Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Проектування приймально-вестибюльної групи приміщень

Читайте также:
  1. Аналіз творчого процесу проектування перспективного образу
  2. В.О.Кравець, Ю.М.Колибін. Проектування та використання програм діагностики мереж.-Навч.пос. /Харків, НТУ “ХПІ”, 2004, -388с.
  3. Вентиляція виробничих приміщень, види вентиляції.
  4. Визначення складу приміщень у готелі
  5. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкритя злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації.
  6. Вимоги до приміщень для експлуатації моніторів і ПЕОМ.
  7. Вплив методів перепроектування робіт на базові параметри роботи
  8. Вправи II групи
  9. Вправи III групи
  10. Групи 1 ГПС

До приміщень естибульної групи належать: естибуль, приміщення для прийому і розміщення гостей, приміщення для збереження і транспортування багажу, гардероб, бізнес-центр, туалетні кімнати, відділення банку тощо.

Функціональна організація приміщень естибульної групи повинна забезпечити раціональне розташування вертикальних комунікацій і входів для того, щоб рух основного людського потоку був найбільш коротким. Функціональний зв'язок між зонами і приміщеннями вестибюльної групи повинен виключити перетинання людських потоків.

У вестибюлях передбачаються такі основні зони: інтенсивного пішохідного руху (включає маршрут транзитного руху до ліфтів та сходів), екстенсивного пішохідного руху (включає пішохідні підходи до допоміжних приміщень гардероба, торговельних кіосків, телефонів автоматів і групи приміщень прийому); рекреаційна і допоміжна.

У вестибюлі готелю рекомендовано виділяти вхідну зону, зони прийому (реєстрації гостей і оформлення документів), очікування, відпочинку та збору організованих груп, інформації, встановлення телефонів-автоматів, банкоматів і торговельних кіосків, входу до закладів ресторанного господарства і побутового обслуговування, комунікаційну зону (з ліфтовими холами).

Допускається часткове взаємопроникнення функціональних зон без порушення системи комунікацій вестибюля. Зону очікування, відпочинку та збору організованих груп рекомендується проектувати непрохідною.

Допоміжна зона включає такі приміщення, як відділення зв’язку, відділення банку, перукарню, хімчистку і пральню, камеру схову тощо.

Розташування функціональних зон може бути фронтальним, поздовжнім і концентричним. Склад зон та їхня планувальна організація залежать від типу готелю.

У підприємствах готельного господарства чотири і – п’ять зірок передбачаються магазини і торговельні кіоски. При вестибюлях повинні існувати спеціальні приміщення для збереження багажу, звідки він спеціальним вантажним ліфтом доставляється на відповідні житлові поверхи та до номерів.

Велике значення має вибір місця для ліфтів. Ліфти, як правило, компонуються групами по кілька в кожній. Місця розташування цих груп повинні забезпечити найкоротші шляхи потрапляння до номерів; у вестибюлі ліфти необхідно розташовувати так, щоб їх легко було знайти.

Коридори, як і вестибюлі, формують першу уяву про підприємство готельного господарства. Ширина коридору розраховується так, щоб у ньому легко могли розійтися дві людини з валізами в руках. Звідси необхідна ширина однобічного коридору не менше 1,3 – 1,4 м, а двостороннього – 1,6- 2,0 м (якщо двері відкриваються усередину номера). Якщо ж двері відкриваються в коридор, то ширина його відповідно збільшується.

Вестибюль, це приміщення, в якому починається обслуговування споживачів продукції та послуг закладу ресторанного господарства. У вестибюлі розміщують інформацію про послуги, які надає заклад ресторанного господарства, необхідні покажчики-піктограми; організовують продаж газет, тютюнових виробів, сувенірів, квітів; організовують кіоски з продажу аптечної продукції, галантереї, преси тощо. Облаштовують вестибюль дзеркалами, картинами, вазами чи скульптурами у нішах стін, м’якими меблями, журнальними столиками. У вестибюлі можуть бути встановлені малі архітектурні форми, елементи аквадизайну, в тому числі акваріуми, фонтани, міні-басейни тощо. Може бути організований зелений куточок (зимовий сад).

Гардероб – приміщення для приймання верхнього одягу від споживачів та збереження його на термін перебування їх у закладі. Розташовують у вестибюлі біля входу. Облаштовують його широким полицями, під якими розташовуються секції-полиці для взуття, сумок, портфелів, які здають споживачі. Гардероби у вестибюлях ресторанного закладу готельних комплексів розраховують на обслуговування 70% місць.

Гардероб також оснащують дзеркалом, туалетним столиком телефоном, який підключений до внутрішньої мережі;

Туалетні кімнати найчастіше розташовуються поруч з гардеробом. Облаштовують їх електрорушниками чи пристроями для паперових рушників, дозатором для рідкого мила або милом у мильниці, повинні бути підводка гарячої та холодної води, туалетний папір, індивідуальні серветки для рук та обличчя, озонатори повітря, дезодоранти, щітки для взуття, автомат для чищення взуття, нитки. Голки, дзеркала тощо. До санітарного стану в туалетних кімнатах висуваються високі вимоги: дотримання чистоти, нормальний стан вентиляції та освітлення.

Кімната для паління (якщо в закладі дозволено палити) облаштовується зручними меблями, попільничками на високих ніжках, столами із стільницею із мармурової крихти або суцільного мармуру.

Аванзал – приміщення для збирання, очікування та відпочинку гостей – учасників різноманітних заходів. Також аванзал використовують для споживачів, що очікують на вільні місця. Облаштовують аванзал кріслами, диванами, журнальними столиками тощо. Оформлення аванзалу має бути органічно поєднано з декоративним вирішенням інтер’єру залу закладу і відповідати його тематиці.

Камера схову характеризується відсутністю вікон, наявністю броньованих дверей, камерами відеоспостереження, стелажами для багажу, сейфів.

У всіх готелях місткістю від 100 місць у приймально-вестибюльній групі приміщень згідно з вимогами ДБН В.2.2-9 слід передбачати приміщення медпункту з санвузлом.

Кімната для охорони розташована непомітно для гостей. Кімната є прохідною, а для збереження зброї існує сейф.

Ліфти у відповідності до нормативів ДСТУ 4269-2003.

Студентові необхідно обґрунтувати та спроектувати приміщення приймально-вестибюльної групи, враховуючи рекомендовані склад та площі приміщень, наведені в ДБН В.2.2-20:2008 (табл.2.3). [9]

Таблиця 2.3

Рекомендовані площі приміщень приймально-вестибюльної групи

№ з/п Найменування приміщення Площа, м2
     
1. Вестибюль (у т.ч. гардероб, туалетні кімнати)  
2. Бюро прийому та реєстрації  
3. Пункт оперативного та факсимільного зв’язку  
4. Кімната чергового персоналу  
5. Службовий санітарно-технічний блок  
6. Камера схову  
7. Приміщення охорони  
8. Приміщення посильних  
9. Телефонний переговорний пункт міжміського зв’язку  
10. Відділення зв’язку  
10. Санвузол  
  Разом  

 

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 256 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав