Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тематичний спектр та особливості книговидання Канади ХХ ст.

Читайте также:
  1. Lt;question>16. Радиожиілік спектрін үлестіруді жүзеге асыру
  2. Анализ спектров ЭПР антрацитов (при ослаблении СВЧ-мощности 1 дБ)
  3. В качестве иммерсионной жидкости при анализе твердых веществ в спектрофотометрии используют
  4. В ядерной спектрометрии
  5. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  6. Витоки та особливості філософської думки доби Київської Русі.
  7. Відеомагнітофон та особливості роботи
  8. Воздействие внешним электромагнитным сигналом определенного спектра колебаний
  9. Выписка из Отчета о финансовых результатах ООО «Спектр» за январь – декабрь 2014 года
  10. Галузі спеціалізації та особливості їхнього розміщення.

Перший період — становлення канадської преси — припадає на 1752-1807 роки. По-перше, на той час канадці активно переселялися з сільської місцевості до міст. По-друге, більшість з них переходили від традиційних сільських розваг до міських, більш модернізованих. Аби заповнити цей культурний вакуум, активно стали відкриватися місця розваг та відпочинку, засновуватися нові газети та видання. У 20-ті роки минулого століття щоденна газета була найпоширенішою формою масової комунікації в Канаді. Наприклад, у 1921 році виходило 1716 щоденних газет. Цей рік можна вважати початком газетного буму в Канаді. Для порівняння, у 1989 році в країні виходило вже 5993 щоденні газети. Звичайно, ці показники свідчать про потребу суспільства мати широко розвинену систему друкованих засобів інформації, а власне: систему інформування населення.Перша канадська газета — "Halifax Gazette" — була заснована 23 березня 1752 року в місті Галіфакс провінції Нова Скошія, що у перекладі означає Нова Шотландія. Засновником газети був англієць Джон Бушел, який спочатку виконував обов’язки і генерального менеджера, і журналіста, і літературного редактора, і фінансового директора, і фотокореспондента. Словом, уся редакція газети була представлена в одній особі. Газета була англомовною. Власне, її заснування було зумовлено активізацією процесу переселення британців до нових земель, як тоді називали Канаду та Америку разом. Згодом нові англомовні поселенці почали просуватися в глиб континенту, і так вони дійшли до тодішньої Нижньої Канади (сьогодні це територія франкомовної провінції Квебек). Заснували нове місто — Квебек Сіті — сьогодні це столиця Квебеку, і, відповідно, з'явилася потреба у створенні місцевих засобів інформації. Таким чином, у 1764 році була створена нова газета — "Quebec Gazette". Засновниками цієї газети були Вільям Браун і Томас Гілмор.

Другий період у розвитку преси Канади охоплює 1807-1858 роки. Він був пов’язаний, насамперед, зі зростанням еміграції в Канаду, особливо після війни 1812 року. На той час у Канаді засновувалися нові міста, розвивалася промисловість і, звичайно, розвивалася і преса з метою задовольнити інформаційні потреби населення країни, яке збільшувалося з кожним роком. За даними на 1858 рік, у Канаді вже видавалося приблизно 300 газет та журналів.

Третій період розвитку преси в Канаді припадає на 1858-1900 роки, коли почали ще більшими темпами розвиватися промисловість та сільське господарство, зміцнювалася банківська система країни та збільшився потік емігрантів, активізувалося політичне життя. Одним із важливих чинників, що стимулював економічний розвиток Канади, було відкриття золота як в басейні рік Фрейзер та Томпсон, так і в інших частинах країни. Це, звичайно, вплинуло на міграцію населення країни, а також переселення емігрантів зі США, які переїхали до Канади у пошуках золота. У місцях видобування золота засновувалися нові поселення й міста, водночас з’являлися нові газети та журнали. Якщо у 1861 році населення Канади було 3.300.000 жителів, то в 1901 році — 5.592.299. За даними на 1900 рік, у Канаді нараховувалося вже 1227 газет та журналів.

Четвертий період розвитку канадської преси охоплює 1900—1952 роки. Кардинальні зміни в економіці й політиці, технологічна та індустріальна революція вплинули на, розвиток промисловості й сільського господарства тощо. Крім цього, зростало населення країни. За даними на 1951 рік, у Канаді населення налічувало вже 14.009.655 людей. Технологічний поступ зумовив активізацію розвитку ЗМІ у Канаді: розвивалися преса, радіо й телебачення. Світ ставав більш глобальним. І в цьому була заслуга засобів масової інформації.

П’ятий період охоплює проміжок часу від 1952 року до наших днів. У цей період, коли активно розвивалися новітні технології, комунікативні та електронні системи, кардинально модернізувався й сам виробничий процес друку газет і журналів, розвиток преси та інших ЗМІ в Канаді активізувався ще більше і вийшов на сучасний рівень. Крім цього, поява Інтернету здійснила своєрідну революцію у галузі як преси, так й інших ЗМІ.

 

3. Видавнича діяльність «Гербертнер і Вольф».

Великим центром книжкової справи була Варшава. У 1898 р. там працювало 77 друкарень, в 1903 р. - 118 друкарень, 8 словолітія, 158 книгарень. На початку XX в. 75% книжкової продукції випускалося у Варшаві.

На хвилі промислового піднесення в другій половині XIX в. у Польщі, що входила до складу Російської імперії, стали створюватися нові видавництва.

Книговидавничий дім «Гебетнер і Вольф» заснований Густавом Адольфом Гебетнером і Августом Робертом Вольфом у Варшаві в 1857 році. Найбільше в історії польського книжкової справи видавництво «Гебетнер і Вольф», випустило до 1937 р. понад 7000 найменувань книг і 7147 нотних видань.

Видавництво «Гебетнер і Вольф » випускало як книги, так і нотні видання. ідейно-просвітницьке книговидання, революційно-демократичний. Розвивалося в основному за межами країни.

У різні періоди своєї діяльності мало ряд філій у багатьох містах Польщі та закордоном, в тому числі, в Кракові), Любліні, Познані, Лодзі, Закопане, Парижі. Поширювало книжкову продукцію в Росії, США та Франції.

У 1913 р. вступило в акціонерне товариство Польська книга Імпорт Ко в Нью -Йорку.

Видавництво видавало великими тиражами шкільні підручники, художню літературу, твори для дітей та юнацтва, популярні серії для народу, книги з історії, словники, довідники, книги з музики та ноти.

У списку виданого твору польських класиків А. Міцкевича, Ю. Словацького, Ю. Крашевського, М. Конопницької, Б. Пруса, Е. Ожешко, Г. Сенкевича, Вл. Реймонта, С. Жеромского, Я. Івашкевича, Л. Риделя та багатьох інших.

Здійснювало видання енциклопедій і ряду журналів, зокрема «Тигоднік Ilustrowany» і «Кур'єр Варшавський». Видавництво «Гебетнер і Вольф» набувало права на видання новинок музичного життя Польщі, наприклад, опери С. Монюшка «Галька».

Ілюстрували видання відомі художники С. Виспяньський (1899) та ін.

У 1929 р. Гебетнер викупив частку Вольфа. У цей період часу головним редактором видавництва був Александер Ват (справжнє прізвище - Хват).

У 1948 році фірма «Гебетнер і Вольф» була націоналізована. У 1957 р. припинила свою видавничу діяльність, а в 1973 р. і книжкову торгівлю.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тематичний спектр та особливості книговидання Росії ХІХ ст. | Видавнича діяльність Маврикія Вольфа. | Тенденції світового книгорозповсюдження. | Видавнича діяльність Адольфа Маркса. | Тематичний спектр та особливості книговидання Франції ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХІХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання США ХІХ ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав