Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Будова, загальні властивості та значення аналізаторів.

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. Автоматизація процесу призначення IP-адрес вузлам мережі - протокол DHCP
  3. Адаптація, аккультурація і пристосування. Значення міжкультурної адаптації
  4. Алгоритм. Властивості алгоритмів
  5. Аналіз психолого-педагогічних підходів до визначення понятійного апарату дослідження
  6. базове значення результативного показника.
  7. Безумовні вроджені рефлекси та їх значення в розвитку новонародженої дитини.
  8. Вивчаючи реакційну здатність речовини, можна встанови­ти її будову, і навпаки, за будовою речовини можна судити про її властивості.
  9. ВИДИ І ВЛАСТИВОСТІ ІНФОРМАЦІЇ

Лекція № 5

Тема: Фізіологія сенсорних систем (аналізаторів)

План:

1. Будова, загальні властивості та значення аналізаторів.

2. Фізіологія чутливості шкіри.

3. Фізіологія нюху та смаку.

4. Зоровий аналізатор.

5. Слуховий аналізатор.

6. Вестибулярний аналізатор.

7. Руховий аналізатор.

8. Інтерорецептивний аналізатор.

 

Будова, загальні властивості та значення аналізаторів.

ЦНСбезперервно одержує інформацію про всі зміни оточуючого організм середовища, а також про стан процесів, що перебігають у його тканинах і органах. Ця інформація сприймається особливими фізіологічними апаратами - сенсорними системами Завдяки тому, що подразнення багатьох з них викликає певні почуття, уявлення, тобто різні форми чуттєвого відображення навколишнього світу, вони одержали назву органів чуттів. Проте чутливі утворення, які сприймають· подразнення, є лише частиною фізіологічного апарату, який виконує складну функцію оцінки якісних і кількісних характеристик цих подразнень. Тому І. П. Павлов, пiдкреслюючи необхiднiсть урахування уcix ланок, що сприймають подразнення, передають їх у вiдповiднi зони кори великого мозку i аналiзують одержану iнформацiю, запропонував назвати їх аналiзаторами.

Аналiзатор складається з трьох частин: периферичної (рецептopiв), провiдниковоїl (нервових клiтин i волокон) i центральної (скупчення нейронiв у кopi великого мозку).

Вищий аналiз i формування вiдчуттiв вiдбуваються у кopi великого мозку.

Значення аналiзаторiв для норм.альної дiяльностi органiзу. Пiдтримання дiяльного стану центральної нервової систем и, а також i органiзму в цiлому, можливо тiлько при певному мінімумi подразнення рецепторiв. При повному виключеннi вcix аналiзатоpi людина впадає в сон.

Загальнi властuвостi аналiзаторiв. Аналiзатори мають ряд характерних загальних властивостей: висока чутливicть, адаптацiя, контрастність ритмiчна активнiсть, вiдтворення послiдовних образiв.

Рецептори вcix аналiзаторiв надзвичайно чутливi до адекватних, тобто специфiчних для даного органу чуттiв, подразникiв.

Ритмічна активність. У відповідь на дію подразника рецептори генерують серію ритмічних розрядів – імпульсів. Чим сильніший подразник, тим частіша імпульсація. Таким чином, рецептори інформують центральну нервову систему про силу подразника.

Спонтанна імпульсація. Для деяких рецепторів характерна самостійна активність без нанесення подразників, яка дістала назву спонтанної імпульсації. Вона є також одним з важливих механізмів оцінки сили подразника, оскільки забезпечується зміна імпульсації рецептора в двох напрямках - підвищення і зниження його активності. Безперервна ритмічна активність рецепторів підтримує діяльний стан ретикулярної формації.

Адаптація – пристосування аналізаторів до постійно діючого подразника. В деяких аналізаторах при тривалій дії подразника зникає його відчуття.· Такі аналізатори, як нюховий і дотиковий адаптуються досить швидко. Вестибуло- і пропріорецептори взагалі не здатні до адаптації. Фізіологічні механізми адаптації полягають у зменшенні частоти імпульсів, які надходять у центральну нервову систему від рецепторів.

Контрастність. Це явище полягає в тому, що подразник тієї самої сили викликає різні відчуття при зміні умов його сприймання. Наприклад, навіть слабкий звук відчувається значно сильніше на фоні повної тиші. В основі явища контрасту лежать процеси одночасної і послідовної індукції..

Слідові процеси в аналізаторах. Для всіх аналізаторів характерним Є відтворення послідовних образів. Це. проявляється в тому, що відчуття не зникають після припинення дії подразника. При цьому переривчасті подразнення сприймаються як неперервні, виникає цілісне відчуття.

Взаємодія аналізаторів. Вплив різних факторів зовнішнього середовища, як правило, сприймається не одним, а кількома аналізаторами. Тому вони між собою завжди взаємодіють. У результаті цієї взаємодії відчуття стають більш повними, а суб'єктивні образи більш адекватними реальним предметам.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 54 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав