Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Зразкові чотириполюсники

Читайте также:
  1. Допоміжні чотириполюсники
  2. Зразкові двополюсники
  3. Зразкові і робочі засоби вимірювань. Похибки

У техніці зв'язку в багатьох випадках використовуються зразкові чотириполюсники, що дозволяють зменшити деяку напругу шляхом введення в ланцюг визначеного загасання (при досить малому фазовому зрушенні).

Широко застосовуються магазини загасань (МЗ), що представляють собою з'єднання ряду однотипних ланок, зібраних з високоякісних резисторів, наприклад, за схемою мал. 2.4. Величини опорів і ланках для схеми мал. 2.4а розраховуються по формулах теорії зв'язку:

;

, (2.6)

 

Мал. 2.4. Схеми ланок магазинів загасань: а) несиметрична стосовно землі; б) симетрична; в) із середньою крапкою

 

де — характеристичний опір магазина; — характеристичне загасання ланки в неперах (0,115а дБ). Схема мал. 2.4б симетрична стосовно землі, а мал. 2.4а несиметрична. Симетрична ж схема мал. 2.4в має середню точку і дає можливість при заземленні цієї точки одержати між нею і верхньою (або нижньою) парою затисків несиметричну схему з половинним характеристичним опором (наприклад, 150 Ом— для симетричного кабелю і 75 Ом — для коаксіального).

Застосування магазина загасання для введення в ланцюг визначеного, зазначеного на ньому загасання вимагає погодженого навантаження на його виході. Тільки в цьому випадку вихідна напруга зменшиться порівняно з вхідною згідно (2.7а), якщо виражене в неперах, і (2.76), якщо — у децибелах:

; (2.7а)

; (2.76)

Потужність при цьому зменшується відповідно в і в раз. При неузгодженому навантаженні на виході розрахунки по (2.7) неправомірні.

Конструктивно МЗ найчастіше мають три декади зі східчастою зміною загасання. Іноді для одержання великих загасань передбачаються додаткові ланки, що комутуються окремими ключами. Характеристичні опори МЗ вибирають відповідно до § 1.4 (найчастіше 600 або 135; 75; 100; 150; 1400 Ом). Високочастотні МЗ виконують з ретельним екрануванням і раціональним розміщенням резисторів. При частотах вище 600 кГц застосовують МЗ із несиметричною схемою, при більш низьких частотах використовують симетричні схеми.

Паразитна ємність тридекадного магазина має величину порядку 150—200 пФ, індуктивність 0,2—1 мкГ, власна частота 100 Мгц. При загасаннях порядку 50 дБ на, верхній частоті діапазону використання фазове зрушення може іноді досягати десятка градусів [9]. Початкове загасання МЗ (при нулях на всіх курбелях) не перевищує декількох сотих часток децибела.

Потужність розсіювання, припустима для МЗ, звичайно дозволяє подавати на вхід його не більш 10—20 В. Додаткова температурна похибка МЗ вважається не перевищуюча основній їх похибці (порядку одиниці останньої декади).

Крім магазинів загасань, для вимірювань використовують калібровані дільники напруги, що дають можливість безпосереднього відліку відносини напруги , що знімається з дільника, до напруги , поданому на його вхід. Дільники можуть бути виконані: з активних опорів (мал. 2.5), ємнісних (мал. 2.6) і індуктивних. Останні застосовуються рідко. У загальному виді коефіцієнт розподілу дільника, приведеного на мал. 2.5, виражається співвідношенням

(2.8)

При коефіцієнт розподілу для мал. 2.5 , а для дільника мал.2.6 .

Мал. 2.5. Дільник напруги, Мал. 2.6. Ємнісний дільник напруги Мал. 2.7. Компенсований

зібраний з резисторів дільник напруги

 

Ємнісні дільники можна застосовувати для більш високих частот, чим дільники з резисторів, но їхній вхідний опір різко падає зі збільшенням частоти. На схемі мал. 2.7 представлений так називаний компенсований дільник. Якщо, змінюючи величину підібрати , то при коефіцієнт розподілу практично не буде залежати від частоти. Однак вхідний опір дільника виявляється частотно-залежним. У більшості випадків дільники виконують по схемах, несиметричним щодо землі.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав