Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аналіз стану умов праці

Читайте также:
  1. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  2. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  3. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  4. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.
  5. Аналіз виробничого освітлення
  6. Аналіз виробничого травматизму на підприємстві.
  7. Аналіз внутрішнього середовища підприємства
  8. Аналіз зовнішнього середовища підприємства
  9. Аналіз і оцінка стану охорони праці
  10. Аналіз і оцінка стану охорони праці

РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ

Аналізуючи стан умов праці, перш за все потрібно звернути увагу на приміщення в якому виконувалася робота, зокрема на такі його характеристики:

· місцезнаходження та загальна площа приміщення;

· кількість робочих місць;

· система освітлення та вентиляція;

· обладнання [1,c.45].

Написання цієї роботи відбувалося у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка за адресою місто Львів вул. Драгоманова 5, а також у комп’ютерному класі Львівського національного університету імені Івана Франка за адресою вул. Університетська 1 ауд.116. Загальна площа комп’ютерного класу становить 30м.кв., а площа читацького залу бібліотеки 35 м. кв. Кількість робочих місць бібліотеки - 50, у комп’ютерному класі – 25.

Ще один важливий чинник, від якого залежать працездатність і здоров’я людини, – це освітлення. Світло регулює всі функції людського організму і впливає на психологічний стан і настрій, обмін речовин, гормональний фон і розумову активність. Найздоровіше освітлення забезпечує природне світло. Його ефективне використання можливе, якщо глибина приміщень не перевищує 6 м. Що і спостерігається у приміщенні бібліотеки та комп’ютерного класу. Також тут є скляні перегородки, що забезпечують зорову і звукову ізоляцію, але в той же час не перешкоджають проникненню природного світла. Відносно вікон робоче місце розміщено так, щоб природне світло було збоку, переважно з лівого та забезпечувати коефіцієнт природної освітленості не нижче 1,5 %. Освітленість за штучного освітлення в площині робочої поверхні становить 16 300–500 Лк [1,c.65]. Якщо таких значень освітленості досягнути не можна, то допускається локальне освітлення, при цьому освітленість екрана не може перевищувати 300 Лк. Відношення яскравості робочих поверхонь не є більшим ніж 3:1, а яскравості робочих поверхонь і стін (іншого обладнання) — 5:1[1,c.76]. Для забезпечення нормованих значень освітлення тут очищають віконне скло та світильники не рідше ніж 2 рази на рік, та своєчасно проводять заміну ламп, що перегоріли. Вікна приміщень мають регулювальні пристрої для відкривання.

Ці приміщення обладнані персональними комп’ютерами. Під час виконання більшості робіт використовують персональні комп’ютери та периферійні пристрої (лазерні та струменеві друкарки, копіювальну техніку, сканери тощо).

Також важливим елементом при аналізі умов праці є опис трудового процесу з врахуванням фізичних навантажень(характеристика робочого місця) та нервово-психічної напруженості праці(напруженість зору, тривалість робочого дня та перерви). Робоче місце складається з робочого столу та робочого сидіння. Розміри столу: висота 725 мм, ширина 600–1400 мм, глибина 800–1000 мм. Робочий стіл має простір для ніг висотою 625 мм, шириною 550 мм, глибиною на рівні колін 450 мм, на рівні витягнутої ноги — 650 мм [31,c.67]. Робоче сидіння(сидіння, стілець, крісло) має такі основні елементи: сидіння, спинку, стаціонарні або знімні підлокітники. У конструкцію сидіння також є додаткові елементи, що не є обов’язковими: підголовник та підставка для ніг. Тривалість робочого дня коливалася від 2 до 3 годин, з обов’язковою перервою після першої тривалістю 20 хвилин. Основним обладнанням є ПК. Негативний вплив цього пристрою на організм людини виникає через неадекватне (надто велике або надто мале) навантаження на окремі системи організму. Такі перекоси у напруженні різних систем організму, що трапляються під час роботи з ПК, зокрема, значна напруженість зорового аналізатора і довготривале малорухоме положення перед екраном, не тільки не зменшують загального напруження, а навпаки, призводять до його посилення і прояву стресових реакцій. Найбільшому ризику виникнення різноманітних порушень піддаються: органи зору, м’язово-скелетна система, нервово-психічна діяльність, репродуктивна функція у жінок.

Отже, аналіз умов праці є дуже важливим елементом правильного написання та раціонального використання ресурсів для досягнення позитивного результату.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав