприємства, що проводять контрольні дії у відношенні до об'єктів управління.

Керівництво підприємства самостійно встановлює склад, терміни і періодичність процедур щодо контролю. Реалізується власниками, апаратом управління підприємницьких структур стосовно діяльності цехів, бригад, дільниць, інших підрозділів підприємств відповідно до чинного законодавства. Основна відповідальність за внутрішньогосподарський контроль лежить на службі головного бухгалтера.

Свої функції більшість посадових осіб виконують згідно посадових інструкцій.

Головними суб'єктами внутрішньогосподарського контролю підприємства є його власники та керівництво (адміністрація), а також спеціалісти при виконанні ними своїх функціональних обов'язків; органи управління та контролю згідно Із засновницькими документами підприємства (ревізійна комісія, спостережна рада, аудиторський комітет, комісія з розслідування надзвичайних подій, інвентаризаційні та інші комісії); персонал бухгалтерії разом з головним бухгалтером, бухгалтери-ревізори, що здійснюють операції з внутрішнього контролю; служба внутрішнього аудиту (внутрішній аудитор, аудитори); служба нагляду; контролери, ревізори, інші посадові особи підприємства, що виконують спеціальні контрольні дії (ВТК, технологічний контроль, санітарний контроль, комісія з оцінки, лабораторія з якості та іи.); служба безпеки підприємства; аналітична служба; сторонні організації, в т.ч. зовнішні аудиторські фірми; усі працівники та службовці підприємства (здійснюють самоконтроль); органи самоврядування та представники трудового колективу (здійснюють громадський (соціальний) контроль).

Спостережна рада (рада, наглядова рада) - представницький орган установи, який здійснює контроль за діяльністю правління установи та захищає інтереси акціонерів та інших зацікавлених осіб – інвесторів.

СТ 46 ЗУ, встановлено, що в акціонерному товаристві із числа акціонерів може створюватися рада акціонерного товариства (спостережна рада), яка представляє інтереси акціонерів в перерві між проведенням загальних зборів і в межах компетенції, визначеної статутом, контролює і регулює діяльність правління. Законом встановлено, що створення ради акціонерного товариства (спостережної ради) є обов'язковим в акціонерному товаристві, яке налічує понад 50 акціонерів.

В акціонерному товаристві, яке налічує понад 50 акціонерів, створення ради акціонерного товариства (спостережної ради) обов'язкове.

Статутом акціонерного товариства або за рішенням загальних зборів акціонерів на раду акціонерного товариства (спостережну раду) може бути покладено виконання окремих функцій, що належать до компетенції загальних зборів.

Ревізія – це система контрольних процедур, що здійснюються спеціальним ревізійним апаратом, який за певний період часу перевіряє виробничу і фінансово-господарську діяльність підприємств з точки зору доцільності та економічної ефективності, достовірності і законності здійснених господарських операцій, забезпечення збереження засобів виробництва і предметів праці. Під контрольними процедурами розуміють як застосування у процесі ревізії прийомів фактичного і документального контролю, так і прийомів, вироблених іншими науками, а також одержання письмових пояснень і довідок, вилучення документів тощо. Контроль за фінансово-господарською діяльністю правління акціонерного товариства здійснюється ревізійною комісією, яка обирається з числа акціонерів.

Ревізі́йна комі́сіяв акціонерному товаристві — орган, обраний на загальних зборах акціонерів, який здійснює контроль фінансово-господарської діяльності через проведення планових та позапланових перевірок документації (ревізій), а також службових розслідувань за фактами виявлених порушень. Для проведення перевірки фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства загальні збори обирають ревізійну комісію (ревізора).

В акціонерних товариствах з кількістю акціонерів - власників простих акцій товариства до 100 осіб запроваджується посада ревізора (або обирається ревізійна комісія), а в товариствах з кількістю акціонерів - власників простих акцій товариства більш як 100 осіб обов'язково обирається ревізійна комісія.

Члени ревізійної комісії в таких товариствах обираються виключно шляхом кумулятивного голосування з числа фізичних осіб, які мають цивільну дієздатність. Голова ревізійної комісії обирається членами ревізійної комісії з їх числа простою більшістю голосів від кількісного складу ревізійної комісії, якщо інше не передбачено статутом або положенням про ревізійну комісію акціонерного товариства.

Додаткові вимоги щодо обрання комісії (ревізора), кількісного складу комісії, порядку її діяльності та компетенція з питань, не передбачених цим Законом, визначаються статутом, положенням про ревізійну комісію або рішенням загальних зборів акціонерного товариства. Комісія підзвітна спостережній раді.

Ревізійний контроль в ТОВ. Згідно із Законом України "'Про господарські товариства", контроль за діяльністю дирекції (директора) ТОВ здійснюється ревізійною комісією, що утворюється зборами його учасників зїх числа, в кількості, передбаченій установчими документами, але не меншій від трьох осіб. Члени дирекції (директор) не можуть входити до складу ревізійної комісії.

Перевірка діяльності дирекції (директора) ТОВ проводиться ревізійною комісією за дорученням зборів, з ЇЇ власної ініціативи або на вимогу учасників товариства. Ревізійна комісія має право вимагати від посадових осіб товариства подання їй усіх необхідних матеріалів, бухгалтерських або інших документів і особистих пояснень.

Ревізійна комісія доповідає результати проведених нею перевірок вищому органу товариства або загальним зборам (зборам колективу. засновників).

Ревізійна комісія складає висновок по річних звітах і балансах, без якого збори учасників товариства не мають права затверджувати його баланс.

Ревізійна комісія має право ставити питання про скликання позачергових зборів учасників товариства, якщо виникла загроза для його суттєвих інтересів або виявлено зловживання його посадовими особами.

 

ТЕМА 4. Планування та організація проведення внутрішньогосподарського контролю

1. Передпланова підготовка внутрішньогосподарського контролю.

2. Основна стадія контрольно-ревізійного процесу.

3. Заключна стадія проведення перевірок на підприємстві.

4. Порядок визначення розмірів завданих збитків, нестач та втрат на підприємстві.

Основна література: [2,1,3]

Додаткова література: [1,9,5]




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 69 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав