Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методичні вказівки. Правові механізми, покладені в основу регулювання відносин, що виникають у зв'язку із правовою охороною й використанням засобів індивідуалізації

Читайте также:
  1. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  2. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  3. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  4. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  5. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  6. ВКАЗІВКИ ДО ЛЕКЦІЇ
  7. ЗАВДАННЯ І МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ПО ВИКОНАННЮ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  8. Загальні вказівки
  9. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ
  10. Загальні методичні вказівки

Правові механізми, покладені в основу регулювання відносин, що виникають у зв'язку із правовою охороною й використанням засобів індивідуалізації, аналогічні правовим механізмам, які застосовуються для регламентації відносин, що виникають із приводу правової охорони й використання інших нематеріальних результатів інтелектуальної діяльності.

Правовий інструментарій, який застосовується для встановлення системи охорони засобів індивідуалізації, відрізняється своєрідністю прийомів правового регулювання й способів захисту прав володільців. Отже слухачі повинні системно вивчити основні питання правової охорони й використання засобів індивідуалізації як відособленої сукупності охоронюваних об’єктів, прирівняних по правовому режиму до результатів інтелектуальної діяльності.

Потрібно з’ясувати поняття та особливості правової охорони засобів індивідуалізації. Дослідити систему джерел правового регулювання відносин пов’язаних з охороною засобів індивідуалізації та визначити характеристику національного законодавства та міжнародних нормативно-правових актів щодо засобів індивідуалізації.

При розкритті поняття і функції комерційного найменування необхідно враховувати і вимоги до надання правової охорони комерційному найменуванню. Варто також визначити і обсяг правової охорони комерційного найменування. Розкриваючи питання щодо виникнення та здійснення прав на комерційне найменування потрібно розпочати зі суб’єкта права на комерційне найменування. Визначити момент виникнення прав на комерційне найменування та зміст майнових прав на комерційне найменування. Правові наслідки припинення прав на комерційне найменування.

Характеризуючи поняття, види та функції торговельної марки необхідно з’ясувати умови надання правової охорони, умови для відмови в наданні правової охорони та обсяг правової охорони торговельної марки. Визначити позначення, які не визнаються торговельними марками. Суб’єкти права на торговельну марку.

При розкритті поняття суб’єктивного права на торговельну марку варто враховувати порядок виникнення права на торговельну марку. Викладення змісту майнового права на торговельну марку не можливе без розкриття обов’язків володільця торговельної марки та правових наслідків невиконання обов’язків. Строк чинності майнового права на торговельну марку потрібно розкривати у сенсі припинення дії свідоцтва. Додатково визначити підстави для дострокового припинення чинності майнового права на торговельну марку. Відновлення чинності дострокового припинення виключного майнового права на торговельну марку. Визнання права на торговельну марку недійсним.

Доцільним є визначити поняття та види географічного зазначення з урахуванням умов надання правової охорони та підстави для відмови в наданні правової охорони кваліфікованому зазначенню походження товару. Встановити обсяг правової охорони географічного зазначення.

Розкриття питання про суб’єктів права на географічне зазначення можливе через визначення окремо кожної особи такого права. При розкритті проблем щодо оформлення права на зазначення потрібно визначити момент виникнення права на географічне зазначення. Зміст майнового права на географічне зазначення неможливе без визначення обов’язків, що виплавають із свідоцтва зазначення та встановлення правових наслідків невиконання обов’язків. Обмеження майнових прав на географічне зазначення.

Визначаючи підстави для припинення дії свідоцтва на географічне зазначення потрібно враховувати строк чинності майнового права на зазначення. Правові наслідки припинення дії свідоцтва.

Поняття порушення прав на комерційне найменування, торговельну марку географічне зазначення та його види. Цивільно-правові способи захисту права на комерційне найменування, торгівельну марку, географічне зазначення: загальні та соціальні. Визначити необхідно специфіку окремих способів захисту прав на засоби індивідуалізації суб’єктів цивільного обігу, товарів та послуг (робіт).

При характеристиці адміністративної та кримінальної відповідальність за порушення права інтелектуальної власності потрібно встановити склад правопорушення: об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона.

Теми для рефератів:

1. Особливості правової охорони засобів індивідуалізації суб’єктів цивільного обороту, товарів та послуг (робіт).

2. Поняття та функції комерційного найменування.

3. Виникнення та здійснення права на торговельну марку.

4. Порушення права на торговельну марку.

5. Поняття та види географічного зазначення.

6. Цивільно-правові способи захисту права на комерційне найменування, торгівельну марку, географічне зазначення.

 

Практичне завдання № 1

Молодіжна громадська організація «Асоціація...» (далі – Молодіжна громадська організація) звернулася до господарського суду з позовом до К...ої міськрайонної молодіжної організації «Асоціація..» (далі – К...а міськрайонна молодіжна організація) про заборону використання назви «Асоціація...» та спонукання змінити індивідуальну назву, яка б виключала поєднання слів «Асоціація...», шляхом внесення та реєстрації відповідних змін до статуту. Позивач з посилається на більш ранній термін реєстрації свого об’єднання, ніж відповідач, вимагає захисту права на назву свого об’єднання.

Відповідач стверджує, що є суттєва відмінність індивідуальних назв, вони взагалі то не є ідентичними. Якщо ж загальні назви сторін є різними, підстав для задоволення позову про заборону використання певної назви немає.

Судовими інстанціями у справі встановлено, що:

- згідно з протоколом Конференції Асоціації захисту прав молоді Волині від 25.10.2004 № 7 та протоколом засідання Ради обласної Асоціації від 17.09.2004 № 6 прийнято рішення про виключення К...ої міськрайонної молодіжної організації з членів Асоціації на підставі пунктів 3.3, 3.7, 3.8 Статуту та про заборону відповідачеві використовувати назву та символіку Асоціації;

- згідно з преюдиціальним фактом, встановленим рішенням місцевого господарського суду в іншій справі, яке набрало законної сили, Молодіжна громадська організація та К...ка міськрайонна молодіжна організація мають різні назви;

- позивач має назву «Асоціація...», а не молодіжна громадська організація «Асоціація..» відповідно до пункту 1.1 Статуту, зареєстрованого у Волинському облуправлінні юстиції від 13.11.1999 за № 277;

- рішенням К...го районного управління юстиції від 07.03.2002 № 11 зареєстровано К...ку міськрайонну молодіжну організацію «Асоціація...».

Види порушень права на комерційне найменування? Як визначається схожість порівнюваних позначень? Яке рішення повинен прийняти суд?

Практичне завдання № 2

Виробник кисломолочної продукції звернувся до господарського суду з позовом про порушення прав на торговельну марку до приватного підприємства, оскільки є всі підстави стверджувати, що на складі відповідача зберігається продукція маркована торговельною маркою, виключні права на яку належать позивачу. Про це свідчить свідоцтво про торговельну марку для товарів даного класу.

Відповідач посилається, на те, що він не є виробником товарів, а тільки надає склади для їх зберігання. Також він не займається збутом таких товарів, а отже порушення прав на торговельну марку у його діях немає.

Надайте обґрунтоване рішення по суть спору? Поняття та види порушення прав на торговельну марку?

 

Практичне завдання № 3

ТОВ «Мінеральні води Свалявщини» звернулося до господарського суду міста Києва з позовом про визнання недійсним свідоцтва України на знак для товарів і послуг № 27700, власником якого є ВАТ «Свалявські мінеральні води», та зобов’язання Державного департаменту інтелектуальної власності здійснити необхідну офіційну публікацію.

ВАТ «Свалявські мінеральні води» є власником свідоцтва України № 27700 на знак для товарів і послуг (словесне позначення «Поляна квасова») за 5, 32, 42 класами Міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків, яке йому видано Департаментом 15.10.2002 за заявкою від 30.06.2000 № 2000062803. ТОВ «Мінеральні води Свалявщини» вимагає визнання недійсним зазначеного свідоцтва повністю внаслідок наявності підстав для відмови в наданні правової охорони, а саме вважає, що зареєстроване відповідачем позначення «Поляна квасова»:

не має розрізняльної здатності;

є загальновживаним для позначення мінеральної лікувально-столової води, якій притаманні певні властивості;

вказує на вид, якість, склад, властивості певної продукції (лікувально-столової мінеральної води);

не може бути зареєстровано як знак, оскільки є позначенням, що охороняється відповідно до Закону України "Про охорону прав на зазначення походження товарів";

Проаналізуйте фактичні обставини справи? Та дайте обґрунтовану відповідь. Правової охорони торговельній марці? Які існують умови (підстави) надання правової охорони торговельній марці?

 

Завдання для самостійної роботи

1. Охарактеризуйте відмінність інституту індивідуалізації учасників цивільного обігу від патентного права.

2. Знайдіть та складіть схему джерел інституту індивідуалізації учасників цивільного обігу.

3. Розробити схему етапів реєстрації знаку для послуг.

 

Література

1. Белов В. В. Интеллектуальная собственность. Законодательство и практика его применения: практ. пособие. 2-е изд., перераб., и доп. / В. В. Белов, Г. В. Виталиев, Г. М. Денисов. – М.: Юристь, 2006. – 351 с.

2. Бентли Л., Шерман Б. Право интеллектуальной собственности: Авторское право / Пер. с англ. В.Л. Вольфсона. – СПб.: Издательство «Юридический центр Пресс», 2004. – 535 с.

3. Близнец И. А., Валетт, Б. и др. Правовая охрана интеллектуальной собственности / И. А.Близнец; Российская академия правосудия; Посольство Франции в России; Науч. ред.: В. В. Горшков, Э. Шлоссер М.: [б. и.], 2003. – 363 с.

4. Бошицький Ю. Л. Комерційні найменування: основні правові аспекти: наук.-практ. вид. / Ю. Л. Бошицький, О. О. Козлова, Г. О. Андрощук [за заг. ред.. Ю.С. Шемчушенка] – К.: ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2006. – 216 с.

5. Бромберг Г.В. Интеллектуальная собственность. Основной курс: Учебное пособие. – М.: «Приор-издат», 2004. – 464 с.

6. Гейко С., Капшук А, Насибуллина В. Торгова марка и фирменный знак. // Юридическая практика. – 2003. – №9 – С.7.

7. Горленко С.А. Правовая охрана наименований мест происхождения товаров. 3-е изд-е, М., Информ. изд-й центр Роспатента, 2001. – 131 с.

8. Городов О.А. Право на средства индивидуализации: товарные знаки, знаки обслуживания, наименования мест происхождения товаров, фирменные наименования, коммерческие обозначения. – М.: Волтерс Клувер, 2006. – 448 с.

9. Демченко Т.С. Охорона товарних знаків (порівняльно-правовий аналіз). (Монографія). – К.: Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. 2004. – 184 с.

10. Дроб’язко В. С. Право інтелектуальної власності: навч. посібник / В. С. Дроб’язко, Р. В. Дроб’язко – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 512 с.

11. Жуков В.И. Правовая охрана объектов научно-технического творчества / В. И. Жуков. Х.: Юридический институт, 1983. – 96 с.

12. Захист прав інтелектуальної власності: досвід Сполучених Штатів Америки: зб. документів, матеріалів, статей / [за заг. ред. О. Д. Святоцкого]. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2003. – 368 с.

13. Интеллектуальная собственность (исключительные права): Учеб. пособие / Н.М. Коршунов [и др.]; под ред. Н.М. Коршунова. – М.: ЭКСМО, 2006. – 573 с.

14. Калятин В. О. Интеллектуальная собственность (Исключительные права): Учебник для вузов / В. О. Калятин. – М.: Издательство НОРМА (Издательская группа НОРМА – ИНФРА – М), 2000. – 480 с.

15. Карпухина С.И. Защита интеллектуальной собственности и патентоведение: учеб. для вузов. – М.: Междунар. отношения, 2004. – 399 с.

16. Кашинцева О. Поняття та види товарних знаків в Україні // Вісник Київського Університету ім. Т. Шевченко. – 1998. – № 35. – С. 40–43.

17. Китайский В. Е. Товарные знаки, знаки обслуживания и наименования мест происхождения товаров: Учебник. – М.: Книжный мир, 2007. – 166 с.

18. Крижна В.М. Співвідношення прав на торговельну марку та промисловий зразок за законодавством України. // Вісник господарського судочинства. – 2005. - №3. – С.191–197.

19. Мельник О.М. Правова охорона знаків для товарів і послуг в Україні (цивільно-правовий аспект): Монографія. – Ірпінь: Академія ДЕС. України, 2001. – 135 с.

20. Мельник О.М. Проблеми охорони прав суб’єктів інтелектуальної власності в Україні. Харків: Вид-во національного університету внутрішніх справ, 2002. – 362 с.

21. Основи інтелектуальної власності. – К.: Видавничий Дім “Ін Юре”, 1999. – 578 с.

22. Охорона інтелектуальної власності в Україні / С. О. Довгий, В. О. Жаров, В. О. Зайчук та ін. – К.: Форум, 2002. – 320 с.

23. Оценка интеллектуальной собственности: Учеб. Пособие / Под ред. С.А.Смирнова. – М.: Финансы и статистика, 2003. – 352 с.

24. Підопригора О. А. Право інтелектуальної власності: підручник для студентів вищих навч. закладів / О. А. Підопригора, О. О. Підопригора. – К.: Видавничий Дім «Ін Юре», 2002. – 624 с.

25. Право інтелектуальної власності: академ. курс: підручник для студентів вищих навч. закладів. 2-ге вид., переробл. та допов. / [за ред. О. А. Підопригори, О. Д. Святоцкого]. – К.: Концерн «Видавничий дім «Ін Юре», 2004. – 672 с.

26. Право інтелектуальної власності Європейського Союзу та законодавство України / За ред. Ю. М. Капіци. – К., 2006 – 1104 с

27. Правова охорона комерційних позначень в Україні: проблеми теорії і практики: зб. наук. статей / [за заг. ред. Ю. С. Шемчушенка, Ю. Л. Бошицького]. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України; ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2006. – 639с.

28. Сергеев А. П. Право интеллектуальной собственности в Российской Федерации: учебник – 2-е изд., переб. и доп. / А.П. Сергеев – М.: ТК Велби; Изд–во Проспект, 2006. – 752 с.

29. Серебровский В.И. Вопросы советского авторского права. – М.. Издательство РФН СССР. – 283 с.

30. Строцев Ю.В. Методы защиты интеллектуальной собственности: Учеб.-метод. комплекс. – Минск: Изд-во МИУ, 2004. – 197 с.

31. Товарний знак / Л.І. Ніколаєнко, А.П. Буттєва, Л.А. Меняйло, В.М. Радомський за ред. В.Л. Петрова. – К.: Видавничій дім "Ін Юре", 1999. – 123 с.

32. Товарный знак, промышленный образец, указание происхождения и недобросовестная конкуренция / Основные понятия и термінологія /. Коллектив авторов. Прага, 1965. – 614 с.

33. Тыцкая Г.И., Мамиофа И. Е., Мотылева В.Я. Правовая охрана товарных знаков, фирменных наименований, указаний мест происхождения товаров в капиталистических странах. М. – 1986. – 236 с.

34. Цивільне право України: підручник: у 2 кн. / [за заг. ред. О. В. Дзери, Н. С. Кузнецової]. – 2-е вид., допов. і перероб. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – Кн. 1. – 736 с.

35. Цивільний кодекс України: Коментар / За заг. ред. Є. О. Харитонова, О. М. Калітенко. – Одеса, 2003. – 856 с.

36. Цивільний кодекс України: Наук.-практ. коментар: У 2 ч. / За заг. ред. Я. М. Шевченко. – К.: Ін Юре, 2004. – Ч.2. – 896 с.

37. Шершеневич Г.Ф. Курс гражданского права. – Тула: Автограф, 2001. – 720 с.

38. Шершеневич Г.Ф. Курс торгового права. Т. 2: Товар. Торговые сделки. – М.: «Статут», 2003. – 544 с.

 

 




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав