Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Кабінет щеплень

Читайте также:
  1. Бюджет Пенсійного фонду України на 2010 рік [87] був затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2010 №626.
  2. Вимоги до приміщення кабінету (лабораторії) біології та лаборантської
  3. Вимоги до розробки інструкції з охорони праці в навчальному кабінеті.
  4. Документація навчального кабінету з охорони праці в закладах освіти.
  5. Дотримання техніки безпеки в кабінеті
  6. Заходи безпеки під час проведення лабораторних занять, практичних робіт, демонстраційних дослідів у приміщені кабінету (лабораторії) біології
  7. Кабінет інфекційних захворювань
  8. Кабінет Міністрів України: структура і компетенція
  9. Після тимчасового вилучення майна уповноважена службова особа зобов’язана забезпечити схоронність такого майна в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

 

Вакцинопрофілактика займає пріоритетне положення серед заходів спрямованих на зниження захворюваності та смертності від інфекційних захворювань.

Відповідно до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (ст. 27) Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", розділ (III ст. 12) громадянам України проводяться профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правцю, туберкульозу, які є обов'язковими.

Календарем щеплень, який затверджений наказом МОЗ України від 25.01.95 р № 14 передбачені профілактичні щеплення проти гепатиту В, епідемічного паротиту, краснухи.

Для організації та проведення щеплень лікувально-профілактичні повинні мати відповідні приміщення (кабінет профілактичних щеплень) які відповідають вимогам СНІП 2.08.02-89 Розділ IV, амбулаторно-поліклінічні заклади.

У випадку, коли неможливо виділити окреме приміщення для проведення планових щеплень, необхідно визначити певний час, протягом якого в цьому приміщенні не повинні проводитися інші медичні процедури та маніпуляції.

Категорично забороняється проведення профілактичних щеплень в перев'язочних. Обладнання кабінету профілактичних щеплень повинно включати:

• холодильник з промаркованими полицями для зберігання вакцин;

• шафу для інструментарію та засобів протишокової терапії (0,1 % розчин адреналіну, мезатону або норадреналіну), 5% розчин ефедрину, глюкокортикостероїдні препарати, преднізолон, дексаметазон, 1% розчин тавегілу, 2,5% розчин супрастіну, 2,4% розчин еуфіліну, серцеві глікозиди (строфантин, корглікон), 0,9% розчин натрію хлориду, нашатирний спирт, етиловий спирт, суміш ефіру з спиртом;

• одноразові шприци з додатковим запасом голок;

• термометри, тонометр;

• стерильні пінцети, (корнцанги);

• посудини для дезинфікуючих розчинів та замочування використаного інструментарію

• бікси із стерильним матеріалом;

• окремі промарковані столи по видах щеплень;

• пеленальний столик або медичну кушетку;

• стіл для зберігання документації;

• умивальник для миття рук

• бактерицидну лампу

Крім перерахованого вище, в кабінеті профщепленнь повинні бути:

• інструкції про застосування всіх препаратів, які використовуються для проведення профілактичних щеплень (в окремій папці);

• інструктивно-методичні документи по імунізації;

• журнал обліку та використання вакцин та інших препаратів (в дозах);

• журнал ревакцинації проведення щеплень (по кожному виду вакцини);

• журнал обліку температурного режиму холодильника;

• журнал обліку генеральних прибирань;

В лікувально-профілактичних закладах, які обслуговують дитяче населення, бажано передбачити організацію двох кабінетів профілактичних щеплень - один для постановки туберкулінових проб та проведення імунізації протии туберкульозу, другий для інших щеплень. Якщо немає можливості виділити приміщення для другого кабінету профілактичних щеплень, то необхідно визначити окремі дні та години для проведення імунізації протии туберкульозу, виділивши окремий стіл для вакцини БЦЖ, туберкуліну з промаркованими посудинами для знезараження використаних шприців та голок. Роботу кабінету профілактичних щеплень очолює спеціаліст, призначений наказом головного лікар«закладу.

Щеплення повинні проводитися медичним персоналом, який пройшов підготовку з питань вакцино профілактики. Навчання медичних сестер, які проводять імунізацію проти туберкульозу, здійснюється щорічно фахівцями протитуберкульозних диспансерів, які мають документ допуск нг проведення даних маніпуляцій, відповідно до наказу МОЗ України від 29.07.1996 № 233 "Про затвердження інструкції щодо надання медико-санітарної допомоги хворим на туберкульоз".

Щеплення дозволяється проводити тільки здоровому медичному персоналу, який імунізований проти дифтерії, правцю, а при наявності вакцини - проти гепатиту В.

Для проведення профілактичних щеплень дозволяється використовувати тільки зареєстровані тг дозволені на території України вакцини вітчизняного та зарубіжного виробництва. Зберігання медичних імунобіологічних препаратів в кабінеті профщеплень повинно проводитися і: суворим дотриманням вимог і настанов по застосуванню препаратів, а саме: в холодильнику пpи температурі +2 — +8 град. С, на відповідних полицях з врахуванням термінів придатності препаратів

Розчинник для вакцини також повинен зберігатися в холодильнику, щоб при підготовці вакцини для застосування не викликати підвищення її температури.

Тривалість зберігання вакцини в кабінеті профілактичних щеплень не повинна перевищувати 1 місяць. Виходячи з вказаного терміну, необхідно планувати кількість поступаючих ІБП із врахуванням кількості виконаних обсягів щеплень за місяць в даному лікувально- профілактичному закладі.

Перед проведенням щеплення медичний працівник зобов'язаний:

• перевірити наявність заключения (педіатра, терапевта) про стан здоров'я особи, яка підлягає імунізації, а також про відсутність проти показів до введення вакцини;

• вимити руки;

• звірити назву препарату на ампулі (флаконі) з призначенням лікаря;

• провести необхідні маніпуляції по підготовці препарату (струшування сорбованої вакцини, обробку та вскриття ампул з дотриманням правил антисептики, розчинення ліофілізованого препарату, тощо) згідно настанови щодо його застосування.

 

Не підлягають використанню вакцини:

1. з невідповідними фізичними властивостями;

2. з порушенням цілісності ампул;

3. з неясним або відсутнім маркуванням наампулі (флаконі);

4. з терміном придатності, який минув;

5. які зберігаються з порушенням температурного режиму;




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 446 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав