Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПИТАННЯ ДО ТЕМИ ТА ОСНОВНІ ТЕРМІНИ

Читайте также:
  1. EКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. В чому суть концепції Дж. Фон Неймана організації обчислювального процесу в ОМ? Які основні пристрої ОМ згідно з концепцією Дж. Фон Неймана?
  4. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  5. Види торгівельно-посередницької діяльності та основні типи торгівельних посередників
  6. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  7. Визначення поняття «логістична система» і її основні підсистеми
  8. Визначення психології як науки, її значення, основні принципи, завдання
  9. Визначте основні етапи трансформації територіального устрою і системи місцевого самоврядування
  10. Визначте основні напрями державотворчої діяльності директорії УНР, на скільки вона була ефективна?

1 Відтворення населення: поняття і сутність. Гіпотеза Т. Мальтуса

2. Концепція демографічного переходу

3. Історичні типи відтворення населення.

4.Показники відтворення населення

 

Основні терміни теми: відтворення населення, заміщення поколінь, режим відтворення, індекс життєвості, брутто-коефіцієнт, нетто-коефіцієнт, стабільне населення, дійсний коефіцієнт природного приросту, коефіцієнт Лотки, довжина покоління, просте відтворення, звужене відтворення, розширене відтворення, ціна простого відтворення.

Інформаційні матеріали до теми 9

 

“Відтворення населення в цілому”

 

1 Відтворення населення: поняття і сутність

 

Головна особливість населення полягає втому, що, незва­жаючи на постійні зміни його чисельності і структури, воно збе­рігається як населення, тобто самовідтворюстия. Відтворення населення - це постійне оновлення його чисельності і структури в процесі зміни поколінь людей через народження і смерті. Сукупність параметрів, що визначають цей процес, називають режимом відтворення населення.

Демографію визначають як науку про закономірності відтворення населення у суспільно-історичній зумовленості цього процесу. Для пояснення зміни типів відтворення сучас­на наука використовує концепцію демографічного переходу. Проте, перша спроба оцінити динаміку чисельності населення і відповісти на питання, чи може Земля прогодувати усіх своїх мешканців пов'язана з ім'ям Томаса Мальтуса, що у швидкому зростанні населення вбачав згубні екологічні наслідки.

Томас Роберт Мальтус вивчаючи роботи філософів і еко­номістів попередніх епох дійшов висновку, що люди розмно­жуються швидше, ніж зростають засоби існування, і що якщо зростання населення нічим не стримувати,, то кожні 25-30 років очевидною, на перший погляд, висновку, що плідність бідняків— головна причина їхнього жалюгідного етану в суспільстві. Свої погляди він анонімно опублікував у 1798 р. у роботі "Дослідженим про закон народонаселення у зв'язку з майбутнім удосконалюванням суспільства». Усього за його життя вийшло 6 видань цієї книги.

Т. Мальтус стверджував, що чисельність населення зрос­тає в геометричній прогресії, у той час як харчові ресурси, не­обхідні для цього населення, - в арифметичній. Таким чином, рано чи пізно, як повільно би населення не зростало, лінія його росту перетнеться з прямою харчових ресурсів - арифметич­ною прогресією (на графіку - точка X), див. рис.8.1.

 

 

Коли чи­сельність населення досягне цієї точки, загальмувати його зро­стання можуть тільки війни, убогість, хвороби і людські негативи, вади (необхідно відзначити, щодо цих способів боротьби зі зростаючим населенням, він ніколи не закликав, як про це досить часто пишуть трактувателі його теорії). В інших видан­нях своєї книги Мальтус пропонував інші способи «гальмуван­ня» росту чисельності населення: безшлюбність,удівство, пізні шлюби.

Перенаселення в концепції Мальтуса - не тільки лихо люд­ства, але й певне благо, що змушує численних і ледачих від при­роди робітників через конкуренцію якісно трудитися за неви­соку плату.

Теорія Мальтуса з моменту виходу книги стала предметом гострих дискусій - одні критикували автора за не гуманність ідеї. Інші стали його прихильниками, побачивши в ній закон, при­таманний будь-якій епосі.

Послідовники Мальтуса в XX ст. - мальтузіанці та неомальтузіанці пояснюють бідність населення не рівнем розвитку продуктивних сил. а «законом природи», а соціально-економічну відсталість країн, що розвиваються, не економічною ситуацією в країні і світі, а винятково надмірним зростанням населення.

Реально ж нині визначають, що помічена тенденція про зростання засобів існування, яке викликає негайне зростання народжуваності, на певному етапі переходить у прямо проти­лежну ситуацію - підвищення рівня життя веде до зниження народжуваності і не тільки до стабілізації чисельності населен­ня, а на віть до абсолютного її зниження

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Виды психологической помощи: определение, структура. Подготовка психолога. Личностные качества психолога | Понятие конфиденциальности. Позиции психолога в процессе психологической помощи. Способы решения проблемы. Условия эффективности психологической сессии | Концепція вартості грошей у часі | Вартості грошей | Нарощування та дисконтування грошових потоків | На самостійне опрацювання | Показники відтворення населення | Інформаційні матеріали до теми 11 | Інша - парадигма кризи сім'ї. | Переписи населення |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав