Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Коротка розповідь про Шевченка та Університет.

Читайте также:
  1. АНДРІЙ БІЛЕЦЬКИЙ: КОРОТКА БІОГРАФІЯ
  2. Визначення поняття «організаційно-правова форма господарювання» та коротка характеристика основних груп підприємств виділених за критерієм організаційно-правової форми власності.
  3. Естетична концепція Т.Шевченка.
  4. КЛАСИФІКАЦІЯ ТА КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НАВЧАЛЬНИХ ПОСІБНИКІВ
  5. Коротка бібліографія історії філософії Нового часу
  6. Коротка історія формування вимог до Інструкції для медичного застосування лікарського засобу
  7. Короткая рыжая сказка
  8. Окресліть коло вихідних філософсько-світоглядних ідей Т.Г.Шевченка.
  9. Самая короткая в романе. Старинное слово «эпилог». Обращение к Красной книге

Cпогади студента Київського університету Клопотовського Івана Петровича, записані Кларком Василем Івановичем у травні 1892 року).

 

Коротка розповідь про Шевченка та Університет.

Київський імператорський університет Святого Володимира, заснований згідно указу імператора Миколи І в листопаді 1833 р. 28 серпня 1834 року стіни університету прийняли перших 62 студентів. Будівництво Головного (сучасного «Червоного») в стилі класицизму за проектом архітектора Вінченцо Беретті корпусу завершилось в 1842 році.

В листопаді 1846 року Тарас Шевченко пише прохання про заміщення вакантної посади вчителя малювання в університеті. В лютому 1847 року прохання було задоволено, проте арешт став на заваді мрії Кобзаря про викладання в Київському університеті. З Київським університетом пов’язана діяльність Кирило-Мефодіївського братства (грудень 1845-квітень 1847), члени якого бажали бачити Україну рівноправною державою у федерації слов’янських республік. Причетним до товариства був і Тарас Шевченко, що стало причиною його арешту 5 квітня 1847 року на переправі через річку Дніпро. Слідству не вдалося довести причетність митця до кирило-мефодіївців, тому вирок поет отримав за написання поетичних творів, що увійшли до збірки «Три літа».

17 травня 1961 року, до 100-річчя з дня смерті поета на фасаді Київського державного університету імені Тараса Шевченка було встановлено меморіальну дошку з барельєфним бюстом поета й написом «У цьому будинку в в 1845-1847 роках працював співробітником Археографічної комісії Тарас Шевченко» Скульптор – заслужений діяч мистецтв України О. Ковальов, архітектор В. Гнезділов.

Завдання

В заключение своего триумфа Тальони протанцовала качучу (в балете «Хитана»). В тот же вечер разлетелася качуча по всей нашей Пальмире. А на другой день она уже владычествовала и в палатах аристократа, и в скромном уголке коломенского чиновника. Везде качуча: и дома, и на улице, и за рабочим столом, и в трактире, и... за обедом, и за ужином — словом, всегда и везде качуча)

Завдання: Яке місце описане в повісті «Художник» Тараса Шевченка? Яке сучасне місце подібне до описуваного в повісті «Художник» ми можемо знайти в центрі Києва? Йдучи по вулиці Володимирській, знайдіть цю будівлю і погруддя Т. Шевченку в центральній ніші цієї будівлі.

 

 

Додаткова Станція. Бульвар Тараса Шевченка.

 

 

 

Бульвар з’явився майже відразу після початку будівництва Київського університету імені Святого Володимира. Від свого улаштування і до 1860- тих років він називався Університетським Бульваром. Згодом бульвар отримав ім’я київського, подільського та волинського генерал-губернатора Дмитра Бібікова.

Після революції 1917 року Бібіковський бульвар перейменували на бульвар Тараса Шевченка. Саме за часів управління Дмитра Бібікова, 1847 р, Тараса Шевченка було відправлено на заслання.

 

Станція 5. Будівля Національної опери.

Відповідь – Світлина Оперного Театру. І погруддя.

 

 

Розповідь:

Будівля Національного театру опери та балету є чудовим ансамблем неоренесансної стилю із вишуканими інтер'єрами, у яких поєдналися класичний стиль і так званий «віденський модерн». 16 (29) вересня 1901 року урочистим виконанням кантати «Київ» шведського композитора Вільгельма Гартевельда, написаної спеціально до цієї події, і виставою «Життя за царя» М. Глинки відбулося урочисте відкриття цієї будівлі.

5 березня 1939 року з нагоди 125-річчя від дня народження Тараса Шевченка Київському академічному театру опери і балету присвоїли ім'я великого українського поета, чимало творів якого покладено на музику.

Автором монументального погруддя встановленого в центральній ніші Оперного театру ім. Т. Шевченка є народний художник України, скульптор Олександр Ковальов.

Завдання: За сучасною світлиною на Михайлівській площі знайдіть місце, де в 1920 році було встановлено погруддя Тарасу Шевченку.

 

 

 

Додаткова станція.

 

Порівняйте сучасний вигляд дзвіниці Софії Київської із малюнком, котрий виконав Тарас Шевченко.Знайдіть відмінність

 

 

Станція 8. Михайлівська площа.

 

 

 

Фотокартка тимчасового пам'ятника Тарасу Шевченку у Києві, встановленого більшовиками у 1919 році на Михайлівській площі.

1911 року в Києві на Михайлівській площі було встановлено пам’ятник княгині Ользі (скульптор Іван Кавалерідзве). В той час пам’ятник сприймався як В 1919 році під час перебування Києва під владою більшовиків на Михайлівській площі скинули з підніжжя статую княгині Ольги, а на її місце поставили 11 березня 1920 року велике гіпсове модерністичне погруддя роботи скульптора Б. Кратка, котре було знищено під час білогвардійської влади в Києві. В 1990-тих роках під час реконструкції Михайлівської площі пам’ятник княгині Ользі відновили за старими ескізами.

 

Завдання.

Здійсніть подорож до Дніпровської набережної скориставшись екзотичним видом транспорту – фунікулером, котрий став окрасою Києва на початку ХХ століття

 

 

«Великий Фультон! И великий Ватт! Ваше молодое, не по дням, а по часам растущее дитя в скором времени пожрет кнуты, престолы и короны, а дипломатами ипомещиками только закусит, побалуется, как школьник леденцом. То, что начали во Франции энциклопедисты, то довершит на всей нашей планете ваше колоссальное гениальное дитя. Мое пророчество несомненно».

 

Реве та стогне Дніпр широкий

Сердитий вітер завива,

Додолу верби гне високі

Горами хвилю підійма.
(«Причинна»)

Знайдіть храм біля Дніпра, де кияни 19 травня 1961 року прощались з Тарасом Шевченком.

 

 

10. Церква Різдва Христового.

 

 

Церква Різдва Христового (Шевченківська) була споруджена архітектором Андрієм Меленським у 1810-1814р., в стилі ампір. Саме в цій церкві стояла труна з тілом поета Тараса Шевченка по дорозі до останнього місця спочинку Шевченка біля міста Канева (сьогодні в храмі можна побачити посмертну маску Тараса Шавченка).

Церква Різдва Христового була зруйнована у 1935році і відновлена у 2003р.

 

 

Закінчення квесту. Інформація про пароплав «Кременчук» і перепоховання.

 

Встане Україна.
І розвіє тьму неволі,
Світ правди засвітить,
І помоляться на волі
Невольничі діти

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Послесловие| Решение

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав