Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Контроль тренувальних і змагань навантажень

Читайте также:
  1. I. ОБЩИЕ ПОЛОЖЕНИЯ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КОНТРОЛЬНОЙ РАБОТЫ
  2. II.3. Средства контроля. Контроль рабочих листов
  3. II.ЦЕЛЬ контрольной РАБОТЫ
  4. III. ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНЫХ РАБОТ
  5. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ И ИНФОРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ КОНТРОЛЬНОЙ РАБОТЫ
  6. IV. Контрольная работа №1.
  7. IV. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КОНТРОЛЬНОЙ РАБОТЫ И ПОДГОТОВКЕ К ЭКЗАМЕНУ
  8. IV. ОЦЕНКА САМОСТОЯТЕЛЬНЫХ ПИСЬМЕННЫХ И КОНТРОЛЬНЫХ РАБОТ
  9. IV. Программно-методическое обеспечение и контроль по физике
  10. IX. ИТОГОВЫЙ КОНТРОЛЬ ПО ДИСЦИПЛИНЕ

Контроль тренувальних і змагань навантажень може бути здійснений на двох рівнях. Перший рівень пов'язаний з отриманням найбільш загальної інформації про тренувальні і змаганнях навантаження і передбачає реєстрацію і оцінку наступних основних показників: сумарного об'єму роботи в годиннику, кількості тренувальних днів, тренувальних занять, кількості днів змагань і ін.

Другий рівень передбачає детальну характеристику навантажень, що вимагає введення ряду приватних показників, а також великої кількості специфічних параметрів, характерних для конкретного виду спорту.

Контроль тренувальних навантажень. При цьому застосовуються показники, що відображають величину навантажень (великі, значні, середні, малі) в різних утвореннях структури тренувального процесу (етапи, мікроцикли, заняття і ін.); їх координаційну складність, переважну спрямованість на вдосконалення різних сторін підготовленості, розвиток різних якостей і здібностей. Зокрема, при контролі навантажень, направлених на розвиток фізичних якостей, визначається об'єм роботи (у годиннику і відсотках від загального об'єму), витрачений на розвиток наступних якостей: швидкісних, швидкісний-силових, силових, витривалості при роботі анаеробного, змішаного і аероба характеру, рухливості в суглобах, координаційних здібностей. Контролюватися навантаження можуть по їх фізіологічній або біохімічній спрямованості, інтенсивності і відношенню до того або іншого виду підготовки аналогічним чином контролюються навантаження, направлені на вдосконалення техніко-тактичної підготовленості.

Враховуючи те, що в спортивній практиці широко застосовуються засоби і методи, сприяючі одночасному вдосконаленню різних сторін підготовленості, тренувальні вправи часто розбивають на групи залежно від методу (наприклад, об'єм дистанційної або інтервальної роботи, направленої на розвиток витривалості); умов їх виконання (робота на рівнині або в среднегорьї; біг в гору, по піску, по перетнутій місцевості, на стадіоні і ін.); додаткових засобів (силові вправи з штангою, опором партнера, використанням різних тренажерів і ін.).

Використовуючи вище перелічені показники, можна контролювати навантаження в різних структурних утвореннях тренувального процесу починаючи від окремих занять і закінчуючи багаторічною підготовкою.

Контроль навантажень змагань. Використовуються показники, кількість, що відображають, і співвідношення змагань різних видів (підготовчих, контрольних, таких, що підводять і ін.), загальна кількість стартів (ігор, сутичок, поєдинків) змагань і їх максимальна кількість в окремих змаганнях, в окремих днях, кількість зустрічей з рівними і сильнішими суперниками і ін.

Проілюструємо вищевикладене на матеріалі підготовки видатних радянських спортсменів, що спеціалізувалися в спортивній гімнастиці (жінки) до Ігор Олімпіади 1988 р. Дані, приведені в табл. 32.8-32.12 і на мал. 32.37, дають достатньо повне уявлення про тренувальні і змаганнях навантаження радянських гімнасток в чотирилітньому циклі підготовки до Ігор XXIV Олімпіади, що відбулися в Сеулі (Родіоненко, Черешнева, 1989). На цих Іграх радянські гімнастки виступили успішно, завоювавши золоту медаль в командній першості і 5 медалей (1 золоту, 2 срібні і 2 бронзові) в різних видах багатоборства.

Контроль тренувальних навантажень здійснюється в строгій відповідності із завданнями, змістом і особливостями побудови різних структурних утворень - занять, мікро - і мезоциклів, періодів і етапів підготовки.




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав