Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Юридична клініка НУ ОЮА – центр надання безоплатної юридичної допомоги.

Читайте также:
  1. Hs-СРБ – высокочувствительный метод измерения концентрации СРБ.
  2. А19. Центральное место в либерально-демократической идеологии занимает идея
  3. Адреса центров социальной защиты населения в г. Одессе
  4. Альтернативные формы стационарной помощи населению: дневной стационар, стационар на дому, центры амбулаторной хирургии
  5. Аналитические функции Центров ситуационного анализа
  6. Анропоцентрированный подход в изучении СМИ
  7. Антропоцентризм в философии Возрождения.
  8. АНТРОПОЦЕНТРИЗМ И ГУМАНИЗМ ЭПОХИ ВОЗРОЖДЕНИЯ
  9. Антропоцентризм, гуманизм и пантеизм в философии эпохи Возрождения.
  10. Антропоцентризм, его проявления в области права (на примерах Возрождения).

22 лютого 1998 року почала свою діяльність безкоштовна юридична консультація PRO BONO (з латини – для суспільного блага). Ініціатива зі створення такого унікального інституту належала ректорові Одеської державної юридичної академії професору Сергію Васильовичу Ківалову та учасникам Південноукраїнського центру молодих юристів.

Першим керівником юридичної клініки був, на той час студент 5-го курсу академії, С. О. Погрібний (сьогодні – канд. юрид. наук, суддя Малиновського районного суду м. Одеси). Разом з ним у роботу клініки включилися інші студенти-старшокурсники: О. М. Пащенко, А. Л. Ткачук, Ю. В. Сиволога, Ф. В. Якименко, А. М. Мойса, О. А. Гусак, які і стали кураторами консультації. І лише в перший рік діяльності юридичної консультації біля трьох тисяч мешканців міста та області безкоштовно отримали кваліфіковану правову допомогу, були написані сотні позовних заяв, касаційних скарг, звернень, запитів.

З 1 лютого 2002 року безкоштовна юридична консультація набуває нового статусу –юридичної клініки Одеської національної юридичної академії, стає самостійним підрозділом вузу та отримує в користування нову будівлю – по вул. Черняхівського, 2.

За час своєї діяльності в юридичній клініці академії правову допомогу отримало декілька десятків тисяч громадян та набуло практичних навичок більше тисячі студентів академії.

В юридичній клініці студенти проходять навчально-виробничі та переддипломні практики, також консультації надають слухачі інституту підготовки професійних суддів, аспіранти 1-2-го курсу навчання Одеської національної юридичної академії.

У середньому за рік в юридичній клініці академії надається біля 6-7 тисяч консультацій. Реорганізація клініки як самостійного підрозділу академії дозволила забезпечити її цілорічну діяльність з урахуванням такого ресурсного джерела інформації, як викладачі академії.

До діяльності клініки залучаються студенти 4-5-го курсу академії, а також магістри, у виключних випадках студенти 2, 3-го курсу (для виконання технічних завдань). Студентський склад клініки – від 100 до 130 студентів З них 25-30 виконують обов'язки консультантів, 80-90 – помічників консультантів (крім студентів академії у діяльності юридичної клініки беруть участь студенти й інших ВНЗ м. Одеси). Є й інститут судових консультантів, які представляють інтереси громадян в судових інстанціях.

Клінічна освіта в академії здійснюється за декількома напрямами:

1. Проведення попередньої та поточної теоретичної підготовки клініцистів за допомогою інтерактивних методик навчання;

2. Консультування громадян з правових питань;

3. Підготовка відповідей на звернення громадян, висновків з правових питань;

4. Представництво інтересів громадян у судових та інших державних органах.

При цьому проведення теоретичної підготовки передбачає не лише проведення занять викладачами клініки, але й практикуючими юристами. Робота студентів організована в малих групах (один-два консультанти, два-три помічники консультанта), що дозволяє вирішувати проблеми, з якими важко впоратись студенту індивідуально. Крім того, набуваються навички роботи в команді, а консультанти також оволодівають педагогічними вміннями щодо виховання і освіти підлеглих їм помічників.

Керівництво роботою студентів здійснюють куратори – кандидати юридичних наук, доценти М. І. Пашковський, Ю. Ю. Коломієць, О. О. Кулініч, викладач О. А. Гусак і практикуючі юристи. Правова допомога громадянам надається у вигляді консультацій, складання правових документів, представництв у судах. Крім того, надається постійна допомога окремим категоріям громадян. Юридична клініка супроводжує заяви в Європейському суді з прав людини, що знаходяться на попередньому розгляді в Секретаріаті суду. Однак діяльність юридичної клітки не обмежується лише наданням правової допомоги, студенти та викладачі клініки активно здійснюють правоосвітню діяльність й в інших формах.

Так, вже три роки за підтримки юридичної клініки випускають телепрограми «Ваше право» та «Право знать». Юридична клініка співпрацює з телеканалом «Академія» у випуску програми «Моё жильё», була створена телевізійна програма про діяльність клініки для конкурсу ВВС. Крім того, періодично юридична клітка надає допомогу в організації юридичних рубрик в місцевих газетах.

Юридична клініка має власну інформаційну службу і через систему зовнішнього звукового повідомлення кожен день сповіщає громадянам про свою діяльність і надає інформацію про стан чинного законодавства, найбільш частотні питання. Налагоджена тісна співпраця з іншими клініками України, зокрема Києво-Могилянської академії, Волинського державного університету, Кримського юридичного інституту УМВС тощо.

За час існування клініки напрацьована методична база, система статистики і діловодства, яка дозволяє надавати об’єктивну інформації про її діяльність. Надається методична допомога у створенні юридичних клінік в інших ВНЗ, у зв’язку з чим до нас звертаються навіть з Російської Федерації. Так, влітку 2005 року була надана необхідна допомога представникам Волгоградської академії МВС РФ. Крім того, на Нікопольському факультеті, в Миколаївському навчальному комплексі, Черкаському навчально-консультаційному центрі академії також створені та діють юридичні клініки. Крім того, викладачі юридичної клініки взяли участь у регіональному семінарі з проблем клінічної освіти (м. Сімферополь) та у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Інноваційні методики юридичної освіти: поняття, зміст та практичне застосування (м. Київ, 29 листопада 2003 p.).

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 62 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | <== 13 ==> | 14 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав