Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Колективні засоби захисту в умовах надзвичайного стану

Читайте также:
  1. I. Обстеження стану мовленнєвого розвитку дитини.
  2. III. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ ТА ПРИДБАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  3. IV. ПОРЯДОК ВИДАЧІ ТА ЗБЕРІГАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  4. VI. ДОГЛЯД ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  5. VII. ПОРЯДОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ЗАСОБАМИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ПОНАД ВСТАНОВЛЕНІ НОРМАМИ БЕЗПЛАТНОЇ ВИДАЧІ ЗІЗ
  6. Анорексигенні засоби (від латинського слова anorexia – відсутність апетиту).
  7. Антихелікобактерні засоби.
  8. Аудiовiзуальнi засоби наочності.
  9. Аудиторні засоби навчання
  10. Аудіо- та відеозасоби навчання історії

 

Колективні засоби захисту в умовах надзвичайного стану - це герметизовані або негерметизовані стаціонарні інженерні споруди або рухомі об'єкти військової техніки, які обладнані фільтровентиляційними установками і призначені для групового захисту людей від зброї масового ураження. В умовах сучасної війни вони забезпечують найбільш повний захист від дії всіх уражаючих факторів.

До колективних засобів захисту від ЗМУ належать:

Загальновійськові Спеціальні
Рухомі Укриття Сховища Рухомі Сховища
Танки, бойові машини піхоти (БМП), бронетранспортери, літаки, кораблі Щілини, окопи, траншеї Довготермінові фортифікаційні споруди, польові інженерні споруди різних класів Санітарні автомобілі, автоперев’язочна, машини, обладнані ФВУ Довготермінові фортифікаційні споруди. Сховища різних класів для розміщення медичних пунктів, госпіталів

 

 

Рухомі об`єкти колективного захисту: танки, бойові машини піхоти, автомобілі, які обладнані фільтровентиляційними установками та деякі інші види бронетанкової та інженерної техніки.

Стаціонарні КЗЗ, до яких відносяться обладнані засобами герметизації та фільтровентиляції довготермінові фортифікаційні споруди, укриття (окопи, щілини, бліндажі), польові інженерні споруди різних класів, спостережні пункти, сховища різних класів, в тому числі для розміщення медичних пунктів, госпіталів та інше.

Укриття в захисних спорудах - один з основних способів захисту населення. Засоби колективного захисту забезпечують найбільш повний захист людей від дії вражаючих факторів. Ці захисні споруди поділяються на герметичні, протирадіаційні та найпростіші сховища.

До сховищ відносяться споруди, що забезпечують найбільш надійний захист людей від всіх вражаючих чинників ядерної зброї, - від ударної хвилі, світлового випромінювання, проникаючої радіації і від радіоактивного зараження. Сховища захищають також від отруйливих речовин і бактерійних засобів, від високих температур і шкідливих газів в зонах пожеж і від обвалів і уламків руйнувань при вибухах.

Герметичні сховища створюються для захисту людей, розгортання захищених медичних стаціонарів та пунктів керування. Вони захищають від вражаючої дії ядерної зброї, звичайних засобів ураження, СДОР, БЗ.

За захисними властивостями сховища поділяються на класи з відповідними коефіцієнтами захисту. Окрім того сховища поділяються за можливістю їх створення, місткістю та місцем розташування.

В сховищах передбачаються системи забезпечення повітрям, електроенергією, опаленням, водопостачанням, вони мають каналізацію, зв’язок та систему оповіщення.

Люди можуть знаходитися в сховищах тривалий час, навіть в завалених сховищах безпека їх забезпечується протягом декількох діб. Надійність захисту у сховищах досягається за рахунок міцності захисних конструкцій, їх перекриттів, а також за рахунок створення санітарно-гігієнічних умов, що забезпечують нормальну життєдіяльність людей в сховищах у разі зараження навколишнього середовища на поверхні радіоактивними, отруйними речовинами і бактеріологічними засобами або виникнення масових пожеж.

Найбільш поширені вбудовані сховища. Під них зазвичай використовують підвальні або напівпідвальні поверхи виробничих, суспільних і житлових будівель.

Можливе також будівництво сховищ у вигляді окремих споруд. Такі сховища повністю або частково заглиблені в землю і обсипані зверху та з боків ґрунтом. До них можуть бути пристроєні різні підземні ходи і галереї, метрополітени тощо.

Сховища повинні розташовуватися в місцях найбільшого зосередження людей, для укриття яких вони призначені.

Сховище складається з:

1. основного приміщення, призначеного для розміщення людей, і

2. допоміжних приміщень:

- входи, тамбури,

- фільтровентиляційна камера,

- санітарний вузол,

- приміщення для опалювального пристрою,

- у ряді випадків - приміщення для захисної дизельної установки і артезіанської свердловини;

- у сховищах великої місткості можуть бути виділені приміщення під комору для продуктів харчування і під медичну кімнату.

Нормами проектування передбачається будівництво сховищ та протирадіаційних укриттів місткістю не менше 150 чоловік. Сховища і ПРУ розміщують у підвальних приміщеннях будівель і споруд. Будівництво окремо розміщених захисних споруд допускається при неможливості обладнання вбудованих.

Для забезпечення швидкого заповнення сховищ їх розміщують близько від місць зосередження людей на відстані 400-500 м.

Для ПРУ радіус збору може збільшуватись до 1000 м у прогнозних зонах слабких руйнувань, а за межами цих зон – до 3000 м.

Найпростіші укриття – це споруди, що забезпечують захист людей від світлового випромінювання, ударної хвилі, а також знижують вплив іонізуючого випромінювання. До них відносять щілини, траншеї, бліндажі, а також інші заглиблені споруди.

Найбільш доступними простими укриттями є щілини - відкриті і перекриті.

З метою послаблення вражаючої дії ударної хвилі на людей, які переховуються в щілині, її роблять зигзагоподібною або ламаною. Довжина прямої ділянки повинна бути не більше 15 м.

Щілини, як відомо, відігравали велику роль в минулих війнах із застосуванням звичайних засобів ураження. Не знижується, а, навпаки, підвищується їх значення і у війнах із застосуванням зброї масового ураження.

Якщо, наприклад, люди сховаються навіть в простих відкритих щілинах, то вірогідність їх ураження ударною хвилею, світловим випромінюванням і проникаючою радіацією ядерного вибуху зменшиться в 1,5-2 рази в порівнянні з розташуванням на відкритій місцевості; можливість опромінювання людей в результаті радіоактивного зараження місцевості зменшиться в 2-3 рази, а після дезактивації заражених щілин - в 20 разів і більше. Якщо ж щілини перекрити, то захист від світлового випромінювання буде повний, від ударної хвилі збільшиться в 2,5-3 рази, а від проникаючої радіації і радіоактивного випромінювання при товщині ґрунтового насипу поверх перекриття 60-70 см - в 200-300 разів. Перекриття щілини оберігатиме, крім того, від безпосереднього попадання на одяг і шкіру людей радіоактивних, отруйних речовин і бактеріологічних засобів, а також від ураження уламками будівель, що руйнуються.

 

Треба, проте, пам'ятати, що щілини, навіть перекриті, не забезпечують захисту від отруйних речовин і бактеріологічних засобів. Тому при користуванні ними у випадках хімічного і бактеріологічного зараження слід застосовувати засоби індивідуального захисту: у перекритих щілинах - зазвичай засоби захисту органів дихання, у відкритих щілинах, крім того, - і засоби захисту шкіри.

Довжина щілини визначається кількістю людей, що укриваються в ній. У щілині на 10 чоловік, наприклад, можна рекомендувати 7 сидячих і 3 лежачих місця. Така щілина матиме довжину 8-10 м. Нормальна місткість щілини - від 10 до 15 чоловік, найбільша - 50 чоловік.

Крім того, у якості сховищ можуть використовуватись шахти, гірські ущілля, метрополітени.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ПРОМИСЛОВІ ПРОТИГАЗИ | Класифікація індивідуальних засобів захисту (ЗІЗ) від ЗМУ | Засоби захисту шкіри (ЗІЗШ) та очей. | Медичні засоби індивідуального захисту від ЗМУ та правила їх використання | Технічні засоби безпеки |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав