Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Здоров'я - це стан повного фізичного, психічного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороби або ушкоджень.

Загальновідомо, що людина виникла у світі як продукт двох еволюцій

- біологічної, такої, що привела до формування сучасного фізичного типу (неоантропа) і

- соціальної, пов'язаної з формуванням абсолютно нового явища - соціального середовища, яке доповнило природні умови існування людини.

Тому людина є єдиною біолого-соціальную суттю і її структурну організацію можна представити у вигляді піраміди:

Духовність

 
 


Психічна сфера


Фізичне тіло

Услід за древніми греками в ній виділяємо три рівні - нижчий, тілесний (греч.soma -тело), середній, психічний (греч. psyche - душа) і вершину - духовний елемент (греч. nous - дух).

Піраміда має свої закони організації. Організація ця ієрархічна і визначальним елементом, що задає режим діяльності усій системі,є вершина. Взаємини між елементами усередині піраміди підпорядковані законам гармонії (правило золотого перерізу). Ці особливості системи забезпечують її динамічну стійкість і можливість розвитку.

Людина як система постійно обмінюється з довкіллям інформацією, енергією і речовиною. Можна виділити декілька форм такого обміну: живлення, дихання, рух, психо- і біоенергоінформаційний обмін. Оптимізація системи обміну сприяє впорядкованості системи, і це є одним з основних підходів до оздоровлення, тобто здоров'я людини - це система, якою можна управляти, - формувати, зберігати і зміцнювати. З позицій такого системного підходу у валеології створена холистична (цілісна) модель здоров'я людини, що включає три рівні:

· фізичне (соматичне) здоров'я

· психічне здоров'я

· соціальне (моральне) здоров'я.

Тому проблема здоров'я може розглядатися тільки в комплексі: як інтегральна характеристика особи. В той же час можна давати кількісну і якісну характеристику окремих рівнів індивідуального здоров'я, використовуючи відповідні показники.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 73 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав