Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Початок Другої світової війни. Політика сталінського режиму на західноукраїнських землях.

Читайте также:
  1. Quot;політика дешевих грошей".
  2. Адаптация к влажности и водному режиму.
  3. Активізація державотворчих процесів на західноукраїнських землях та утворення ЗУНР. Об’єднання УНР та ЗУНР.
  4. Антиінфляційна політика держави
  5. Антимонопольна політика держави
  6. Антиукраїнська політика російського царизму. Посилення централізаторсько-шовіністичних тенденцій
  7. Антиукраїнська політика російського царизму. Суспільно політичний та національний рух на Наддніпрянщині в другій половині ХІХ ст.
  8. Архітектура, живопис, пластичні мистецтва другої половини ХІХ століття.
  9. Валютна політика в Україні
  10. Валютна політика України. Основні напрями лібералізації валютного ринку та посилення внутрішньої стабільності гривні

23 серпня 1939 між СРСР та Нім. Було уклад. Договір про ненапад (пакт Молотова-Робентропа)+таємний протокол, який передбачав розмежування сфер інтересів 2 держав. До сфер впливу Нім. Відходить зх. та центр. Польща і Литва (литовські племена армійського роду), до сфер впливу СРСР -Фінляндія, Естонія, Латвія, Бессарабія, сх.. Польща. (зх. укр. та зх. білоруські землі). 26 серпня 1939 Нім. Вводить в дію план «Вайс» (напад на Польщу.) 1 вер. 1939 Нім розпоч. 2 світ. Війну, наступ на Польщу. За умовами таємничого протоколу 17 вересня рад. Армія порушує рад-польський кордон і поч.. захоплення зх. терит-й Укр. (сх.. Польща). Проти рад. Армії польська армія ніяких дій не робила. 28 вересня по закінченні захоплення Польщі Нім. і СРСР підпис. Ще 1 договір про дружбу та кордон. Рад. Уряд поч.. проводити політику вкл. Зх. Укр.. земель до СРСР. У жовт. 1939 на зх. Укр.. відбулися вибори до Народних зборів. 26-28 жовт. У Львові відбул. 1 засідання народн. Зборів, яке прийняло рішення про клопотання вкл. Зх. Укр.. до СРСР. 1 лист. 1939-5 позачергова сесія ВР СРСР приймає закон про вкл. Зх. Укр. до складу СРСР і возєднання її в УРСР. Після цього закону поч.. соц. перетворення на зх. Укр.: формув-ня адміністрації-командна система управління. 2. насаджується система тотального контролю за населенням. 3. заборон. Укр.. політ. партії та гром. Організації. 4. відбув. Націоналізація промисл. і землі. 5.розпоч. колективізація. У 1940 розпоч. депортація населення до Сибіру та Казахстану. У черв. 1940 рад. Уряд надсилає ультиматум Румунії з пропозицією віддати СРСР пн. Буковину ти Бессарабію. Румунія відхиляє ультиматум, рад. Держ. розпоч. військові дії проти Румунії. 28.06.40р. рад. Війська переходять рад-рум. Кордон. Військові дії тривають декілька днів і Рум. Задовольняє вимоги СРСР. 2.08.40р.-7 сесія ВР СРСР приймає закон про вкл. До складу СРСР пн. Буковини і Хотинського, Акерманського, Ізмаїльського повітів Бессарабії. На поч.. 41р. залиш. Не приєднаними лише Закарпатські тер-рії. У червні 45р. в улитим. Формі рад. Влада зажадала від Чехії Закарпаття.


 

48. Напад Німеччини на СРСР. Україна в планах загарбників.

22 червня 1941 р. Німеччина напала на СРСР. У загарбницьких планах фашистів Україна займала особливе місце. Згідно з планом «Ост» Німеччина мала намір депортувати з України десятки мільйонів людей, переселивши сюди колоністів-німців. Частину її земель передбачалося передати сателітам гітлерівської Німеччини. Вже перші дні війни показали слабкість СРСР. Незважаючи на масовий героїзм бійців, Червона армія, командний склад якої став жертвою сталінських репресій ще в передвоєнні роки, швидко відступала. До середини серпня 1941 р. німецькі війська захопили Галичину, Західну Волинь, Буковину, Бессарабію. 19 вересня фашисти взяли Київ, у жовтні — Одесу й Харків. До кінця 1941 р. була окупована майже вся Україна. Величезними були людські та матеріальні втрати. Сподівання західних українців на те, що з приходом сюди німців і відступом більшовиків для них настане покращення, не справдилися. Хоча військові підрозділи ОУН на початку війни разом з німцями вели боротьбу проти Червоної армії, Гітлер і думки не мав про те, що Україна може стати самостійною державою. Це особливо стало ясним, коли проголошена у Львові 30 червня 1941 р. Українська держава була швидко зліквідована, а ініціаторів прийняття Акта про незалежність України — С. Бандеру і Я. Стецька — було запроторено до концтабору Заксенхаузен.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав