Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Характеристика провідних видавництв Білорусі.

Читайте также:
  1. I Однословная характеристика I ПОДЗЫВАТЬ.
  2. I. Краткая характеристика физико-химических и токсических свойств метилового спирта.
  3. PAGE73. КРИМИНАЛИСТИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА КРАЖ
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. А. Общая характеристика
  6. Афинский Акрополь. Общая характеристика ордерной системы
  7. Б) Характеристика методів візуалізації статевої системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  8. Банківські правочини пов’язані з формуванням грошових ресурсів: загальна характеристика
  9. Благотворительные и другие общественные фонды: характеристика, основные области деятельности, перспективы развития в России.
  10. БОЙОВА І ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Сьогоднішній білоруський видавничо-поліграфічний комплекс – це розгалужена система підприємств, що включає в себе більш ніж 400 видавництв та видавничих організацій та майже 300 суб’єктів господарювання, що займаються видавничою діяльністю. Видавнича галузь поділена на сектори державного та приватного книговидавництва, серед яких, зокрема, виділяють сектори художньої, навчальної, довідкової, дитячої та наукової книги.

Державний книговидавничий сектор:

Турбота про книгу в Білорусі носить державний характер. Випуск книг серії «Шкільна бібліотека», цілий ряд видань для поповнення фондів масових бібліотек, держава фінансує повністю. Значна кількість книг, у тому числі і для дітей, виходить в світ з частковим (до 75% від їх собівартості) державним фінансуванням. Підвищенню якості видань, що випускаються для державних потреб і фінансуються з бюджету, всесторонньому розвитку мистецтва і культури білоруської книги, підвищенню її конкурентоспроможності і в цілому формуванню позитивного іміджу білоруського книговидання в країні і за її межами сприяє обов'язковий розгляд підготовлених оригінал-макетів Художньою радою Мінінформа. Всього за рік було проведено 18 засідань Худради, розглянуті проекти художньо-графічного оформлення 131 видання.

У структурі Міністерства інформації Республіки Білорусь існує шість державних видавництв:

• Беларусь (Білорусь) створене у 1921 р., назву таку має з 63 р., є універсальним видавництвом, але пріоритетний напрямок – випуск альбомів з образотворчого мистецтва та фотокниг про міста Білорусі.

• Беларусская энцыклапедыя им. Петруся Бровки (Білоруська енциклопедія ім. Петруся Бровки) спеціалізується на випуску універсальних та галузевих енциклопедій, довідників, художньої літератури та видань для дозвілля.

• Народная асвета (Народна освіта) створене у 1951 р., видає навчальну літературу для шкіл, виконуючи держзамовлення Міносвіти на видання підручників, навчальних та навч.-метод. посібників для шкіл, а також для незрячих дітей шрифтом Брайля.

• Мастацкая література (Мистецька література) існує з 1972 р., видає твори білоруських письменників білоруською, російською та іншими мовами, літературознавчих праць, іноземної перекладної літератури, життєписи та фотоальбоми. З 2002 р. об’єднані з видавництвом «Юнацтво» і видають також дитячу книгу.

• Беларуская навука (Білоруська наука) існує з 1924 р. як видавництво Інституту білоруської культури. З 1929 р. входить до складу Академії Наук. Видає наукову, науково-популярну, науково-методичну, довідкову літературу, періодику АН.

• Вышейшая школа (Вища школа) існує вже понад 50 років і видає наукову, науково-популярну, виробничо-практичну, навчальну та довідкову літературу.

Робота з бібліотеками: Міністерством інформації продовжена конструктивна співпраця з Міністерством культури, обласними старанними і Мінським міським виконавчим комітетом по комплектуванню фондів бібліотек виданнями, що випускаються в рамках державного замовлення. У 2008 році публічними бібліотеками безпосередньо в державних видавництвах і через книготоргові підприємства придбано 180,2 тис. екз. соціально значимих книг на суму 2 462,7 млн. рублів.

PR та інтерактивність державних видавництв Білорусі: Активізували співпрацю із засобами масової інформації видавництва «Вишейшая школа» і «Білорусь». Протягом року на сторінках періодичного друку РУП «Вишейшая школа» розмістило 47 публікацій (інтерв'ю, інформація про нові книги), брало участь в 20 радівипусках і 7 телепрограмах, «Білорусь» – 50 матеріалів в пресі, 15 і 5 на радіо і телебаченні відповідно.

Найефективніше робота по інтернет-інформуванню велася видавництвом «Вишейшая школа», що регулярно розміщувало інформацію на 50 інтернет-сайтах Білорусі, Росії, України, Литви і країн СНД.

Державні видавництва «Вишейшая школа», «Народна асвета» і «БелЕн» стали учасниками проекту «Книги в наявності і друк», розмістивши в російському електронному каталозі інформацію про 558, 70 і 40 видань відповідно. Розширення інтернет-інформування зробили в 2008 році книготоргові підприємства. У ОАО «Белкніга» (http://belkniga.by/) на додаток до 6 наявних сайтів створено ще 3 (головне підприємство, магазини «Далеч» (http://www.dalech.by.ru/) і «Бібліотечний колектор» http://www.bibkollektor.belkniga.by/), з'явилися власні сайти у ВАТ «Бресткнига» (http://brestkniga.by/) і «Гомелькнига». Всього у відкритих акціонерних товариствах діє 13 веб-сайтів.

Приватний книговидавничий сектор:

Приватне книговидання у Білорусі розпочалося у 1989 р. і до 1995 р. так зросли темпи приватного книговидавництва, що 70 % книг на той час, як і зараз, випускали приватні видавці. За статистикою ІІ півріччя 2007 року, частка випуску книг приватними видавництвами становить 96,6 % від загальної кількості випущених у Білорусі назв. Найбільшим є попит на навчальну (35%), художню (23%) та науково-популярну книгу (18%).

Серед провідних приватних видавництв Білорусі такі як: «Амалфея» (правова, економічна, навчальна, електронна книга), «Асар» (наукова, науково-популярна, довідкова, енциклопедична, дитяча книга), «Аверсэв» (навчально-методична книга), «Макбел» - найбільша приватна видавничо-книготорговельна фірма, організатор книжкових ярмарків (дитяча книга), «Белый ветер» (навчально-методична книга), «Белорусский Дом печати» (енциклопедії, навчальна, науково-популярна, дитяча, художня книга), «Попурри» (медична, філософська, психологія, біографії), Тривиум» (білоруські та російські карти, атласи).




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Книгорозповсюдження у Росії. | Франція | Південна Європа | Іспанія | Східна Європа | Виставка МЕДВІН | Книжковий ринок Російської Федерації: регіональні особливості. | Книготорговельна мережа Borders Group (Бордерс) – http://www.bordersgroupinc.com | Іспанія | Міжнародні книжкові ярмарки. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав