Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Зміна правил регуляції поведінки (чи програми поведінки).

Читайте также:
  1. I. Правила ведения дневника
  2. I. Правила оформления отчета по практике
  3. I. Правила оформления отчета по практике
  4. I. Правила терминов
  5. I. Прочтите слова и объясните правила чтения буквы е
  6. II. Правила оформления курсовой работы
  7. II. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕНИЯ РАБОТЫ
  8. II. Сфера действий правил и их применение
  9. III. Общие правила заполнения рецепта.
  10. IV. Упражнения пауэрлифтинга и правила их выполнения.

Для регуляції свого життя і поведінки інших людей клієнти використовують правила (розпорядження, формули). Ці системи правил в значній мірі зумовлюють маркування, тлумачення і оцінку подій. Ці правила регуляції поведінки, які носять абсолютний характер, запускають поведінку, що не враховує реальної ситуації і тому створює проблеми для клієнта.

Для того, щоб у клієнта не було таких проблем, йому необхідно модифікувати їх, зробити менш генералізованими, менш персоніфікованими, гнучкішими, такими, що більше враховують реальність.

Зміст правил регуляції поведінки центрується навколо двох основних параметрів: небезпеки — безпеки і страждання— задоволення. Вісь небезпеки — безпеки включає події, пов'язані з фізичним, психологічним або психосоціальним ризиком. Добре адаптована людина володіє достатньо гнучким набором точних правил, що дозволяє співвідносити їх з ситуацією, інтерпретувати і оцінювати наявний ступінь ризику. У ситуаціях фізичного ризику показники останнього можуть бути достатньо верифіційовані за однією або декількома характеристиками. У ситуаціях психологічної або психосоціальної загрози верифікація таких показників складніша. Наприклад, людина, що керується правилом «Буде жахливо, якщо я виявлюся не на висоті», зазнає труднощів у спілкуванні через неясне визначення поняття «бути на висоті», і з цією ж невизначеністю пов'язана оцінка ефективності своїх взаємодій з партнером. Свої припущення про невдачу клієнт проектує на сприйняття його іншими.

Всі прийоми зміни правил, що мають відношення до осі небезпеки — безпеки, зводяться до відновлення у клієнта контакту з ситуацією, якої він намагався уникнути. Такий контакт може бути відновлений при зануренні в ситуацію в уяві, на рівні реальної дії з чіткою вербалізацією нових правил регуляції, які дозволяють випробовувати помірний рівень емоцій.

Правила, центровані навколо осі стаждання ─ задоволення, приводять до гіпертрофованого переслідування певної мети за рахунок нехтування іншими. Наприклад, людина, що слідує правилу «Я ніколи не стану щасливим, якщо не буду знаменитим», прирікає себе на ігнорування інших сфер своїх відносин на догоду рабському слідуванню цьому правилу. Після виявлення таких позицій психолог допомагає клієнту усвідомити збитковість подібних правил, їх саморуйнуючий характер, пояснює, що клієнт був би щасливішим і менше страждав би, якщо б керувався реалістичнішими правилами.

Класифікація поведінкових правил

· Правила, що формулюють ціннісні установки, викликані певними стимулами, які по-різному суб'єктивно сприймаються, породжують у клієнтів позитивні або негативні емоції (наприклад: «Немиті овочі канцерогенні», «Всі біди в цьому житті від чоловіків/жінок»).

· Правила, пов'язані з дією стимулу (наприклад: «Після розлучення все буде інакше», «Як тільки я вдало вийду заміж всі проблеми відпадуть»).

· Поведінкові оцінки (наприклад: «Оскільки я заїкаюсь, ніхто мене не слухає»).

· Правила, пов'язані з емоційно-афективним досвідом особи (наприклад: «При одному спогаді про іспит у мене з'являється тремтіння в спині», «Я ні на що більше не сподіваюся»).

· Правила, пов'язані з дією реакції (наприклад: «Я буду пунктуальнішим, і тому не викликатиму гніву шефа»).

· Правила, пов'язані з повинністю які виникають у процесі соціалізації особи (наприклад: «Людина повинна дістати вищу освіту, щоб бути щасливою»).




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 60 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав