Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття про здоровий спосіб життя.

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  3. Адміністративні стягнення: поняття та види
  4. Анкетний спосіб збору даних
  5. Буття як поняття та категорія. Проблема буття в історико-філософському окресленні. Категоріальні визначення буття.
  6. В) Кожна особа має право на повагу до свого сімейного життя.
  7. Види тлумачення норм права: поняття, мета
  8. Визначення поняття
  9. Визначення поняття економічна безпека та його суть
  10. Визначте поняття держави. Проаналізуйте класифікацію держави за формою правління та устрою, за політичними режимами.

Експерти ВООЗ в 80-х роках ХХ століття визначили орієнтовне співвідношення різних чинників забезпечення здоров'я сучасної людини, виділивши як основні 4 похідні:

Ø генетичні чинники (спадковість) - 20%

Ø стан довкілля - 20%

Ø медичне забезпечення - 8-10%

Ø спосіб життя 50 - 52%

Спосіб життя - біосоціальна категорія, що характеризується формами повсякденної життєдіяльності людини. Включає 3 категорії:

- - рівень життя (умови) - економічна категорія, відбиває ступінь задоволення матеріальних, духовних і культурних потреб людини;

- - якість життя - соціальна категорія, відбиває ступінь комфорту в задоволенні людських потреб;

- - стиль життя - соціально-психологічна категорія, відбиває поведінкові особливості життя людини; саме стиль життя впливає більшою мірою на індивідуальне здоров'я.

Спосіб життя, що сприяє збереженню і зміцненню здоров'я, називається здоровим (ЗСЖ)

Поняття "Здоровий спосіб життя" тільки на перший погляд може здатися елементарним. Нині в практичній діяльності при визначенні індивідуальних критеріїв і цілей ЗСЖ В. А. Поліський і И.А.Гундаров виділяють два альтернативні підходи:

- - традиційний, ставить своєю метою досягнення усіма однакової поведінки, яка вважається правильною, в якому критерієм є не кінцевий результат, а проміжна поведінка.

Практика ж переконливо показує, що захворюваність неминуче виявляється різною, якщо однакової поведінки дотримують різні по гено- і фенотипу люди. Наївно розраховувати, що можна розробити і рекомендувати для кожної людини якусь універсальну методику, що включає самодостатній набір оздоровчих засобів, які гарантують досягнення оптимального здоров'я.

- - нетрадиційний (індивідуальний), такий,який виходить з передумови, що здоровим вважається стиль поведінки, який приводить людину до бажаної тривалості і необхідної якості життя, тобто здорових способів життя повинно бути стільки, скільки існує людей.

Такий підхід припускає для кожної людини свідому і цілеспрямовану практику здоров’ятворення (здоров’ябудування), тобто систематичні свідомі зусилля для запобігання і усунення тих або інших дефектів здоров'я, а не тільки пасивне пристосування, утримування від чогось шкідливого. Правий Н. Амосов, що стверджував, що ".добути і зберегти здоров'я може тільки сама людина". Необхідно при цьому враховувати і генетичну природу кожної людини.

Здоровий спосіб життя - це спосіб життєдіяльності людини, відповідний генетично обумовленим його особливостям, конкретним умовам життя і спрямований на формування, збереження і зміцнення здоров'я і на повноцінне виконання людиною його соціально-біологічних функцій.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 55 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав