Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тематичний спектр та особливості книговидання Польщі ХХ ст.

Читайте также:
  1. Lt;question>16. Радиожиілік спектрін үлестіруді жүзеге асыру
  2. Анализ спектров ЭПР антрацитов (при ослаблении СВЧ-мощности 1 дБ)
  3. В качестве иммерсионной жидкости при анализе твердых веществ в спектрофотометрии используют
  4. В ядерной спектрометрии
  5. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  6. Витоки та особливості філософської думки доби Київської Русі.
  7. Відеомагнітофон та особливості роботи
  8. Воздействие внешним электромагнитным сигналом определенного спектра колебаний
  9. Выписка из Отчета о финансовых результатах ООО «Спектр» за январь – декабрь 2014 года
  10. Галузі спеціалізації та особливості їхнього розміщення.

Після утворення незалежної Польської держави в 1918 р., земельних придбань в ході російсько-польської війни та встановлення режиму Ю. Пілсудського розвиток книжкової справи прийняв більш інтенсивний характер. Продовжували працювати створені раніше видавництва, такі як фірма С. Арцт, «Гебетнер і Вольф» та ін. Створювалися і нові підприємства.

Так, в 1921 р. була організована «Наша ксенгарня» - спеціалізоване дитяче видавництво, що випустило до початку фашистської окупації близько 500 назв книг. У 1917 р. було засновано перше робоче видавництво «Книга», в 1921 р. перетворене в легальне видавництво компартії. У 1929 р. буржуазний уряд його закрив, але в 1931 р. було відкрито нове видавництво «Том».

У 1939 р. Німеччина окупувала територію Польщі, був введений жорсткий цензурний режим. Під час війни на території країн діяв Опір (Армія Крайова).

У період 1939-1945 рр.. легально було дозволено друкувати польською мовою тільки пронімецьку літературу. При цьому підпільних видань антифашистського характеру за цей же період вийшло близько 1500 назв: це була не тільки політична література, а й художня, медична, дитяча. Підручники курсів з гімназійної та університетської програмі випускалися також нелегально.

Нелегальні видавництва фінансувалися компартією, буржуазними партіями, лондонським емігрантським урядом, органами пропаганди Армії Крайової.

У роки окупації на території країни було знищено 99% книг на книжкових складах, 85% - в бібліотеках і книгарнях. Велика частина книговидавничих підприємств була зруйнована.

Після Другої світової війни до влади в країні прийшли комуністи. Відразу після звільнення країни виникли і почали працювати різні за характером власності видавництва та книгарні: державні, партійні, кооперативні, приватні та церковні. Спочатку частка приватного сектора складала близько 50 %, до 1950 вона знизилася до 8%.

У 1946 р. був прийнятий закон «Про монополізацію авторського права на видання 13 найбільших польських письменників». Почався етап концентрації виробництва, централізації управління і зміцнення державного сектора в книжковій справі. У 1951 р. було створено Центральне управління видавництв, поліграфічної промисловості та книжкової торгівлі, а в 1952 р. був прийнятий перший план книговидання.

У 1970-1980 -і рр.. в країні працювало близько 50 великих видавництв, переважно державних, партійних і кооперативних. Більшість з них було спеціалізоване по галузях, типу видань або читацьким призначенням. Для цього періоду характерні жорстка цензура та ідеологічний контроль. У 1970 -і рр.. посилилося борговий тягар країни, що призвело до соціально - економічної кризи.

До 1990 р. у Польщі була проведена комерціалізація державних видавництв. Вони отримали вільний вихід на зовнішній ринок, не відчували проблем з покупкою паперу, виконанням поліграфічних послуг. Співвідношення числа державних (разом з кооперативними) і приватних видавництв у Польщі в 1990 р. становило 1:15. З початку приватизації в книжковій справі в 1993 р. кількість видавництв зросла до 3 тис. «Ксенжка і скрізь» («Книга і знання», «Ksiazka i Wiedza»), створене в 1948 р., було основним видавництвом суспільно - політичної літератури, офіційним видавництвом ЦК ПОРП. Щорічно воно випускало до 300 назв, загальний тираж наближався до 10 млн. Серед його видань були такі серії, як «Бібліотека вивчення марксизму», «Кругозір», «Мала політична енциклопедія сучасності», «Словник марксистської філософії».

Державне наукове видавництво, яке розпочало свою роботу в 1951 р., було універсальним за тематикою і типам видань. Тут публікували книги з усіх галузей знання, монографії, підручники, довідники, періодику. Щорічний випуск складав близько 1200 назв при тиражі близько 5 млн. прим., А також приблизно 100 номерів галузевих журналів (що становило 40 % наукових видань країни). Це було одне з найбільших наукових видавництв Європи. Воно випускало близько десятка наукових серій: «Бібліотека класиків філософії», «Соціологічна бібліотека» та ін Тут видавали також енциклопедії, бібліографічні роботи, популярні серії («Омега», «Бібліотека проблем» тощо). «Оссолінеум» («Ossolineum»), або Національне підприємство ім. Оссоліньскіх, видавництво Польської академії наук, було видавництвом наукового профілю і найстарішим польським видавництвом. Воно відновило свою роботу в 1946 р. у Кракові. Тут випускалися книги з історії літератури, мовознавства, історії, інших гуманітарних дисциплін. Серед продукції підприємства було багато серій; так, художня література виходила у складі серій «Національна бібліотека» і «Бібліотека польських письменників», існувала ціла низка серій з історії, історії мистецтва. Це було також основне польські видавництво, що випускало літературу з книгознавства, зокрема, серію «Книга про книгу».

Видавництво «Скрізь повшехни» («Загальне знання», «Wiedza Powszechna») було створено в 1952 р. Тут випускалися науково-популярні видання, підручники іноземних мов і підручники польської мови для іноземців. Публікувалися також серія «Загадки», кишенькова універсальна серія «Омега», серія настільних енциклопедій.

Державне видавництво навчальної та педагогічної літератури почало свою роботу в 1945 р. Воно було головним з випуску шкільних підручників для початкової, середньої і вищої школи. Щорічний випуск становив порядку 800 назв при тиражі 36 млн. прим. Науково- технічне видавництво, засноване в 1949 р., випускало технічну літературу, книги з точних та природничих наук, як призначені для професіоналів, так і популярні.

Видавництво «ВЕЕМ», створене в 1967 р., було державним видавництвом машинобудівної літератури, а «Ватра», заснована в 1954 р., випускала літературу з легкої промисловості, а також книги з кулінарії, домоводства та журнали мод. «Державний видавничий інститут» почав свою роботу в 1946 р. і став найбільшим у країні видавництвом художньої літератури. Метою підприємства було дати читачеві повне уявлення про польську та світовій культурі. Тут видавали як класичну, так і сучасну літературу, польську та перекладну. Щорічний випуск становив близько 200 тис. найменувань тиражем до 5,5 млн. прим. Серед видань були серії: «Бібліотека шедеврів», «Сучасна літературна проза» і т.д. Випускалися також науково -популярні видання з історії світової культури, у тому числі «Керамовская серія»; цей цикл відкрила книга К.В. Керама «Боги. Гробниці. Вчені». Багато публікувалося книг про Варшаву, зокрема, серія «Варсявяна».

Видавництво «Чітельнік» («Читач», «Czytelnic») було засновано в 1944 р. в Любліні. Воно випускало художню літературу, орієнтуючись на широке коло читачів. Метою видавництва було сприяння ліквідації неписьменності, підвищення культурного рівня населення. Серед його видань можна згадати такі серії, як «Бібліотека романів» і «Бібліотека повістей». Серед кооперативних видавництв були підприємства, які орієнтувалися на молодого читача. Так, видавництво «Іскри», створене в 1952 р., випускало книги длялодежі старше 16 років: художні, суспільно-політичні, популярні. Наприклад, тут публікувалися серії: «Хто, коли, чому», «Світ змінюється» та ін Продовжувало роботу видавництво «Наша ксенгарня», відкрите ще в 1921 р. і теж орієнтоване на молодіжну аудиторію. Видавництво «Горизонти», створене в 1958 р., було видавництвом піонерів - харцерів. Воно випускало художню та науково -популярну літературу, книги для піонерської роботи і туризму, серії «Для умілих рук».

Видавництво «Аркада» («Arcady») почало свою роботу в 1957 р. Воно випускало книги з архітектури, мистецтва, будівництва, урбаністкі. Серед його видань були серії: «Місто, його історії та культура», «Пейзаж і архітектура» та ін

Продовжували працювати в країні і церковні видавництва: «Арс Християна» (створено в 1951 р.), «Інститут ПАКС» (1949 р.), «Знак» (1959 р.) та ін Видавництва «Інтерпресс» і «Ауріга» («Auriga») випускали книги для читачів - іноземців. Так, «Ауріга» публікувала альбоми, серії монографій для популяризації польської культури. Більш доступні книги випускало видавництво «Інтерпресс»: довідники, інформаційні видання, книги з історії культури і т.д.

Найстарішим приватним видавництвом Польщі було підприємство Прушиньскі. Воно випускало журнали: «Домашній довідник», «Нова фантастика» і літературу з домоводства. Видавництво Анджея Бонарского публікувало книги з мистецтва, телефонні та адресні довідники.

Працювали також польські емігрантські видавництва в Лондоні і Парижі. З 1976 р., після легалізації «Солідарності», видавництва, які раніше працювали підпільно, стали переходити на легальне становище. У 1980 р. існувало близько 300 незалежних видавництв, таких як «Незалежне видавництво», «Круг», «Слово».

2 грудня 1863 в кількості 300 примірників вийшов перший номер двомовної польсько- німецької газети «Łódzkie Ogłoszenia - Łodźer Anzeiger» («Лодзинського оголошення»). У 1865 році газета змінила назву на «Lodzer Zeitung - Gazeta Łódzka» (Лодзинська газета). У 1866 році газета стала видаватися виключно німецькою мовою. Видання швидко завоювало популярність у читачів, завдяки тому, що в нëм регулярно стали з'являтися не тільки рекламні оголошеня та повідомлення про кримінальні пригодах, але й статті на різноманітні теми, головним чином, передруку столичних газет і журналів.

6 січня 1884 Петерсільге опублікував перший номер польськомовної газети «Dziennik Łódzki» («Лодзький щоденник»).

Йоганн (Ян) Петерсільге, завдяки своєму внеску в розвиток друку в Лодзі та публікації газет, а також тому, що багато видних видавці Лодзі пройшли школу навчання на його підприємствах, був визнаний «батьком Лодзінської преси».

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 72 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Видавнича справа Білорусі ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання США ХІХ ст. | Видавнича справа Росії ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Канади ХХ ст. | Видавнича справа Росії ХХ ст. | Видавнича справа Франції ХІХ ст. | Програми підтримки книговидання в Канаді. | Видавнича справа Німеччини ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання США ХХ ст. | Видавнича справа Німеччини ХХ ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав