Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Держава та її економічні функції. Господарський механізм у системі регулювання суспільного виробництва.

Читайте также:
  1. C. держава та сам власник; Верно
  2. Антиінфляційне регулювання економіки в розвинутх країнах. Інфляція в Україні в 90-х роках ХХ ст. та в сучасних умовах.
  3. Ассирийская военная держава.
  4. Афинская морская держава
  5. Банкрутство як правовий механізм регулювання підприємницької діяльності.
  6. Бюджетний механізм, його суть і структура
  7. В ринковій системі господарювання.
  8. Великая держава
  9. Взаєморозрахунки в системі
  10. Витрати виробництва. Валовий дохід і прибуток.

Автоматичні «вбудовані» стабілізатори – недискреційна фіскальна політика, при якій зменшення циклічних коливань в економіці відбувається без проведення спеціальних змін у ставках податків та трансфертних платежів.

Акцизи — це непрямі податки у вигляді надбавки до ринкової ціни, яка стягується у бюджет держави.

Асигнування держави — видатки на утримання підприємств та установ.

Бюджетний дефіцит — стан державного бюджету, коли доходи уряду не покривають його видатків.

Бюджетний профіцит — стан державного бюджету, коли доходи уряду перевищують його видатки.

Грошове правило - монетариський принцип здійснення грошово-кредитної політики. Передбачає законодавче регулювання грошової маси державою (центральним банком) з метою щорічного збільшення кількості грошей в обігу на 3-5%.

Державне казначейство — орган, на який покладено функції: використання державного бюджету; бліку його касового виконання; управління державним внутрішнім та зовнішнім боргом.

Державне регулювання економіки – це система заходів законодавчого, виконавчого, контролюючого характеру, що здійснюється державними установами з метою адаптації існуючої соціально-економічної системи до змінних умов господарювання.

Державний борг - нагромаджена сума позичених урядом коштів для фінансування дефіциту державного бюджету.

Державний бюджет - система грошових відносин, яка виникає між державою, з одного боку, і підприємствами, організаціями та населенням, з іншого, з метою формування та використання централізованого фонду грошових ресурсів для задоволення суспільних потреб. Річний план державних доходів і видатків, затверджений у законодавчому порядку.

Державні видатки -сукупність грошових відносин, які складаються в процесі розподілу і використання централізованих і децентралізованих фондів грошових ресурсів для фінансування основних витрат суспільства.

Дискреційна фіскальна політика — політика, у межах якої зміни державних видатків і податків здійснюється цілеспрямовано відповідно до економічнонаї ситуації в країні на підставі спеціальних рішень уряду і парламенту.

Дотація — державна виплата, яка надається в безповоротному порядку тій або іншій підприємницькій структурі, що зазнала економічної скрути за об'єктивних причин; найчастіше використовується для збалансування доходів і видатків місцевих бюджетів та покриття касових збитків окремих державних підприємств.

Збалансований бюджет — бюджет, у якому надходження дорівнюють видаткам.

Зовнішній борг — заборгованість держави іноземним громадянам, підприємствам та інституціям.

Кейнсіанство - економічне вчення, яке обґрунтовує державне регулювання економіки шляхом фіскальної, монетарної політики та інших активних заходів впливу на ринковий механізм.

Консолідований бюджет — це об'єднаний бюджет уряду і бюджети місцевих органів влади.

Мито — непрямі податки, встановлюється за ввезення та вивезення товарів через кордон або за транспортування іноземних товарів на території певної країни транзитом.

Монетаризм - напрям сучасного економічного консерватизму, заснований на вирішальній ролі грошової маси;використовується ДРЕдля здійснення політики стабілізації економіки, її функціонування і розвитку.

Монетарна політика — сукупність заходів центрального банку стосовно управління пропозицією грошей, спрямованих на регулювання економічного зростання, стримування інфляції та забезпечення стабільності грошової одиниці.

Нейтральність грошей — зміни у грошовій пропозиції не викликаютьреальні зміни в економіці.

Неолібералізм - економічна концепція державного регулювання господарських процесів, заснована на підтримці природного ринкового механізму.

Податки — обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня платниками податків у порядку та на умовах, визначених законодавством.

Податки непрямі (опосередковані) — вилучаються у сфері реалізації або споживання товарів та послуг, тобто перекладаються на споживача і не залежать від рівня доходу.

Податки прямі — вилучаються безпосередньо у власників майна, отримувачів доходу.

Податкова система — сукупність чинних у країні податків, форм, принципів та методів їхньої побудови, а також інститутів та організацій, що забезпечують вилучення їх, здійснюють контроль за дотриманням податкового законодавства.

Податкова ставка(норма оподаткування) — законодавчо встановлений розмір податку на одиницю оподаткування.

Податок на додану вартість(податок непрямий) — є частиною новоствореної вартості, яка сплачується до Державного бюджету на кожному етапі виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг.

Соціальні фонди держави - фонди спільного задоволення потреб (освіта, охорона здоров'я тощо) і фонди для непрацездатних.

Субвенції — державна грошова допомога місцевим органам влади або окремим галузевим господарським органам для розвитку;

Субсидія (лат. — допомога, підтримка) — допомога в грошовій чи натуральній формі, що надається державою фізичним чи юридичним особам за рахунок коштів Державного або місцевих бюджетів.

Фінанси держави - система грошових фондів, які має держава і які спрямовуються на фінансове забезпечення її функцій: управління, оборону, соціальні гарантії, охорону навколишнього середовища тощо.

Фіскальна політика — політика державного регулювання економікою за допомогою податків і державних видатків,спрямованої на забезпечення економічного зростання, стримування циклічних коливань, забезпечення соціальної стабільності.

Чисті податки — податкові надходження уряду за вирахуванням державних трансфертних платежів.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 54 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав