Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначення складу приміщень у готелі

Читайте также:
  1. Microsoft Word - текстовий процесор, що випускається фірмою Майкрософт, входить до складу офісного пакету«Microsoft Office».
  2. Аналіз кількісного та якісного складу персоналу підприємства
  3. Аналіз складу, структури та динаміки дебіторської заборгованості
  4. Буття як поняття та категорія. Проблема буття в історико-філософському окресленні. Категоріальні визначення буття.
  5. Вентиляція виробничих приміщень, види вентиляції.
  6. Вибір методу ціноутворення (методу визначення базової ціни).
  7. Види визначення понять
  8. Види норм витрат праці, їх класифікація та визначення.
  9. Визначення
  10. Визначення бази оподаткування

Відповідно до концепції у Шевченківському районі проектується 3*-вий бізнес-готель при діловому центрі на 48 номерів. Моделювання сервісно-виробничого процесу в готелі передбачає розроблення наступних завдань:

· визначення основних та додаткових послуг;

· моделювання основного технологічного процесу виробництва готельних послуг;

· моделювання основного технологічного процесу споживання готельних послуг;

· визначення складу основних та додаткових служб засобу розміщення;

· визначення кількості обслуговуючого персоналу;

· визначення складу приміщень засобу розміщення та їх характеристика.

Перелік основних і додаткових послуг у готелі визначається його типом та рівнем комфорту і наведено у табл.2.1.

Таблиця 2.1

Характеристика послуг бізнес-готелю на 48 номерів

 

Послуги Характеристика
Основні  
розміщення Готель *** на 48 номерів
харчування Ресторан на 64 місця Кафе на 50 місць Бар: · при вестибюлі- 5 місць · при житловому поверсі- 10 місць · при згальному комплексі- 5 місць

 

Послуги Характеристика
Додаткові  
побутові послуги прання, хімчистка, дрібний ремонт, прасування тощо
ресторанні послуги обслуговування в номерах (room-service) організація та обслуговування банкетів, фуршетів, семінарів, конференцій
спортивно-оздоровчі послуги тренажерний зал, користування басейном,сауна тощо
банківські послуги обмін валют
бізнес-послуги проведення конгресних заходів, послуги бізнес-центру, Інтернет, робота на комп’ютері, ксерокопіювання документів, одержання і відправлення факсів
туристські послуги організація екскурсій
транспортні послуги оренда транспортних засобів, замовлення квитків на різні види транспорту
культурні послуги замовлення квитків на культурно-масові заходи
торгівельні послуги кіоски сувенірної продукції, періодичних видань тощо
послуги зв’язку та інформації тощо WI-FI зона тощо

 

 

Моделювання основного технологічного процесу виробництва готельних послуг

Моделювання основного технологічного процесу виробництва готельних послуг визначається типом засобу розміщення, рівнем комфорту та місткістю.

Усі технологічні процеси у готельному господарстві поділяють на основні, допоміжні і обслуговуючі.

Основний технологічний процес відповідає основній функції досліджуваного виробництва: створення комфортабельних умов для проживання гостей і надання додаткових послуг.

Допоміжні технологічні процеси забезпечують умови, необхідні для здійснення основних процесів: контроль за технологічним і естетичним станом устаткування і помешкань, їхнє обслуговування і ремонт.

Обслуговуючі технологічні процеси пов'язані з експлуатацією устаткування і приміщень (прибирання, чищення), збереження і переміщення сировини, матеріалів, напівфабрикатів, готової продукції. Вони здійснюються складськими, транспортними, інженерно-технічними службами.

Допоміжні і обслуговуючі технологічні процеси можуть бути виконані іншими спеціалізованими підприємствами, для яких ці процеси є основними. Спеціалізація веде до зниження затратності підприємства, до підвищення якості обслуговування. Організація такої технології вигідна для невеликих підприємств.

Основний технологічний цикл визначається умовами гостинності (культура і якість обслуговування, форми організації праці (індивідуальна, або бригадна), види клінінгових технологій. Розрізняють три види основних технологічних циклів - замкнутий і розімкнутий технологічний цикл, технологія гостинності.

Розрізняють два види допоміжних технологічних циклів: технологічний цикл контролю за технічним та естетичним станом приміщень і технологічний цикл контролю за технічним станом устаткування, механізмів і автоматики.

Розрізняють шість видів обслуговуючих технологічних циклів: клінінгові технологічні цикли житлових і не житлових приміщень, технологічний цикл ведення білизняного господарства, технологічний цикл використання засобів для миття і чищення, інформаційні технології, технології бронювання і резервування.

У проектованому закладі основний технологічний цикл є "замкнутим готельним циклом приймання і розміщення", що складається з технологічних циклів: резервування, приймання гостя, реєстрації документів, попередньої оплати, надання розміщення, нічного аудиту, організації виїзду і розрахунку після виїзду.

Основний технологічний цикл: прибуття - проживання - виїзд здійснюється в контактній зоні службою портьє.

Функції контактної служби включають функції касира (рахунки, обмін валют), портьє (реєстрація і виписка гостей), інформаційної служби (видача ключів, пошта, інформація).

Технологічні операції основного технологічного циклу "Приймання гостя" включають зустріч гостя, наявність і чинність візи.

Технологічна операція "Зустріч гостя" вимагає дотримання "Технології гостинності". Виконують цю операцію швейцар, портьє, дотримуючись при цьому поведінкового стандарту: тепле і щире привітання, по можливості на ім'я; з'ясування умов розміщення: категорії номера, ціни за номер, термінів розміщення, порядку і виду оплати, умов харчування.

При виконанні технологічної операції "Перевірка наявності і чинності документів" перевіряємо наявність документів, що засвідчують особу: паспортів, або документів, що їх заміняють.

Технологічна операція "Перевірка наявності й чинності візи" визначається виявленням правильності оформлення візи (категорія візи, номер візи, коли і ким видана і на який термін),

Технологічна операція "Реєстрація документів" є найважливішою функцією діяльності в контактній зоні і визначається видами національних документів: національні документи іноземних громадян, національні документи громадян СНД, національні документи громадян України.

Технологічна операція "Оформлення документів на проживання" визначається заповненням анкети для громадян України та реєстраційної картки для іноземних громадян і громадян СНД відповідно до "Інструкції в'їзду, виїзду і транзиту іноземців в Україні"

Після виїзду гостя анкета або реєстраційна картка зберігається в картотеці протягом місяця, а потім здається в архів.

Технологічна операція "Оформлення і видача візитної картки" визначає право гостя на розміщення в номері й одержання ключів.

Реєстраційний штамп певного готелю вкладають у паспорт з вказуванням реєстраційного номера, що відповідає порядковому номеру запису в "Журналі реєстраційної громадян".

В журналах реєстрації громадян готелю вказують такі дані: порядковий номер, ПІП гостя, кімната, дата заїзду і дата очікуваного виїзду, громадянство, номер, серія паспорта, вид візи, відмітка КПП митниці, мета приїзду, в яку організацію прибув гість.

Технологічна операція "Контроль оплати держмита" здійснюється як митний збір за реєстрацію національних документів. Держмито включається у вартість обслуговування окремою графою в рахунку.

Технологічна операція "Повернення документа клієнтові" передбачає своєчасне вручення зареєстрованих документів.

Технологічні документації основного технологічного циклу "Попередня оплата по прибутті" визначається видами розрахунків: готівкові або безготівкові.

Технічні операції "Безготівковий розрахунок" здійснюються перерахуванням коштів за договірними цінами відповідно до угод з підприємствами.

Технологічні операції основного технологічного циклу "Надання розміщення і додаткових послуг" визначаються процедурами розподілу номерів, супроводження гостя в номер і надання додаткових послуг.

Процедура розподілу номерів визначається формуванням інформації про вільні й зайняті номери, заброньовані, прибрані й темпераменті, що підлягають прибиранню. Процедура супроводження гостя в номер визначається зустріччю гостя швейцаром, перенесення його багажу у вестибюль готелю і передача багажу посильному.

Технологічна операція "Надання додаткових послуг" визначається як рівнем комфорту готелю, так і його спеціалізацією. Надання додаткових послуг здійснюється наданням їх у номері й у спеціалізованих приміщеннях готелю.

Послуги в номерах визначаються їх оснащеністю. Номери готелю обладнані кабельним телебаченням, в номерах люкс є міні-бар із шумозахисним склом.

Найбільш поширені додаткові послуги в номері - прання, прасування одягу, замовлення обіду або вечері, газет, квітів, користування аптечкою, виклик швидкої допомоги.

Основною додатковою послугою туристично-оздровчого комплексу «Баур» є спрямування на надання незвичайних спа –послуг з Швейцарії, яких не знайдеться ніде в Кримському регіоні. Всі оздоровчі программи засновані на старовинній індійській методиці «аюрведа», розробленій 3,5 тисячі років тому. Спеціалісти нашого підприємства вважають, що здоровья людини визначаеться імунною системою.

Шиацу, йога, рефлексотерапія, гіпнологія, софрологія Каяседо, Широдара ці методики подарують майбутнім гостям незабутні відчуття і колосальний приплив енергії. Курс лікування можна розпочати з обертання квітковою есенцією, а продовжити ароматичними ваннами з гідромассажем і спеціальними скрабами для тіла з виноградних кісточок та массажними маслами, які готоють косметологи нашого підприємства.

Інноваційна программа «Гімалайське омолодження» допоможе «народитися заново» кожному клієнту нашого спа готелю. До основним послуг також входять – інгаляції,парове ароматичне обгортання, массаж парової дії на точки акупунктури між бровами. Косметологи салону краси «Аведа» очистять шкіру особи, поліпшать циркуляцію лімфи. Креми власної косметичної лінії «Baur Spa Cosmetic» допоможуть підтримувати придбану красу навіть після від їзду з готелю. У центрі краси і здоров’я можна скористатися послугами бальнеотерапії, критим басейном с римським розписом з прекрасним видом на море і Кримські гори.

Технологічна операція "Надання додаткових послуг" визначається наявністю інформації про послуги і включає прийом замовлення на послугу по телефону, виконання замовлення включення оплати послуг в основний рахунок (або оплату за місцем надання послуги), проведення розрахунків при виїзді.

За наявності удосконаленої матеріально-технічної бази та сервісного обслуговування готель надає своїм клієнтам послуги високого рівня комфорту.

 

Моделювання основного технологічного процесу споживання готельних послуг

Моделювання основного технологічного процесу споживання готельних послуг забезпечує виконання функціонального процесу “надання даху” і включає основні технологічні цикли, що визначають підготовку житлових приміщень до розміщення гостей.

Технологічний цикл прибирання в номерах включає поточне прибирання, щоденне, щоденне проміжне, при від’їзді та генеральне прибирання.

Поточне прибиранняохоплює провітрювання приміщень, прибирання і миття посуду, застеляння ліжок, прибирання стола, тумбочок, протирання пороху, прибирання санвузла, догляд за вазонами. Обов'язок покоївки також стосується перевірки стану меблів та обладнання номерів. Якщо номер складається з декількох кімнат, процес прибирання насамперед необхідно починати у спальні, далі у вітальні, інших приміщеннях, і завершується прибирання санвузлом.

Щоденне проміжне прибиранняу номерах найчастіше здійснюється у другій половині дня на вимогу гостей за окрему плату або якщо це прибирання зазначене у розпорядку робочого дня. В обов'язки покоївки входить видалення сміття з номера, прибирання і миття посуду, протирання обіднього столу, перестилання постільної білизни, заміна постільної білизни, прибирання у санвузлі, готування ванни, заміна рушників, миття підлоги або механізоване прибирання підлоги.

Усі види прибирання, що проводяться у номерах готелю, здійснюються з обов'язковим використанням інвентарю з прибирання і необхідних витратних засобів. Технологічно доцільне використання інвентарю з прибирання і засобів, збереження і утримування їх в належному стані - важливі заходи у дотриманні норм санітарно-епідеміологічного режиму.

Якщо гість залишив білизну для прання, покоївка передає білизну у спеціальному пакеті старшій покоївці, яка передає її в пральню. Старша покоївка оформляє квитанцію з переліком білизни і зазначає вартість прання. Після цього кладе на стіл чистий бланк-замовлення на прання, вішає новий пакет для білизни в санвузлі. Якщо у номері виявлені несправності сантехнічного обладнання, електрообладнання, водопостачання, побутової техніки, необхідно дати заявку у диспетчерський пункт інженерно-експлуатаційної служби, здійснити запис в журналі і простежити за виконанням заявки.

При від'їзді гостейпокоївка повинна перевірити чи не забули гості речі, перевірити стан обладнання у номері, замінити постільну білизну і рушники, замінити інформаційний матеріал, після цього прибирається номер.

Генеральне прибираннявсієї житлової площі проводиться не менше одного разу у 10 днів. Генеральне прибирання здійснюється в період відсутності гостей у номері і пов'язується з вологим прибиранням, протиранням меблів, видаленням плям на підлозі, килимовому покритті, м'яких меблях, миттям санвузлів спеціальним розчином.

Технологічний цикл прибирання нежитлових приміщень полягає у прибиранні місць загального користування і здійснюється рано-вранці, пізно ввечері або вночі. Протягом дня місця загального користування прибираються в міру забруднення.

Обсяг прибиральних робіт місць загального користування містить у собі: миття підлог миючими засобами; механізоване прибирання підлог; натирання металевих деталей і обладнання спеціальними засобами; чищення скла, дверей, підніжних щіток, ґрат, підвіконь і дзеркал; видалення сміття зі сміттєвих кошиків, урн і бачків; видалення сміття і миття попільниць; видалення пилу й обробка столів, стійок.

Прибирання приміщень загального користування здійснюється в такій послідовності: провітрювання приміщень; видалення пилу з крісел, диванів, журнальних столиків, дзеркал тощо; видалення пилу за допомогою пилососа (вологим віником) з паркетних підлог, тафтингових покриттів у холах і вітальнях; миття всіх інших підлог і у вестибюлі в міру необхідності.
Через день протирається електроарматура, що попередньо відключається від мережі. Щотижня протираються насухо віджатою ганчіркою паркетні підлоги, обробляється пилососом м'яка частина меблів, протираються вологим способом віконні блоки з підвіконнями. Не рідше одного разу на місяць миють двері, батареї, протираються естампи, літографії, картини і т.д., стельові і настінні світильники. Кожні два місяці необхідно протирати поверхню стін, обмітати стелі, змінювати штори, протирати карнизи. Не менше двох разів на рік миються вікна (навесні і восени). Паркетні підлоги натираються в міру необхідності. У денний час доби прибиральники і швейцари стежать за чистотою вестибюлю, вхідних дверей, вікон, станом шибок, а також за нагромадженням сміття в кошиках, попільницях, чистотою стійок.

Визначення складу основних та додаткових служб засобу розміщення

 

Склад і кількість приміщень будь-якого підприємства готельного господарства залежить від типу і категорії готельного підприємства, що пов’язано з необхідністю створення високого рівня комфортності та поліпшення умов праці обслуговуючого персоналу.

Для підвищення ефективності організації приміщень готельного господарства в процесі їх проектування необхідно об’єднувати у групи за функціональними ознаками, що дасть змогу організувати між ними чіткі технологічні взаємозв’язки, які будуть відповідати встановленим вимогам.

Залежно від складності технологічних процесів обслуговування, що здійснюються в готельному підприємстві, його місткості та типу, існують принципові схеми функціональної організації приміщень. Найголовнішими блоками функціональних приміщень готельного господарства є:

- блок приміщень вестибюльної групи;

- блок житлової групи приміщень;

- блок адміністративної групи приміщень;

- блок приміщень закладу ресторанного господарства;

- блок підсобних і господарських приміщень;

- блок приміщень культурно-масового призначення;

- блок приміщень спортивно-рекреаційного обслуговування.

Усі вказані блоки приміщень мають бути взаємозалежними з врахуванням специфіки функціонального процесу підприємства.

Розробка функціональних схем зв'язків приміщень в підприємствах готельного господарства допомагає раціоналізувати технологічні зв'язки і матеріальні потоки. Умовний зв’язок між групами приміщень в туристично-оздоровчому комплексі «Баур» наведено на рис. 2.1.

 

Житлова група
Приміщення вестибюля
Приміщен-ня закладу ресторан-ного госпо-дарства господарст
Примі-щення спортивно-оздоровчого обслу-говування
Приміщен-ня торгово-побутового обслугову-вання
Службові і побутові приміщення
Технічні примі-щення  

 

 


Рис. 2.1. Умовний зв’язок між групами приміщень в туристично-оздоровчому комплексі «Баур»

 

В туристично-оздоровчому комплексі «Баур» допоміжні та обслуговуючі процеси надаються власними службами.

Склад основних та додаткових служб готелю представлено у табл.2.2.

 

Таблиця 2.2

Склад основних та додаткових служб готелю ***

на 47 номерів

 

 

Назва служби   Основні функції
   
Служба приймання і розміщення - продаж номерного фонду (збір даних про його використання); - приймання гостей, їх реєстрація і розміщення; - створення і ведення карток гостей; - надання різноманітної інформації; - підготовка платіжних документів за послуги і розрахунок гостя; - координування всіх видів послуг, які надаються гостям
Служба бронювання - оброблення інформації про резервування готельних послуг через мережу Інтернет (системи резервування, електронна пошта), - через засоби телефонного зв’язку
Служба номерного фонду - прибирання житлових та побутових приміщень - надання додаткових послуг (прасування, дрібний ремонт)
Служба торгово-побутового обслуговування - реалізація медикаментів (аптечний кіоск) - дрібний ремонт, прання та прасування білизни та одягу - перукарські послуги
Служба ресторанного господарства - харчування відповідно до тарифу «bed & breakfast» (ВB) - обслуговування в номерах (room-service) - харчування за меню - проведення та обслуговування бенкетів, фуршетів, презентацій, та ін.
Інженерно-технічна служба - контроль за технічним станом устаткування, обладнання, автоматики тощо
Служба спортивно-оздоровчого обслуговування - надання послуг басейну, сауни, масажу - тренажерний зал, індивідуальні заняття та консультації - прокат спортивного інвентарю
Туристично-інформаційна агенція - організація екскурсій - замовлення квитків на культурно-масові заходи - WI-FI зона тощо

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 153 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.011 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав