Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Показники відтворення населення

Читайте также:
  1. v Населення
  2. Абсолютні та відносні показники грошових потоків СТОВ «НІКА» за 2011-2013 рр.
  3. Асортимент і показники якості металевого посуду
  4. б) показники, які характеризують результати праці економіста по фінансовій роботі
  5. Визначено, що на соціальний захист сільського населення впливають заходи прямого та опосередкованого впливу.
  6. Відтворення населення, показники його природного і механічного руху
  7. ДЕРЖАВНА ПОЛІТИКА У СФЕРІ ЗАЙНЯТОСТІ НАСЕЛЕННЯ
  8. Етнічний склад населення та його територіальні особливості
  9. Закріплення, зберігання та подальше відтворення людиною її попереднього досвіду називають пам´яттю.
  10. Запобігання розвитку безробіття на селі та заходи сприяння зайнятості сільського населення.

Параметрами, що визначають відтворення населення, є народжуваність і смертність, представлені у вигляді своїх вимі­рників.

Серед них - коефіцієнт природного приросту, тобто різни­ця між загальними коефіцієнтами народжуваності і смертності. Іншою та кою мірою є індекс життєвості, запропонований аме­риканським біологом і демографом Р. Пірлом (R. Pearl). Індекс життєвості дорівнює відношенню річного числа народжень (або загального коефіцієнта народжуваності) до річного числа смер­тей (або до загального коефіцієнта смертності). Ці показники говорять про те якою мірою змінюється (збільшується або змен­шується) чисельність населення під впливом актуальної наро­джуваності і смертності. Однак і коефіцієнт природного при­росту, і індекс життєвості, як і його компоненти (народжу­ваність і смертність), сильно залежать від вікової структури коливання межі якої можуть спотворити дані про динаміку на­селення. Тому всі ці міри є неадекватними для визначення дов­гострокових тенденцій відтворення населення. Саме тому, ви-користовують показники відтворення населення, засновані на когортному підході і не залежні від вікової структури. До них відносять:

- брутто-коефіцієнт відтворення населення. Брутто-коефініент відтворення населення - число дівчат, що у середньому народить кожна жінка за весь репродуктив­ний період. При розрахунку брутто-коефіцієнта вважають, що смертність жінок до кінця репродуктивного віку відсутня.

Брутто-коефіцієнт відтворення населення дорівнює сумар­ному коефіцієнтові народжуваності, помноженому на частку дівчат серед народжених.

У нашій країні середнє значення частки дівчат серед немов­лят за останні 40 років дорівнювало приблизно 0.487 (при мінімальному значенні за ці роки приблизно 0,485 і максимумі 0,489). У випадку, якщо розрахунок ведеться за п'ятирічними інтервалами, а саме матеріали такого роду звичайно доступні, то формула розрахунку брутто-коефіцієнта відтворення помно­жується на 5.

- Нетто-коефщієнт відтворення населення

Однак якщо кожна з жінок репродуктивного віку народить у середньому М дочок, це ще не значить, шо всі ці дочки дожи­вуть до віку, у якому були їхні матері в момент народження, і не усі дочки доживуть до кінця репродуктивного періоду. Особ­ливо це стосується країн з високою смертністю, де до початку репродуктивного періоду половина новонароджених дівчат може не доживати. З огляду на допущення про нульову смертність аж до кінця репродуктивного періоду, брутто-коефіцієнт відтворення населення останнім часом практично не публікується і не використовується.

Показником, що враховує також смертність, є нетто-коефіцієнт відтворення населення, або інакше, коефіцієнт Бека-Кучинськи. Інакше його називають чистим коефіцієнтом відтворення населення. Він дорівнює середньому числу дівчат, наро­джених за все життя жінкою, що дожили до кінця репродуктив­ного періоду, та відповідних рівнів народжуваності і смертності.

Нетто-коефіцієнт відтвореним розраховують для умовного покоління. Як міра заміщення материнського покоління поко­лінням дочок він коректний тільки для так званого стабільного населення, у якого не змінюється режим відтворення, тобто народжуваність і смертність.

Умови і властивості стаціонарного населення наступні:

1.Постійні і рівні числа народжень і смертей, і. отже, постійні і рівні загальні коефіцієнти народжуваності і смертності п = т. При цьому коефіцієнт природного приросту дорівнює нулю.

2.У стаціонарному населенні не змінюється порядок ви­мирання чоловіків і жінок за віковими групами і. отже, не змінюється статево-вікова структура населення.

Умови і властивості стабільного населення наступні.

1.Загальні коефіцієнти народжуваності і смертності постійні, але коефіцієнт народжуваності не дорівнює коефіцієнту смертності.

2.Різниця п — т = кп дорівнює коефіцієнтові природного приросту стабільного населення і також є величиною пос­тійною. Цей коефіцієнт може бути більше 0, у цьому випадку чисельність стабільного населення збільшується; менше 0 — стабільне населення зменшується; дорівнює 0 — чисельність стабільною населення не змінюється. У цьому випадку ми має­мо стаціонарне населення, тобто стаціонарне населення вис­тупає як частковий випадок стабільного населення.

3.Порядок вимирання, а отже й структура стабільного на­селення незмінні.

4.Числа народжень і смертей не рівні між собою і зміню­ються щорічно з постійним темпом зростання.

 

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Виды психологической помощи: определение, структура. Подготовка психолога. Личностные качества психолога | Понятие конфиденциальности. Позиции психолога в процессе психологической помощи. Способы решения проблемы. Условия эффективности психологической сессии | Концепція вартості грошей у часі | Вартості грошей | Нарощування та дисконтування грошових потоків | Методи захисту інформації від випадкових загроз | ПИТАННЯ ДО ТЕМИ ТА ОСНОВНІ ТЕРМІНИ | Концепція демографічного переходу | Інша - парадигма кризи сім'ї. | Переписи населення |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав