Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аналіз сучасної економічної ситуації

Читайте также:
  1. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  2. АНАЛІЗ ВАЛЮТНОГО РИНКУ ТА ОПЕРАЦІЙ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ
  3. Аналіз виробництва культури
  4. Аналіз витрат і собівартості продукції рослинництва
  5. Аналіз витрат на виробництво продукції
  6. Аналіз вихідних умов
  7. Аналіз власне ринку
  8. Аналіз внутрішнього середовища
  9. Аналіз динаміки та структури операційних витрат страхових компаній
  10. Аналіз динаміки та структури пасивів страхових компаній за 2010-2012 рр.

Господарський комплекс України: його структура

План:

1. Сутність господарського комплексу і структура

2. Аналіз сучасної економічної ситуації

3. Галузева та територіальна структура господарського комплексу

4. Територіально-виробничий комплекс та його типи.

 

Сутність господарського комплексу і структура

 

Господарський комплекс розглядається і як динамічна комплексна система, в якій складовими частинами є чіткі сполучення галузей у межах територій певного масштабу. Комплексний характер розвитку національної економіки є стратегічною концепцією соціально-економічного розвитку держави. Це зумовлено тим, що територіально-виробниче комплексоутворення є однією з найбільш продуктивних сфер організації виробництва і соціально-економічного розвитку взагалі. Існує багато видів комплексів.

Простий комплекс – це сполука паралельних галузей спеціалізації, які майже не пов’язані між собою та галузей, що обслуговують цю сполуку. Ключовою ознакою є розміщення цих галузей в одному регіоні, їх взаємовплив і комплексність розвитку полягає у використанні місцевих природних багатств, спільної виробничої бази, інфраструктури.

Складний комплекс – це безпосередні виробничі зв’язки між галузями. Ці зв’язки здійснюються як по вертикалі, тобто від сировини до готової продукції, так і по горизонталі, тобто поміж вертикальними гілками.

Ефект комплексоутворення досягається вже на етапі створення простого комплексу: розвиваються ефективні виробництва на основі використання спільних сприятливих умов.

При цьому, по-перше, реалізуються як галузеві, так і загально регіональні вигоди, тобто, наприклад, територія або ЕГП регіону використовується одночасно і для промисловості, і для сільського господарства.

По-друге, з’являється можливість створити спільне обслуговуючу господарську, виробничу, ринкову, соціальну інфраструктуру чим досягається так званий агломераційний ефект.

При формуванні складного комплексу національна економіка отримує:

1) додатковий виграш за рахунок комбінування і територіального наближення кооперованих виробництв,

2) наближення їх до джерел палива, сировини, споживачів готової продукції.

3) за рахунок скорочення транспортних витрат,

4) комбінованого використання електроенергії і палива,

5) об’єднання графіків споживання підприємств,

6) утилізації різних виробничих відходів.

7) залучення жіночої праці,

8) пом’якшення безробіття,

9) удосконалення системи управління

10)

Аналіз сучасної економічної ситуації

Падіння української економіки сповільнюється. За даними Держкомстату, темпи зниження ВВП країни за підсумками першого півріччя сповільнилися до 18%, в порівнянні з 20,3% в першому кварталі.

Сама обнадійлива ситуація – в промисловості. Показник виробництва росте вже декілька місяців – у травні на 1,3%, у червні – на 3,1%, у липні – на 4,9%.

Металургія демонструє найзначніше зростання. Завдяки відновленню попиту на метал на зовнішніх ринках, виробництво сталі в травні-липні збільшилося на 20%. Виросли і ціни на сталевий прокат. Експерти зростання продажів пояснюють тим, що у зарубіжних клієнтів українських заводів просто виснажилися запаси, і трейдери вирішили купити товар про запас. Деякі експерти вважають, що поліпшення в металургії може бути тимчасовим.

Поступове відновлення світової економіки позначилося і на інших статтях українського експорту. Збільшилися обсяги продажу за рубіж текстилю, продукції машинобудування, деревини і продовольства. В результаті в червні Україна вперше спочатку роки експортувала товарів на 223 мільйони доларів більше, ніж ввезла з-за кордону. Але зведений платіжний баланс, в якому враховуються і зовнішня торгівля, і переміщення капіталу, в червні показував дефіцит у розмірі 732 мільйонів доларів. Відплив капіталу за кордон призводить до зростання курсу національної валюти.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 84 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав