Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО НАПИСАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ
  4. VІ.Теми для написання рефератів
  5. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  6. Алгоритм виконання курсової роботи
  7. Алгоритмічні роботи з величинами
  8. Безпека роботи з комп'ютерною технікою.
  9. Бібліографічне оформлення індивідуальної роботи
  10. ВАРІАНТИ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ РОБОТИ

Контрольна робота з курсу „Господарський процес” передбачена навчальним планом підготовки студентів з напряму 6.030401 „Правознавство”. Вона є одним із видів індивідуального завдання студентам з навчальної дисципліни, самостійним науковим твором і має являти собою поєднання розкриття теоретичного змісту питань теми з аналізом нормативно-правових документів. Контрольна робота повинна відображати індивідуальну позицію автора щодо досліджуваної проблеми, а також аналіз ним існуючих у науковій літературі поглядів.

Перевірка та рецензування контрольних робіт є однією з основних форм контролю самостійної роботи студента протягом семестру.

Контрольна робота виконується з метою:

– закріплення, поглиблення та систематизації знань, одержаних студентами під час опанування дисципліни „Господарсько-процесуальне право”;

– практичного застосування наукових методів у процесі вирішення поставлених завдань;

– розширення понятійного апарату;

– розвитку науково-теоретичного мислення.

Студент повинен в процесі вивчення (розробки) та викладу питань теми дослідження продемонструвати спроможність осмислено користуватися науковою літературою, розуміти методологію дослідження, вміти науково опрацьовувати фактичний матеріал, робити правильні висновки та узагальнення.

В ході підготовки контрольної роботи перед студентами постають такі завдання:

– сформулювати предмет дослідження і обґрунтувати його актуальність;

– визначити мету і основні завдання дослідження;

– відібрати літературу, необхідну для всебічного висвітлення теми контрольної роботи;

– зробити узагальнюючі висновки;

– оформити роботу згідно до вимог.

Загальний обсяг контрольної роботи повинен складати 15-20 сторінок друкованого тексту на аркушах формату А4. Проте для успішного виконання контрольної роботи першочергове значення має не її обсяг, а ключові питання, логічний виклад яких дає змогу якомога повніше розкрити зміст теми.

Контрольна робота має містити такі структурні елементи:

а) титульна сторінка;

б) зміст, який містить найменування та номери початкових сторінок вступу, усіх розділів, підрозділів основної частини, списку використаних джерел і додатків. Зміст контрольної роботи дає загальне уявлення про неї, про рівень опанування студентом навчального матеріалу, його ставлення до вивчення теми дослідження, розуміння її проблематики тощо. Нагромадження великої кількості питань, пунктів та підпунктів у змісті, відсутність логіки їх виокремлення, повторення питань свідчать про недостатнє опанування студентом навчального матеріалу. Логічно і чітко побудований зміст контрольної роботи, що містить ключові питання, допоможе студенту розкрити тему дослідження, систематизувати матеріал і написати контрольну роботу;

в) вступ, в якому визначається актуальність проблеми, подається аналіз літератури, формулюються мета і завдання роботи;

г) основна частина роботи, що складається з розділів і підрозділів. Текст розділів і підрозділів має містити закінчену інформацію, бути викладений послідовно, логічно, юридично аргументовано, з висвітленням існуючих проблем. Якщо з тієї чи іншої теми (проблеми, питання) у літературі існують різні точки зору, їх слід навести, проаналізувати, позначити найбільш вдалу або висловити власну позицію з цього приводу, що необов’язково збігається з думкою науковців. Подаючи матеріал, необхідний і достатній для розкриття сутності теми (проблеми, питання), його можна ілюструвати кресленнями, графіками, схемами, діаграмами тощо, оформлювати у вигляді додатків, підтверджувати прикладами з юридичної практики;

д) висновки. У висновках до контрольної роботи викладають найбільш важливі наукові і практичні результати дослідження з формулюванням розв’язаної наукової проблеми (завдання). Висновки повинні висвітлювати виконання поставлених перед роботою дослідницьких завдань, сформульованих у вступі, і відповідати структурі роботи.

е) список використаних джерел це обов’язкова складова наукового апарату контрольної роботи, котра містить бібліографічні описи джерел, на які є посилання в тексті роботи, і розміщується після висновків, починаючи з нової сторінки. Джерела, які використовувалися при виконанні контрольної роботи, але на них немає посилань у тексті, до зазначеного списку не включають.. Джерела в списку використаних джерел слід розміщувати за алфавітом, орієнтуючись на початкову літеру бібліографічного опису, який наводять відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи. Загальний обсяг використаних джерел має нараховувати не менше 10 позицій.

ж) додатки, які дозволяють більш наочно розкрити тему дослідження, поглиблюють розуміння найважливіших теоретичних положень. До додатків можуть бути включені таблиці статистичних даних; копії нормативно правових документів, договорів; ілюстрації, таблиці, діаграми тощо.

При викладенні тексту контрольної роботи важливо приділити увагу не тільки логіці, але й мові, стилю подання матеріалу, а також перевірити роботу на предмет наявності помилок у орфографії та пунктуації.

Студент розкриває тему контрольної роботи, не обмежуючись матеріалом підручника, а ознайомлюючись з додатковою науковою юридичною літературою. У тексті роботи повинні бути використані першоджерела, статистичні збірники, монографії, статті з журналів та газет. Студент може запозичувати окремі положення, висновки, посилаючись на джерело інформації. Проте неприпустимим є механічне копіювання змісту окремої наукової праці або нормативно-правового акту. Це суперечить меті виконання контрольної роботи.

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав