Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Одиниці передачі

Читайте также:
  1. Відеограмі, шляхом першого продажу або іншої передачі права
  2. Дайте характеристику нейрону,його будові,видам,функціям. Поясніть механізм закономірності передачі збудження в центральних синапсах
  3. Методи передачі інформації які використовуються в АСУ
  4. Одиниці інших країн в переводі в одиниці СІ
  5. Основні одиниці СІ
  6. Основні тематичні одиниці матеріалу
  7. Передачі організації мовлення.
  8. Перешкоди, що виникають в організації на шляху передачі інформації
  9. Показники якості передачі даних і вимоги до системи передачі даних

З поняттям про рівні нерозривно зв'язані поняття про одиниці передачі, що визначають згасання і підсилення сигналів і що виражаються, як і рівні, у децибелах (або неперах).

Рівень показує співвідношення між потужністю (напругою або струмом), що виділяється в даній, точці ланцюга, і потужністю (напругою або струмом), прийнятої за початок відліку. Одиниці ж передачі виражають співвідношення між потужностями (напругами чи струмами), узятими або в двох різних точках, або в одній точці, але в різні моменти часу.

Визначальним є загасання по потужності, що знаходиться з формули

 

, (1.7)

 

де індекси в модулів напруги, струму й опору відповідають індексам в удаваних потужностях Р 1 і Р 2.

Найбільш часто виміряється (за допомогою вимірювачів рівня) згасання (підсилення) по напрузі , обумовлене як , дБ, і співпадаюче із згасанням по потужності при
. Якщо ж , то з (1.7)

 

(1.8)

, (1.9)

 

де можна назвати згасанням по струму.

Якщо немає спеціального застереження, під згасанням завжди розуміється згасання по потужності, що позначається здебільшого просто а з індексом, що вказує, які удавані потужності (у яких точках або при яких умовах) зіставляються.

Використання рівнів дає можливість заміняти логарифми відношень потужностей, напруги і струмів різницею відповідних їм абсолютних рівнів. Дійсно,

 

(1.10)

і

. (1.11)

Аналогічно

. (1.12)

Таким чином,

(1.13)

 

Отже, основний параметр, що характеризує зміну амплітуди сигналу при поширенні його по лінії зв'язку, — згасання (а також підсилення) — знаходиться не шляхом логарифмування відношення потужностей, а визначається просто як різниця рівнів потужності. Досить важливо, що при вимірюванні рівнів по напрузі необхідно ще врахувати . Співставляючи сказане про рівні й одиниці передачі, необхідно відзначити наступне:

1. Неправомірно говорити, У скільки разів рівень або згасання (підсилення), виражене в логарифмічних одиницях, більше або менше. Треба говорити НА скільки.

2. Зміна потужності (напруги) щодо якоїсь іншої потужності, виражена в децибелах, вже однозначно показує, у скільки разів змінилася потужність. Частки ж від ділення рівня на рівень або згасання на згасання не можуть показати, як змінилася потужність, тому що при одній і тій різниці рівнів ці частки не однозначні.

Наприклад: +10 дБ — 4 дБ = 6 дБ, тобто рівень зменшився в 2,5 рази, але 100 дБ — 94 дБ = 6 дБ, тобто рівень зменшився на 6%; тим часом в обох випадках потужність змінилася однаково — у 4 рази, тому що .

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 48 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав